5 parasta vinkkiä patjan desinfiointiin ja hoitoon

Tiesitkö, että vaikka saatatkin olla tottunut tekemään tämän harvemmin, on itse asiassa hyvä kääntää patja kerran viikossa? Näin se pysyy paremmassa muodossa, ja patjan kunnosta huolehtiminen on yksi parhaista vinkeistä unen parantamiseksi.
5 parasta vinkkiä patjan desinfiointiin ja hoitoon

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vietät suuren osan elämästäsi patjallasi maaten. Vaikka et kenties kiinnitäkään tähän suurta huomiota, yleensä se on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista kodissasi. Tänään jaamme parhaat vinkit patjan desinfiointiin!

Ongelmana on se, että ajan kuluessa patjaan kertyy yleensä likaa. Vaikka tätä likaa ei aina pystykään näkemään, pienet pölypunkit ja bakteerit sekä hiukkaset kerääntyvät patjaan, ja niillä voi olla haitallinen vaikutus terveyteesi.

Kehosta lähtevä hiki ja pöly sekä iholta pudonneet kuolleet solut luovat hyvän ympäristön näiden mikro-organismien olemassaolelle. Kun niitä kertyy, ne voivat olla suurin syy siihen, että ilmaantuu erilaisia allergioita ja sairauksia.

Parhaat vinkit patjan desinfiointiin

Tästä huolimatta moni meistä ei kuitenkaan hoida patjaansa ja desinfioi sitä. Itse asiassa on tavallista, että ihmisellä ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, kuinka patjaa tulisi huoltaa.

Onneksi tämä ei ole mikään vaikea asia oppia, sillä kyseessä on hyvin yksinkertainen asia, joka on helppo tehdä säännöllisesti. Se ei ole monimutkainen askare, eikä siihen tarvita mitään kalliita tuotteita.

Tällä kertaa haluammekin kertoa viidestä vinkistä, joiden avulla puhdistat ja huollat sänkysi tärkeintä osaa nopeasti ja helposti.

Ota nämä neuvot muistiin ja kokeile itse – pidä patja kunnossa näillä perusvinkeillä!

1. Käännä patjaa aina ajoittain

patjan kääntäminen

Patjan kääntäminen ei takaa sitä, että siitä tulee vapaa pölypunkeista ja että se desinfioituisi. Tämä on kuitenkin hyvä tapa pitää patja tuuletettuna sekä estää sitä muuttumasta huonon muotoiseksi.

Tämä olisi paras tehdä kerran viikossa. Käännä patjaa kahdella tapaa: ylösalaisin (jos mahdollista, patjasta riippuen) sekä siten, että pään puolesta tulee jalkojen puoli.

Ei ole hyvä idea jättää patjaa samaan asentoon pitkäksi aikaa, sillä kuukausien kuluessa tästä saattaa seurata vahinkoa ja epämuodostumista, joka tulee aiheuttamaan epämukavuutta nukuttaessa.

2. Varmista, että patja on tuuletettu

Olet kenties kuullutkin sanottavan, että sängyn sijaaminen joka aamu ei ole mikään hyvä tapa terveyden kannalta.

Vaikka sängyn petaaminen aamuisin onkin aika monen itsestäänselvä tapa, mainitussa uskomuksessa on kuitenkin jonkin verran totuutta.

On tietysti ymmärrettävää, että makuuhuonetta ei haluta jättää sotkuiseksi koko päiväksi. On kuitenkin hyvä odottaa tunti tai muutama sängystä nousemisen jälkeen, ennen kuin petaat sen.

Tämä johtuu siitä, että pölypunkit lisääntyvät helpommin kosteassa ja lämpimässä ympäristössä. Siten on selvä, että patja voi olla oikea paratiisi näille pienille ötököille.

Parasta olisi siis ottaa pois lakanat ja peitot aamuisin, jotta patja voisi saada tarvitsemaansa tuulettumista.

Lisäksi on hyvin tärkeää varmistaa, että makuuhuone saa runsaasti raikasta ilmaa, jotta voitaisiin poistaa kertynyt kosteus.

3. Käytä ruokasoodaa

ruokasooda patjan desinfiointiin

Kun ruokasoodaa sekoitetaan vetyperoksidiin, saadaan helppo apu patjan desinfioimiseksi täydellisesti.

