3 vaihtoehtoista valintaa käsidesin korvaamiseksi

Koronaviruksen aiheuttaman globaalin kriisin vuoksi joidenkin tuotteiden, kuten käsidesin, kysyntä on saavuttanut erittäin korkeat lukemat. Itse asiassa kyseinen tuote on myyty loppuun lähes kaikissa kaupoissa ja apteekeissa ja sen hintataso on saanut lähes kohtuuttomia mittasuhteita. Tästä syystä haluamme jakaa tässä artikkelissa 3 vaihtoehtoista valintaa käsidesin korvaamiseksi.
3 vaihtoehtoista valintaa käsidesin korvaamiseksi

Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2022

Koronaviruksen leviämisen myötä laukaistut viranomaisten esittämät varotoimenpiteet tartunnan välttämiseksi ovat johtaneet siihen, että käsidesien kaltaiset tuotteet ovat kadonneet pikaiseen tahtiin monien apteekkien ja supermarkettien hyllyiltä. Tämän takia monet ovat alkaneet pohtia, millaisia vaihtoehtoisia valintoja voimme tehdä käsidesin korvaamiseksi.

No, totuus on se, että käsidesin lisäksi on olemassa muitakin tuotteita, joiden avulla voimme varmistaa hyvän käsihygienian pyrkiessämme vähentämään tämän viruksen aiheuttaman tartunnan riskiä. Itse asiassa Yhdysvaltain terveysministeriön alaisuudessa toimivan tautikeskuksen CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) tietojen mukaan käsidesin ei edes tulisi olla ensisijainen valinta käsien hyvän hygienian ylläpitämiseksi.

Vaikka monet uskovat edelleen käsidesin olevan ylivoimaisin tuote juuri käsissä olevien taudinaiheuttajien poistamisessa, todellisuudessa kyseiset tuotteet eivät aina ole kaikkein tehokkain vaihtoehto. Lisäksi monet käyttävät antibakteerisia ratkaisuja desinfiointiaineiden sijasta, mikä on jo sinällään ongelma, kun tiedämme, että koronassa on kyse viruksesta, eikä bakteerista.

Käsidesi: mitä sinun tulisi siitä tietää

Jotta käsidesi pystyisi eliminoimaan myös viruksia, niiden tulee sisältää 70-prosenttista alkoholia että etanolia

Jos kyse on koronavirusta ehkäisevistä toimenpiteistä, on varmistettava, että käsidesistä löytyy viruksia eliminoivia ominaisuuksia.

Koronaviruksen leviämisen aiheuttaman kriisin edessä sadat tuhannet ihmiset ympäri maailmaa ovat rynnänneet ostamaan kaikentyyppisiä desinfioivia geelejä hyvän hygienian varmistamiseksi. Näiden tuotteiden kustannukset ovat kuitenkin nousseet huomattavasti suuren kysynnän jälkeen.

Tämän tuotteen käyttöön liittyy kuitenkin joitain virheitä. Ensinnäkin, monet eivät ota huomioon, että käsidesi eroaa antibakteerisesta geelistä. Antibakteerisen geelin tehtävänä on poistaa bakteereja tai ehkäistä niiden kasvua. Koronan tapauksessa puhumme kuitenkin viruksesta, ja siksi tässä tilanteessa ainoa viruksen tuhoamiseen toimiva keino on käyttää viruksia tuhoavalla kapasiteetilla varustettuja tuotteita.

Useimmissa tapauksissa viruksia eliminoivat tuotteet ovat myös bakteereja tappavia tuotteita. Niissä on kuitenkin oltava vähintään 70 % alkoholia. Tätä aihetta on sivunnut esimerkiksi espanjalainen lehti La Vanguardia Española, jossa paikallinen apteekki kertoo, että käsidesistä tulee löytyä myös toinen tärkeä ainesosa 70-prosenttisen alkoholipitoisuuden lisäksi; Nimittäin virusten torjumiseksi tuotteen tulee sisältää myös etanolia.

