Etikka kodin desinfiointiaineena

Joko käytät etikkaa kodin puhdistus- ja desinfiointiaineena? Ole varovainen, sillä se ei ole niin tehokas kuin ehkä luulet. Jatka lukemista niin näet, mitkä ovat etikan plussat ja miinukset siivouksessa.
Etikka kodin desinfiointiaineena

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Olet jo varmastikin kuullut, että etikka on mahtava kodin puhdistusaine – sen lisäksi, että se on tietysti myös erinomainen lisä ruokaan! Etikkaa on käytetty keittiön, kylpyhuoneen ja muiden pintojen puhdistukseen jo jonkin aikaa. Mutta onko etikka yhtä hyvä kodin desinfiointiaineena? Tässä artikkelissa vastaamme tähän kysymykseen.

Etikka on melko tehokas puhdistusaine epämiellyttävien hajujen ja jopa pinttyneen lian poistoon. Jotkut sekoittavat sitä muihin aineksiin, esimerkiksi ruokasoodaan, tehokkaampien tulosten saamiseksi.

Etikan käytön kanssa tulee kuitenkin olla varovainen: se on kyllä ehdottomasti tehokas puhdistusaine, mutta ei aivan yhtä hyvä desinfiointiaine. Jatka lukemista niin saat selville, mitkä ovat etikan parhaat käyttötarkoitukset ja millainen etikka on kodin desinfiointiaineena.

Onko etikka hyvä kodin desinfiointiaineena?

Kyllä ja ei. Puhdistus ja desinfiointi tarkoittavat eri asioita, vaikka niitä usein käytetäänkin toistensa synonyymeinä. Puhdistusaineet poistavat likaa, jäämiä ja jopa joitakin basilleja tietyiltä pinnoilta. Sitä vastoin desinfiointiaineet todella tappavat tai neutralisoivat bakteereja, viruksia ja muita pöpöjä.

Nyt kun olemme selventäneet tämän, voit olla varma siitä, että etikka on erinomainen luonnonmukainen puhdistusaine. Se sisältää nimittäin 5 % etikkahappoa, ja tämä on enemmän kuin riittämiin lian, pölyn ja rasvajäämien poistamiseksi.

Mutta kuten jo todettiin, etikka ei ole kovinkaan mahtava desinfiointiaine, joten sen käyttötarkoitukset ovat tässä mielessä melko rajalliset. Se tehoaa esimerkiksi vain tiettyihin haitallisiin mikro-organismeihin, kuten Salmonellaan ja E. coliin. Alta voit lukea kahdesta tapaustutkimuksesta koskien etikan desinfioivia ominaisuuksia.

Etikka on hyvä puhdistusaine, mutta ei erityisen hyvä kodin desinfiointiaineena
Luonnonmukaisia puhdistusaineita on monia, mutta niistä on valittava todistetusti tehokkaat.

1. Hammasharjojen desinfiointi

Tämä on yksi yleisimmistä etikan käyttötarkoituksista kodeissa. Jotkut vertailututkimukset vahvistavat, että etikka desinfioi hammasharjat paremmin kuin triklosaani, eräänlainen suuvesi. Kokeessa harjoja uitettiin kummassakin nesteessä erikseen kaksi minuuttia ja sitten määritettiin, mitä bakteereja kumpikin niistä tappoi.

Huomaa, että etikan vaikutus ei rajoitu pelkästään Escherichia coliin. Se ei kuitenkaan neutralisoinut täysin hammasharjoissa olevia muun tyyppisiä bakteereja.

2. Vihannesten desinfiointi

Tutkimusten mukaan salaatinlehtien kastaminen etikkaliuoksessa vähentää niistä kolibakteereja. Se ei myöskään vaikuta niiden makuun tai rakenteeseen.

Etikan ominaisuudet desinfiointiaineena rajoittuvat kuitenkin vain tähän tarkoitukseen, minkä vuoksi tutkijat eivät suosittele sen käyttöä yleisesti.

Tutustu myös tähän artikkeliin: 5 ekologista ratkaisua kylpyhuoneen desinfiointiin

Mitkä ovat parhaat desinfiointiaineet?

Desinfiointiaineiden tulisi kyetä tappamaan 99,9 % haitallisista bakteereista 5-10 minuutin kuluessa sen käyttämisestä. Lisäksi ne yleensä sisältävät esimerkiksi etanolia (etyylialkoholia), isopropanolia, vetyperoksidia, fenoliyhdisteitä ja kloriittia tai hypokloriittia.