Nämä kaksi tuotetta toimivat yhdistettyinä siten, että ne vaikuttavat antiseptisina sekä bakteereja ja sientä torjuvina, ja ne auttavat vähentämään monien eri tyyppisten mikro-organismien läsnäoloa.

Tarvittavat ainekset

  • 3 ruokalusikallista ruokasoodaa
  • 250 ml laimeaa vetyperoksidia (3-prosenttista)
  • 2 pisaraa nestesaippuaa

Työvälineet

  • 1 spraypullo, josta tulee mahdollisimman “hienoa” suihkua
  • 1 puhdas kangas

Miten tämä tehdään?

  • Sekoita ensin ruokasooda vetyperoksidiin, jotta saat jauheen sekoittumaan täysin.
  • Lisää sitten mukaan saippua, ja jatka sekoittamista, kunnes seos tulee tasaiseksi.
  • Kaada seos pulloon, ja sitten voitkin jo laittaa nestettä patjallesi.
  • Suihkuta sitä runsaasti patjan pinnalle keskittyen niihin alueisiin, joissa on tummia kohtia tai tahroja.
  • Anna seoksen olla muutaman minuutin ajan, jotta se kuivuisi, ja sitten hiero patjaa kuivalla ja puhtaalla kankaalla.
  • Käsittelyn jälkeen poista kaikki jäänteet pölynimurilla.
  • Toista tätä prosessia ainakin kerran kuukaudessa.

4. Käytä teepuuöljyä

Teepuun eteerinen öljy on tehokas bakteereja tuhoava tuote, joka auttaa häivyttämään monet sellaiset hajut, joita patjaan saattaa kertyä.

Sen luonnolliset ominaisuudet auttavat hävittämään sellaisia tekijöitä, jotka voivat tehdä patjasta kotoisan paikan pölypunkeille, ja se myös karkottaa ne haitalliset bakteerit, joita tähän paikkaan kertyy.

Tarvittavat ainekset

  • 120 ml ruokasoodaa
  • 8 pisaraa teepuunöljyn eteeristä öljyä
  • 60 ml etikkaa

Miten tämä hoito tehdään?

  • Sekoita ensin ruokasooda ja teepuuöljy keskenään.
  • Ripottele sitten seosta huolellisesti patjallesi.
  • Hiero sitä harjalla, ja sitten laita hiukan etikkaa, jotta saisit seoksen aktivoitua.
  • Anna vaikuttaa tunnin ajan, jotta seos voisi tehdä taikansa patjassasi.
  • Tämän jälkeen poista jäämät pölynimurilla.

5. Vaihda lakanat ja peitot säännöllisesti

puhtaat lakanat

Lakanoiden ja peittojen käyttö tiettyjen ohjeiden mukaisesti on hyvä tapa pitää huolta patjasta, ja näin se ei pääse huononemaan ennen aikojaan.

Patjat kuitenkin muuttuvat likaisiksi melkoisen nopeasti ja helposti, sillä ne imevät hikeä, pölyä ja likaa päivittäin.

Ne kannattaa vaihtaa kerran viikossa, ja pestä kunnolla jollakin desinfioivalla tuotteella.

Lisäksi, kun ostat uusia lakanoita, kannattaa varmistaa että ne on v almistettu hengittävästä ja helposti pestävästä kankaasta.

Patjan desinfiointiin ja huolehtimiseen ei tarvita mitään tiedettä. Kyseessä on yksinkertainen, terveellinen ja tärkeä tehtävä, joka on helppo sisällyttää viikottaiseen tai kuukausittaiseen rutiiniin.

Ota siis avuksesi nämä perusneuvot, jotta voisit välttää luonnollisin keinoin lian ja haitallisten mikro-organismien kerääntymisen patjaasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aziz, A. M. (2012). Mattress cleanliness: The role of monitoring and maintenance. British Journal of Nursing21(3), 152–157. https://doi.org/10.12968/bjon.2012.21.3.152
  • Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2000). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control & Hospital Epidemiology21(1), 33–38. https://doi.org/10.1086/501694
  • Chouhan S, Sharma K, Guleria S. Antimicrobial Activity of Some Essential Oils-Present Status and Future Perspectives. Medicines (Basel). 2017;4(3):58. Published 2017 Aug 8. doi:10.3390/medicines4030058
  • Swamy MK, Akhtar MS, Sinniah UR. Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:3012462. doi:10.1155/2016/3012462

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.