Kodin höyrypuhdistuksen edut ja haitat

Höyry auttaa poistamaan kodin pinttyneitä tahroja. Menetelmä on käytännöllinen ja tehokas.
Kodin höyrypuhdistuksen edut ja haitat
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 08 toukokuuta, 2023

Kodin höyrypuhdistus on loistava liittolainen pinttyneen lian poistamisessa. Nämä laitteet ovat edistyneempiä kuin perinteiset puhdistusmenetelmät, koska sen sijaan, että vietät tuntikausia tahrojen poistamiseen käsin, höyry tekee kaiken työn.

Höyrypuhdistus myös desinfioi ja auttaa poistamaan pahoja hajuja, mikä lisää pisteitä päätökseen hankkia tällainen laite. Ne eivät vaadi kemikaaleja, eikä niihin myöskään liity fyysistä ponnistelua.

Kuinka voit hyödyntää höyrypuhdistusta? Kerromme sen tässä artikkelissa.

Höyryn hyödyllisyys kodin puhdistuksessa

Concept Encyclopediajulkaisun mukaan höyry on kaasumaista vettä, joka syntyy, kun se muuttuu nestemäisestä olomuodosta kaasumaiseen tilaan altistuessaan lämpötilalle, joka on lähellä kiehumispistettä. Sillä ei ole väriä tai hajua, mutta se nähdään yleensä valkoisena ja sameana, kun siihen sekoittuu pieniä vesipisaroita.

Höyryn hyödyllisyyden siivouksessa todistaa sen kyky poistaa vaikeita tahroja ja viruksia, bakteereja sekä punkkeja, erityisesti matoista, vaatteista ja huonekaluista. Tekstiilien lisäksi höyry auttaa puhdistamaan kodin kulmat, joihin luuta tai moppi ei yleensä yletä.

Sitä pidetään myös ympäristöystävällisenä menetelmänä, koska se suorittaa tehtävänsä ilman kemikaalien käyttöä. On olemassa kuiva- ja kuumahöyrypuhdistimia, joiden toiminta koostuu veden lämmittämisestä ja höyryn tuottamisesta yli 90 °C:n lämpötilassa.

On olemassa myös märkä- ja kylmähöyrypuhdistimia, jotka eivät kuumenna vettä. Erona edellä mainittuihin on se, että ne vaativat enemmän vesilitroja, ja kylmästä johtuen ne eivät poista bakteereja tai sieniä.

Ole varovainen! Älä höyrypuhdista pahvia, paperia, antiikkia tai maalattuja pintoja.

Kuinka kodin höyrypuhdistus tehdään?

Höyrypesureita on helppo käyttää. Intuitiivisen mekanismin lisäksi lue ohjekirja, jotta varmistat järjestelmän oikean käytön.

Ennen kuin kodin höyrypuhdistus aloitetaan, on suositeltavaa tehdä pieni testi laitteeseen tutustumiseksi. Valitse alue, aktivoi toiminto ja siirrä suutin muutaman senttimetrin päähän pinnasta.

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi on suositeltavaa imuroida alue ensin ja täyttää koneen säiliö kuumalla vedellä. Tämä nopeuttaa kiehumisprosessia. Halutessasi voit laittaa säiliöön mietoa saippuaa tai ruokasoodaa.

Kodin höyrypuhdistus toimii myös vaatteille.
Mekanismia on käytetty vaatteiden puhdistukseen ja silittämiseen jo pitkään, erittäin suotuisin tuloksin.

