Pienten lasten tapaturmat kylpyhuoneessa

Lasten levottomuus ja arvaamattomuus voi johtaa tapaturmiin kylpyhuoneessa. Tässä artikkelissa kerromme miten voit estää nämä onnettomuudet.
Pienten lasten tapaturmat kylpyhuoneessa
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Vauvojen ja lasten tapaturmariskit kylpyhuoneessa sisältävät muun muassa loukkaantumisia, liukastumista, palovammoja, myrkytyksiä ja hukkumisen. Espanjan lastenlääkäriliitto mainitsee kylpyhuoneet yhtenä potentiaalisesti vaarallisimpina paikkoina. Vanhemmille suunnatussa oppaassaan liitto toteaa, että pienten lasten tapaturmat kylpyhuoneessa ovat Euroopan unionissa yleisin 5–18-vuotiaiden lasten kuolinsyy. Tästä syystä on tärkeää huolehtia kylpyhuoneen turvallisuudesta ja pysyä valppaana, kun lapset viettävät aikaa kylpyhuoneessa.

Pienten lasten tapaturmat kylpyhuoneessa: 7 riskitekijää

Pienten lasten tapaturmat kylpyhuoneessa voivat olla putoamisia.
Lapsesi ei saa koskaan olla yksin kylpyhuoneessa, koska kylpyhuoneessa on paljon erilaisia riskitekijöitä.

Voit estää seuraavat kotitapaturmat pysymällä valppaana, huolehtimalla ympäristön turvallisuudesta ja valvomalla lapsia, kun he oleskelevat kylpyhuoneessa.

1. Liukastuminen

CNSE Foundation for Overcoming Communication Barriers huomauttaa, että useimmat kotitapaturmat sattuvat juuri kylpyhuoneessa.

Samoin Andalusian kuluttajien ja käyttäjien liitto (FACUA) sanoo, että liukastumiset ovat yksi yleisimmistä kylpyhuoneessa tapahtuvista tapaturmista ja ne koskettavat erityisesti lapsia, vanhuksia ja vammaisia. Tapaturmariskin pienentämiseksi he ehdottavat seuraavia toimenpiteitä:

  • Aseta imukupeilla kiinnittyviä liukuestemattoja kosteisiin tiloihin.
  • Pidä lattia kuivana.
  • Tuuleta alue hyvin käytön jälkeen.
  • Asenna tukitanko seinään suihkun tai kylpyammeen viereen.

2. Hukkuminen

Noin 3 cm vettä muodostaa vauvoille ja pienille lapsille hukkumisriskin. Yhdysvaltain kansalliskirjaston julkaisussa kerrotaan, että suurin osa alle vuoden ikäisten lasten hukkumisista tapahtuu kylpyhuoneessa ja niiden pääasialline syy on vanhempien huomion herpaantuminen.

Hukkuminen on nopea ja hiljainen tragedia. Vauvat eivät vielä pysty nostamaan päätään ja käyttämään lihaksiaan kunnolla, joten jos heidän suunsa ja nenänsä peittyvät pienelläkin määrällä vettä, heidän on mahdotonta hengittää. Voit estää nämä tapaturmat tyhjentämällä kylpyammeen ja laskemalla wc:n kannen käytön jälkeen.

3. Sähköisku

Sähköiskun saaminen on yksi kylpyhuoneen tapaturmariskeistä. Vakuutusosiossaan BBVA selittää, että kylpyhuoneissa löytyy usein hiustenkuivaajia, parranajokoneita ja monia muita sähkölaitteita.

Sähkölaitteiden käyttäminen ja säilytys märkätiloissa voi helposti aiheuttaa onnettomuuksia. Älä koskaan jätä laitteita pistorasiaan, sillä lasten liikkuminen paljain jaloin märällä lattialla voi aiheuttaa sähköiskun.

4. Palovammat

American Academy of Pediatrics suosittelee, että lasten kylpyveden lämpötilan ei pitäisi olla korkeampi kuin 49°C, muuten se voi aiheuttaa palovammoja.