Tällaisia tuotteita löytyy kaupoista suihkeina, nesteinä, tabletteina, geeleinä ja puhdistuspyyhkeinä. Tärkeintä on lukea tuotteen etiketti ja varmistaa, että se sisältää jotakin näistä aineista.

Onko etikka hyvä desinfiointiaine?

Ehdottomasti kyllä, mutta tietyin rajoituksin. Se on pääosin ympäristöystävällinen tuote, joka helpottaa siivousaskareita. Sillä voi esimerkiksi pestä ikkunat ja muut pinnat, muun muassa uima-altaat, putket, keittiön, kodinkoneet ja suihkut.

Sen sijaan etikkahappoa (jota etikka sisältää) ei suositella mille tahansa pinnalle. Se voi vahingoittaa vahattua puuta, graniittia, marmoria, valurautaa ja alumiinia.

Tässä muutamia tapoja käyttää etikkaa kodin puhdistukseen.

1. Putkien puhdistaja

Käyttämällä etikkaa tällä tavoin et ainoastaan saa viemäreitä avattua kodissasi, vaan poistat myös hometta ja mineraalijäämiä.

Kaada vain 750 ml kiehuvaa vettä tukkeutuneeseen viemäriin ja lisää 230 g ruokasoodaa. Kaada sitten vielä 250 ml etikkaa veteen sekoitettuna. Odota 10 minuuttia ja kaada viemäriin taas 500 ml kiehuvaa vettä.

2. Poistaa tahroja kupeista

Tahrojen poistamiseksi kupeista laita vain teelusikallinen ruokasoodaa ja teelusikallinen etikkaa niiden sisään. Sekoita, anna ainesten vaikuttaa muutama minuutti ja huuhtele tavanomaiseen tapaan.

3. Puhdista mikro läpikotaisin

Et tarvitse mikron puhdistukseen tehokasta rasvanpoistajaa: liuos, jossa on 1/4 etikkaa ja 3/4 vettä, toimii. Laita se vain mikroon muutamaksi sekunniksi tai siihen asti, kunnes siitä lähtee höyryä. Poista mahdollinen jäljellä oleva lika kostealla liinalla.

Etikalla voi desinfioida hammasharjat
Ruokasoodan ja etikan yhdistelmä on tehokas menetelmä lukuisten pintojen ja esineiden puhdistukseen.

Älä koskaan sekoita etikkaa valkaisuaineeseen, koska se johtaa haitallisten aineiden vapautumiseen ilmaan.

Etikasta valmistetun puhdistusliuoksen resepti

Tarvitset seuraavia aineksia oman etikkapohjaisen puhdistusaineen valmistukseen:

  • 125 ml tislattua etikkaa
  • 500 ml tislattua tai suodatettua vettä
  • Suihkepullo
  • Sekoita kaikki yhteen suihkepullossa ja käytä liuosta kaikenlaisten pintojen puhdistukseen. Pyyhi lopuksi puhtaalla liinalla.

Ole varovainen, jos käytät etikkaa kodin desinfiointiaineena!

Etikka ei siis ole luotettava desinfiointiaine kaikkialla kodissa, mutta se on ehdottomasti tehokas puhdistusaine. Tässä joitakin suosituksia kodin tilojen puhdistamiseen ja desinfiointiin:

  • Tuuleta huoneet ennen kuin käytät mitään tuotteita niiden desinfioimiseen.
  • Steriloi ne esineet, joita eniten käytät mutta jotka unohdat usein puhdistaa: ovennupit, valonkatkaisimet, säätönapit ja puhelimet (käytä tähän tarkoitukseen 70-prosenttista alkoholia).
  • Lue puhdistusaineiden etiketit ennen niiden käyttöä ja noudata aina valmistajan ohjeita.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Uzárraga, J. L. (2017). Desinfectante Y Gel Anti-Bacterial, Teniendo Como Base A La Flor De Jamaica(Doctoral dissertation, Instituto Tecnológico De Durango).
  • Rodríguez-Angeles, G. (2002). Principales características y diagnóstico de los grupos patógenos de Escherichia coli. salud pública de méxico44(5), 464-475.
  • Gaona Tapia, M. E. (2014). Estudio comparativo entre el vinagre y el triclosán como sustancias alternativas para la desinfección de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2014.).
  • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
  • Souza, Giovanna C, Spinosa, Wilma A, & Oliveira, Tereza CRM. (2018). Sanitizing action of triple-strength vinegar against Escherichia coli on lettuce. Horticultura Brasileira36(3), 414-418.
  • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.