Höyrypuhdistuksen edut

Höyrypuhdistuslaitteilla on useita merkittäviä etuja. Tässä muutama niistä:

 • Ulottuvuus: Höyry yltää vaikeisiin paikkoihin, kuten kulmiin ja huonekalujen alle, johtuen voimasta, jolla höyry poistuu.
 • Monipuolisuus: Niiden ehkä tunnetuin tehtävä on poistaa rasvaa, mutta ne myös poistavat pölyä, toimivat silitysrautana, desinfioivat laatat ja poistavat hajuja.
 • Teho: Näiden laitteiden tehokkuus on niiden tärkein ominaisuus tahrojen poistamisessa. Usein kotona on pinttynyttä likaa, joka kieltäytyy lähtemästä tekstiileistä, keramiikasta, seinistä ja jopa keittiölaitteista, mutta höyry voi auttaa irrottamaan sen helposti.
 • Kestävyys: Koska se tarvitsee vain vettä, se on ympäristöystävällinen laite. Perinteiseen siivoukseen liittyy yleensä terveydelle haitallisia ja ympäristöä saastuttavia kemikaaleja.
 • Säästöt: Laitteen nopeus on tärkeä ominaisuus, jotta siivous sujuu ripeästi ja aikaa jää vapaa-ajan viettoon. Mitä tulee rahaan, jonkinsuuruinen investointi täytyy tehdä, mutta sitten sinulla on hyödyllinen laite melkein minkä tahansa pinnan puhdistamiseen.
 • Se auttaa lievittämään allergiaoireita: Korkean lämpötilan höyry hyökkää pölypunkkeja, sieniä ja bakteereja vastaan, mikä vähentää allergiaoireita. International Journal of Immunopathology and Pharmacology -lehden mukaan pölypunkit aiheuttavat allergioita yli 10 %:lle väestöstä. Yhdeksänkymmentä prosenttia allergisesta astmasta kärsivistä on herkkiä niille. Michiganin yliopistokin suosittelee höyrypuhdistimia pölypunkkien poistamiseksi.

Höyrypuhdistuksen haitat

Vaikka höyrypesurien edut ovat loistavat, on aiheellista paljastaa niiden mukanaan tuomat haitat. Ne liittyvät höyrytysaikaan ja lämpötilaan.

Vaikka lämpö tappaa taudinaiheuttajia, Consumer Reports väittää, että höyryn pitäminen 10 minuutin ajan laatta- tai mosaiikkilattioilla hajottaa nämä. Ja jos käytät niitä puulattioilla, puu saattaa vääntyä.

Katsotaanpa muita haittoja:

 • Koko: Kannettavia malleja on saatavana, mutta jotkut höyrypesurit ovat niin suuria, että niiden käsittely on väsyttävää.
 • Hinta: Ne eivät ole yhtä edullisia kuin tavalliset mopit ja vaativat vesisäiliön täyttöä joka kerta, kun puhdistat.
 • Kosteus: Kosteutta jää laitteeseen aina jonkin verran, ja se on poistettava. Jos näin ei tehdä, syntyy pahaa hajua ja sienten kasvua.
 • Nopeus: Jos et täytä laitetta jo valmiiksi kuumalla vedellä, sinun on odotettava sen lämpenemistä.
 • Palovammojen vaara: Yhdysvaltain tautikeskus CDC pitää vesihöyryä yhtenä pääasiallisista palovammojen aiheuttajista. Onnettomuuksien välttämiseksi on parasta suojata kädet käsineillä.
Kodin höyrypuhdistus auttaa punkkien karkottamisessa.
Pölypunkit aiheuttavat monia allergioita. Höyryn avulla on mahdollista torjua niitä.

Mitä tulee pitää mielessä

Hyödynnä kaikki höyryn edut kodin siivouksessa, mutta muista lukea valmistajan ohjeet yksityiskohtaisesti. Muista myös käyttää turvavarusteita onnettomuuksien todennäköisyyden minimoimiseksi.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, käytä höyrypuhdistusta keittiössä, kylpyhuoneessa ja makuuhuoneessa tiiviillä pinnoilla, kuten vinyyli- ja keraamisilla laatoilla. Se toimii myös verhoissa ja patjoissa. Heikot materiaalit voivat vahingoittua lämmön seurauksena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.