Sinun tulee käyttää lämpömittaria lasten kylpyveden lämpötilan arviointiin. Voit myös testata vettä kyynärpäälläsi. Älä koskaan laita lastasi kylpyammeeseen tai suihkun alle varmistamatta ensin, kuinka kuumaa vesi on. Voit ensin avata kylmän veden sitten vähitellen lisätä kuuman veden määrää.

5. Putoaminen

Taaperoikäiset lapset voivat pudota pää edellä wc-pönttöön. Tämä on toinen syy lasten hukkumistapaturmien yleisyyteen. Muista, että wc -pöntön huuhtelutoiminto voi kiinnostaa lasta ja hän voi haluta leikkiä sillä. Asenna salvat wc -pöntön kanteen, jotta pienet lapset eivät voi avata wc -pöntön kantta.

Lisäksi pesuallas, wc -pönttö, kylpyhuoneen kahvat ja kaikki muut kylpyhuonekalusteet keräävät bakteereita. Näihin osiin koskemisen jälkeen pienet lapset voivat kärsiä iho-ongelmista tai laittaa kätensä suuhunsa ja saada mahataudin.

6. Haavat

Parranajokoneet, kynsileikkurit ja sakset ovat kaikki esineitä, joita säilytetään kylpyhuoneessa. Pidä ne poissa lasten ulottuvilta, jotta he eivät loukkaa itseään.

7. Kemikaalien tai lääkkeiden nieleminen

Vaikka et säilyttäisi puhdistusaineita kylpyhuoneessa, muut kemialliset aineet muodostavat myrkytysvaaran: shampoot, hoitoaineet, lääkkeet, emulsiot, partavedet, kosmetiikka ja jopa wc -pöntön veden värjäävät kapselit.

Pienet lapset ovat yleisesti ottaen uteliaita ja kemikaalien erilaiset kirkkaat värit sekä hajut kiinnostavat heitä. Estä tällaiset onnettomuudet käyttämällä lapsilukkoa kylpyhuoneen kaapistojen ovissa ja wc-pöntön kannessa.

Kuinka välttää lasten tapaturmat kylpyhuoneessa?

Pienten lasten tapaturmat kylpyhuoneessa voivat tapahtua kylvyssä.
Kylpyhuone on yksi kodin vaarallisimmista paikoista vauvoille ja lapsille.

Kylpyhuoneen oven lukitseminen on paras tapa ehkäistä pienten lasten tapaturmia kylpyhuoneessa. Pysy heidän kanssaan myös kylpemisen aikana sen sijaan, että keskittyisit vastaamaan puheluihin, etsimään astioita, siivoamaan keittiötä jne.

Aikuisten on mukautettava kylpyhuoneen sisustusta lapsen kehitysasteen mukaisesti. Näin voidaan myös ehkäisten lasten tapaturmia kylpyhuoneessa sanoo National Association for Child Safety. Mutta mitä aikuisten tulisi muistaa?

  • Kiinnitä lukot wc-pöntön kanteen.
  • Käytä vauvanistuinta. Vaikka se on hyödyllinen, se ei kuitenkaan ole 100 % turvallinen vaihtoehto ilman valvontaa.
  • Kylpyammeen päällisten käyttö.
  • Tyhjennä ja säilytä sankoja paikoissa, joihin lapset eivät pääse käsiksi.
  • Pidä vauvan kylvettämiseen käytettävät esineet ja puhdistusaineet lähellä, jotta et poistu kylpyhuoneesta etsimään niitä, ehdottaa Fundación Infancia Segura (Turvallisen lapsuuden säätiö).

Aikuisten tulee valmistautua mahdollisiin tapaturmatilanteisiin

Kylpyhuoneeseen liittyvän tapaturmariskin pitäisi motivoida aikuisia olemaan valmiita reagoimaan kaikkiin tilanteisiin. On tärkeää oppia elvyttämään, jopa vauvoja ja pieniä lapsia. Lisäksi sinun tulee kirjoittaa ylös hätänumero ja myrkytyskeskuksen puhelinnumero. Aikuisten tulee olla valmiita antamaan ensiapua lapselleen tarpaturmatilanteissa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Palovammojen hoito kotona
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Palovammojen hoito kotona

Pinnalllisten palovammojen hoito käy aivan hyvin kotona, ja kaupallisten tuotteiden lisäksi se onnistuu myös luonnollisin aineksin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.