Logo image
Logo image

Vähennä pölypunkkeja kotonasi - 7 vinkkiä

4 minuuttia
Pölypunkit pystyvät selviytymään pitkään, joten on parasta pestä ja vaihtaa vuodevaatteet ajoittain, ja lisäksi on hyvä pestä ne ennen niiden käyttämistä pitkän kaapissa säilytyksen jälkeen.
Vähennä pölypunkkeja kotonasi - 7 vinkkiä
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Pölypunkit ovat mikroskooppisia organismeja, jotka elävät kankaissa ja muilla samanlaisilla pinnoilla. Niitä kertyy pääasiassa makuuhuoneeseen (patjat ja tyynyt ovat niiden lempipaikkoja), ja ne voivat aiheuttaa allergioita ja sairauksia. Vähennä pölypunkkeja kotonasi tehokkaasti näillä vinkeillä!

Siksi haluammekin nyt kertoa, kuinka pystyt vähentämään niitä helposti – tässä tulevat seitsemän parasta vinkkiä joiden avulla vähennät pölypunkkeja kotonasi radikaalisti!

Mitä pölypunkit ovat?

Some figure

Punkit ovat alaluokka hämähäkkieläinten ryhmässä, ja niiden pituus on vain muutama milli. Niillä on useita elinympäristöjä, ja niitä on niin maissa kuin merilläkin, ja lisäksi myös niinkin äärimmäisissä oloissa kuten aavikoilla, korkeissa vuoristoissa ja kuumissa lähteissä.

Moni punkki saa ravintonsa sammaleesta, lehdistä, saniaisista, varsista ja kukista, kun taas jotkut elävät kasveista (tuholaiset).

Jotkut aiheuttavat allergioita, ja toiset ovat loisina eläimissä. Allergiat johtuvat punkkien ulosteesta ja kuolleista yksilöistä (joita ei voi nähdä, mutta jotka kertyvät kotiin).

Pölypunkkeja on missä tahansa ympäristössä, ja ihminen tulee hengittäneeksi niitä sisään ilman, että itse sitä tajuaisi, ja tämä saa sitten aikaan sinnikästä allergiaa ja astmaa.

Tämän tyypin punkkeja on paljon patjoissa, huovissa, lakanoissa, tyynyissä ja sohvissa, ja ne voivat elää jopa kolmen kuukauden ajan. Tämän aikana ne voivat munia jopa 100 munaa. Niiden lempiajat lisääntymiselle ovat syksy ja kevät.

Pölypunkkiallergian oireisiin kuuluvat seuraavat:

 • vuotava nenä
 • aivastelu (etenkin aamuisin)
 • nenän tukkoisuus
 • vetiset ja kutisevat silmät
 • ihon punoitus
 • pihinä hengitettäessä

Vähennä pölypunkkeja kotona, 7 vinkkiä

Koska pölypunkit ovat todella pieniä kooltaan, ja niitä on paikoissa jota ihminen käyttää usein, kuten esimerkiksi sängyssä tai sohvalla, ne ovat saattaneet vallata jo koko huoneen, ennen ensimmäisten allergiaoireiden ilmaantumista.

Siten onkin erittäin tärkeää siivota säännöllisesti, jotta voitaisiin estää pölypunkkien aiheuttamia allergioita tai astmaa.

Tässä on eräitä hyödyllisiä siivousvinkkejä, joiden avulla vähennät pölypunkkeja kotonasi huomattavasti.

1. Vaihda lakanat säännöllisesti

Punkit saavat ravintonsa pääasiassa pölystä ja kuolleesta ihosta. Kun nukumme, ihostamme lähtee hiukkasia, ja mikro-organismit saavat tästä oivan aterian.

Siten kannattaa yrittää vaihtaa lakanat ja huovat joka viikko tai vähintään joka toinen viikko.

2. Pese kankaat korkeissa lämpötiloissa

Some figure
Kaikki lakanat tulisi pestä niin kuumassa vedessä kuin mahdollista (hyvä lämpötila olisi noin 60° C).

Älä epäröi uhrata rahojasi hiukan enemmän, jotta voisit käyttää tehokasta ja hyvälaatuista pesuainetta. Tähän suosittelemme sellaisia tuotteita, jotka sisältävät eukalyptusta, teepuuöljyä tai setriä, sillä ne ovat hyviä apuja tuloksen parantamiseksi.