Samaisesta syystä ei ole järkeä turvautua sellaisiin tuotteisiin, jotka sisältävät kimaltelevia, hajustettuja tai muita vastaavia komponentteja, jotka tekevät tuotteesta toki näkyvästi houkuttelevan, mutta ei kovinkaan tehokasta. Tässä mielessä olisikin tärkeää, että muistat aina varmuuden vuoksi tarkistaa pakkauksen mukana tulevat tarrat ja selvität, sisältääkö kyseinen tuote todella edellä mainittuja ominaisuuksia, jotka tekevät siitä tehokkaan liittolaisen taistelussa koronavirusta vastaan.

3 vaihtoehtoista valintaa käsidesin korvaamiseksi

Koronavirukseen ja muihinkin viruksiin liittyvien riskien vähentämiseksi on olemassa vaihtoehtoisia valintoja, jotka korvaavat käsidesin käytön. Itse asiassa käsidesi ei useimmissa tapauksissa ole edes paras vaihtoehto. Lääketieteeseen erikoistuneet yhteisöt ovatkin huomauttaneet, että käsien hyvän hygienian takaamiseksi on olemassa käsidesiä paljon tehokkaampia vaihtoehtoja, jotka ovat lähes kaikkien saatavilla.

Yksi näistä vaihtoehdoista on saippua, joka on saanut näkyvyyttä maailmalla koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi. Seuraavaksi kerromme sinulle tarkemmin, miksi se on tehokkaampi vaihtoehto kuin käsidesi ja mitä muita vaihtoehtoisia valintoja voimme tehdä käsidesin korvaamiseksi.

1. Saippua ja vesi

Saippua ja vesi ovat parhaat aineet käsidesin korvaamiseksi.

Käsien pesu saippualla ja vedellä 20 sekunnin ajan auttaa eliminoimaan viruksen aktiivista tilaa. Tästä samaisesta syystä käsienpesu runsaalla saippualla ja puhtaalla vedellä on yksi parhaista ennaltaehkäisevistä vaihtoehdoista koronaviruksen torjumiseksi.

Käsienpesu saippualla ja vedellä on yksi tärkeimmistä vaihtoehtoisista valinnoista käsidesin korvaamiseksi. Tautien torjunta- ja ehkäisykeskukset ehdottavatkin, että juuri tätä menetelmää käytettäisiin ennaltaehkäisevänä vaihtoehtona koronaviruksen tuoman uhan edessä.

Tältä osin suosittelemme käsien pesemistä vähintään 20 sekunnin ajan, etenkin silloin kun olet julkisella paikalla, olet niistänyt nenäsi, yskäiset ai aivastat. Miksi juuri saippua ja vesi? Tämän ilmiön selittämiseksi on olemassa tieteellisiä syitä.

Koronaviruksen rakenne on suojattu lipideistä koostetulla kalvolla, joka liukenee kosketuksessa saippuan kanssa. Tämä aiheuttaa viruksen rakenteen romahtamisen, mikä puolestaan johtaa viruksen aktiivisuuden laskuun ja lopulta sammumiseen. Mielenkiintoisinta tässä on myös se, että kaikenlaiset saippuat toimivat viruksen rakenteen tuhoamiseksi; oli kyseessä sitten nestesaippua, palasaippua, suihkusaippua tai intiimialueiden puhdistukseen suunnattu saippua. Tärkeintä on, että saippuaa käytetään aina yhdessä runsaan ja puhtaan veden kanssa ja että käsiä hierotaan kauttaaltaan ja huolellisesti saippualla noin 20 sekunnin ajan.

2. Desinfioivat käsipyyhkeet

Koska kaupat ja apteekit kokevat tällä hetkellä puutetta käsidesistä, toinen vaihtoehto, jota voimme harkita tämän puutteen edessä, on desinfioivien käsipyyhkeiden hyödyntäminen. Nämä voivat osoittautua hyväksi vaihtoehdoksi silloin, kun meillä ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta käyttää saippuaa ja vettä. Lisäksi nämä pyyhkeet ovat hyödyllisiä apuvälineitä sellaisten pintojen ja esineiden puhdistamisessa, joiden kanssa meillä on yleensä suora ja jatkuva kosketus.