 • Jos käytät kylmää tai lämmintä vettä, sinun tulisi myös käyttää jonkin tyyppistä valkaisuainetta, joka sopii vaatteille.
 • Älä sekoita lakanoitasi muihin vaatteisiin, jotta voisit estää punkkeja kulkeutumasta kankaasta toiseen.
 • Pesun jälkeen voit huuhdella pesukoneen kuumalla vedellä, jotta voisit päästä eroon loisista täydellisesti.
 • Kuivaa vaatteesi siten, että jätät ne mahdollisuuksien salliessa aurinkoon koko päiväksi sen jälkeen, kun olet kuivattanut ne koneessa (mikäli tämä on mahdollista).

3. Imuroi viikottain

Imuri ei ole ainoastaan mattojen puhdistaja, sillä se sopii myös sohvan, verhojen, tuolien (riippuen kankaasta), sängyn ja muiden vastaavien hoitoon.

Toisin sanoen sen käyttöön sopivat kaikki huonekalut tai sellaiset paikat, joissa ihmiset oleilevat ja joihin voi siten jäädä kuolleita ihosoluja.

 • Jotta voisit imuroida tehokkaasti, sinulla tulisi olla kaksikerroksinen mikrosuodatinpussi, joka saa pölyhiukkaset ja punkit kiinni samalla kertaa.
 • Pidä mielessä, että pintojen imurointi ei kuitenkaan ole mikään takuu siitä, että nämä taudinaiheuttajat ja niiden allergeenit tulevat katoamaan kodistasi.
 • Hyvä asia on se, että pöly ja ne hiukkaset, joista nämä saavat ravintonsa, tulevat vähenemään suuresti. Älä unohda pitää imuriasi hyvässä kunnossa, jotta se toimii hyvin.

4. Puhdista höyryttämällä

Some figure

Tämä on erityisen tärkeää, jos sinulla on kotonasi kokolattiamatto. Tämä ratkaisu irrottaa likaa sekä lisäksi tappaa bakteereja ja punkkeja sekä pinnalla että kankaan syvemmissä osissa.

Siivouksen jälkeen sinun tulee käyttää kuivaajaa tai kosteudenpoistajaa, sillä kosteus voi luoda ihanteellisen ympäristön bakteerien kertymiselle, ja tämä saa punkit kiinnostumaan.

Lisäksi suosittelemme että et käytä pöly- tai kuivarättejä, sillä ne levittävät allergeenit ilmaan. Sen sijaan on parempi käyttää kosteaa kangasta tai moppia kuivilla pinnoilla.

5. Pese ne vaatteesi, jotka ovat kaapissa

On tavallista laittaa peitot ja lämpimät vaatteet kaappeihin, kun kesä alkaa, ja ottaa ne pois vasta sitten, kun talvi tulee uudestaan.

 • Ennen kuin laitat ne sängylle tai käytät niitä uudelleen pitkän ajan jälkeen, me suosittelemme pesua.
 • Sinä aikana kun ne ovat olleet laatikossa tai sängyn alla, punkit ovat nimittäin moninkertaistuneet ja jääneet henkiin säilytyksessä.

6. Käytä muovia peitteenä

Some figure

Pölyä torjuvat ja allergioiden estämiseksi tarkoitetut peitteet, jotka on valmistettu laadukkaasta kankaasta, estävät punkkeja tekemästä kotia sänkyyn.

Tyynyt ovat parhaita silloin, kun ne on valmistettu tekokuidusta, ja kaikkein soveltuvimmat patjat sisältävät viskoelastista vaahtoa.

7. Sano hyvästit pehmoleluille ja matoille

Jotta voisit estää punkkeja saamasta aikaan tuhoa terveydessäsi, on parasta pienentää niitä alueita, joissa ne voivat elää hyvin, ja tämä tarkoittaa esimerkiksi pehmolelujen ja kokolattiamattojen poistoa.

Ota nämä vinkit käyttöön ja vähennä pölypunkkeja radikaalisti

Some figure

Lisäksi suosittelemme, että et nuku sohvallasi, jotta voisit estää niiden kertymisen tähän huonekaluun, ja kotona tulisi olla niin vähän sellaisia tavaroita jotka keräävät pölyä, kuin mahdollista.

Minimalistinen sisustus voi tässä olla hyvä idea. Älä unohda myöskään tuulettaa huoneita ainakin kerran viikossa.

Näillä vinkeillä pidät pölypunkit minimissä – ota siis käyttöön nämä seitsemän perusohjetta ja vähennä pölypunkkeja kotonasi radikaalisti, näin voit estää terveyshaitat!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.