Kuten käsidesin tapauksessa, myös ennen desinfioivien käsipyyhkeiden ostoa on tärkeää tutustua pakkauksen kyljessä oleviin tarroihin, jotta voit selvittää, onko kyseinen tuote suunnattu pelkästään bakteereja eliminoivaan käyttöön vai toimiiko se myös viruksia vastaan. Desinfioivien käsipyyhkeiden etuna on se, että ne ovat kertakäyttöisiä, ja tästä syystä myös taudinaiheuttajien leviämisriski vähenee. Joka tapauksessa niiden tulisi olla vaihtoehto vain silloin, kun sinulla ei ole mahdollisuutta pestä käsiäsi saippualla ja vedellä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Suosituksia koronavirustartunnan välttämiseksi

3. Desinfioiva geeli: WHO:n ehdotus

Kotona valmistetun desinfioivan geelin haittapuolena on se, että mikäli siihen ei onnistuta saamaan juuri oikeaa pitoisuutta, geeli voi osoittautua tehottomaksi tai aiheuttaa iholla ei-toivotun reaktion

Koronaviruksen nostattaman kriisin edessä WHO on kehittänyt ohjeen oman käsidesin valmistamiseksi. Suositus on kuitenkin edelleen se, että asiantuntevat farmaseutit vastaisivat tämän kaavan asianmukaisesta valmistamisesta.

Kaupallisen käsidesipulan edessä Maailman terveysjärjestö on jakanut ohjeita siihen, miten desinfioiva geeli, joka tunnetaan myös nimellä alkoholigeeli tai antiseptinen geeli, voidaan valmistaa itse kotona. Näissä ohjeissa kuitenkin varoitetaan, että tämäntyyppisten reseptien valmistaminen on monimutkaisempaa kuin miltä se aluksi voi näyttää.

Haittapuolena tässä ohjeessa on se, että jos geeliin ei onnistuta saamaan juuri oikeaa pitoisuutta, se voi olla tehoton tai aiheuttaa iholla ei-toivotun reaktion. Tämä puolestaan on jotain, mitä ei kaupallisten käsidesien tapauksessa tapahdu, sillä niiden pitoisuus on aina spesifinen ja tuotteiden valmistusta hallitaan ja standardoidaan tarkkaan.

Tästä samaisesta syystä oppaassa korostetaan, että ohjeet on suunnattu ennen kaikkea farmaseuttien ja alan ammattilaisten suunnittelemaan ja valvomaan valmistamiseen, ja ehdottaa ohjeiden asettamista tämän desinfioivan geelin valmistamiseen suunnatun tilan seinille.

Oppaassa kuvataan 1. kaava, joka sisältää etanolia, vetyperoksidia ja glyserolia; ja 2. kaava, joka puolestaan sisältää isopropyylialkoholia, vetyperoksidia ja glyserolia. Tarkat määrät ja valmistusmenetelmä ovat luettavissa englanniksi WHO:n tuottamassa “Paikallisen tuotannon oppaassa”, jossa se jakaa suosittelemansa kaavan käsien desinfiointiin: Guide to Local Production: WHO-recommended Handrub Formulations.

Vaihtoehtoiset valinnat käsidesin korvaamiseksi, joita ei suositella

Mitä tulee luonnollisten ja kotitekoisten reseptien valmistukseen ja käyttöön vaihtoehtona käsidesille, WHO:n asiantuntijat ovat huomauttaneet, että kyseiset tuotteet osoittautuvat hyvin todennäköisesti tehottomiksi. Vaikka nämä kotitekoiset reseptit ovatkin saavuttaneet suurta näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, asiantuntijat itse eivät niitä suosittele. Sen sijaan kaikkein tehokkain vaihtoehto olisi varmistaa, että peset kätesi huolellisesti runsaalla saippualla ja vedellä useita kertoja päivässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nicolaides, Christos & Avraam, Demetris & Cueto-Felgueroso, Luis & Gonzalez, Marta C. & Juanes, Ruben. (2019). Hand-Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading through the Air Transportation Network: Hand-Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading. Risk Analysis. 10.1111/risa.13438.
  • Jefferson T, Del Mar CB, Dooley L, Ferroni E, Al-Ansary LA, Bawazeer GA, van Driel ML, Nair S, Jones MA, Thorning S, Conly JM. Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 7. Art. No.: CD006207. DOI: 10.1002/14651858.CD006207.pub4
  • Swerdlow, D. L., & Finelli, L. (2020). Preparation for Possible Sustained Transmission of 2019 Novel Coronavirus. JAMA. https://doi.org/10.1001/jama.2020.1960

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.