Logo image
Logo image

Mustuneet varpaankynnet: näin hoidat vaivaa

4 minuuttia
Mustuneet varpaankynnet tunnetaan ikävänä vaivana erityisesti juoksua harrastavien keskuudessa, mutta kynsien yllättävät värimuutokset voivat johtua myös monista muista syistä. Vaikka usein vaivaa voidaan hoitaa helposti kotona, kynnen yllättävistä värimuutoksista kannattaa aina keskustella ammattilaisen kanssa.
Mustuneet varpaankynnet: näin hoidat vaivaa
Viimeisin päivitys: 19 huhtikuuta, 2022

Mustuneet varpaankynnet eivät ole harvinainen vaiva. Joillakin ihmisillä mustuneet varpaankynnet ovat yleisempi vaiva kuin toisilla. Koska vaiva on varsin yleinen, sen hoito on johtanut vuosien saatossa joidenkin luontaishoitojen syntyyn, jotka eivät välttämättä ole paras keino kyseisen vaivan hoitoon.

Mustuneet varpaankynnet ovat oire, jota tavataan erityisesti aktiivisten juoksijoiden kohdalla. Juoksijoiden joukossa eniten tästä vaivasta kärsivät maratoonarit ja vuoristossa kulkevat urheilijat. Maratoonarien tapauksessa mustuneet varpaankynnet johtuvat erittäin pitkien matkojen juoksemisesta ja jälkimmäisessä ryhmässä värimuutokset varpaankynsissä johtuvat yleensä epätasaisessa maastossa kulkemisesta.

Voimme siis löytää näiden urheilijoiden keskuudesta yhden yhdistävän riskitekijän. Kynnenalaisen hematooman syynä voi olla sekä jatkuva ja toistuva paine kynnen alueella että kuljettavan maaston epätasaisuus, joka muuttaa jalan askelta.

Kynnenalainen hematooma on tekninen nimi, jolla viitataan mustuneisiin varpaankynsiin. Kyseessä on toisin sanoen kynsivalliin pakkautunut veri, josta syntyy verenpurkauma.

Mustuneet varpaankynnet eivät onneksi viittaa vakavaan kliiniseen tilaan juuri koskaan. Ne eivät aiheuta äkillistä hengenvaaraa edes silloin, jos syynä on melanooma. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että mikäli siihen liittyy voimakasta kipua, vaiva on syytä hoitaa nopeasti, sillä kävelemisestä voi tulla kivun vuoksi jopa mahdotonta.

Mistä mustuneet varpaankynnet johtuvat?

Mustuneiden varpaankynsien pääasiallinen alkuperä on pienissä toistuvissa iskuissa kynnen alueelle. Mutta tämä ei kuitenkaan ole ainoa kynnen värimuutoksen johtava syy. Listaamme alla yleisimmät syyt mustuneen varpaankynnen syntyyn.

Toistuvat iskun kynnen alueelle

Kuten edellä jo mainitsimme, tämä on tärkein syy mustuneen varpaankynnen synnylle. Jos varvas joutuu jatkuvan paineen tai toistuvien pienten iskujen kohteeksi – esimerkiksi juoksemisen tapauksessa – paine voi luoda kynnen alle hematooman. Jalan kärjen osuminen jatkuvasti jalkineen sisäpintaa vasten selittää toisin sanoen sitä, miksi mustuneet varpaankynnet ovat juoksijoiden keskuudessa niin yleinen vaiva.

Hematooma voi olla lievä, pieni ja kivuton, mutta joissakin tapauksissa vaurioitunut alue voi olla suuri ja kipu lamauttavaa. Vaikeissa tapauksissa veri tulvii kynsivallin yli ja tunkeutuu ulos kynnen alta.

Joissakin tapauksissa kynnenalaiseen hematoomaan voi liittyä infektio kynttä ympäröivässä ihossa. Infektion merkkejä ovat alueen tulehtuminen ja kynnen ympärillä olevan ihon värjäytyminen punertavaksi. 

Mielenkiintoista kyllä, joissakin tapauksissa kynnenalaisen hematooman aiheuttajana voi olla myös ilmiö, jossa ihmisen varvas kasvaa luonnostaan toiseen varpaan päälle. Ihmisillä, jotka kärsivät syntyessään tästä vaivasta, ilmiön aiheuttama kitka voi johtaa mustuneen varpaankynnen syntyyn.

Onnettomuus 

Toisin kuin jatkuvat tai toistuvat iskut kynnen alueelle, onnettomuudella viitataan yhdellä tietyllä hetkellä tapahtuvaan kertaluonteiseen tilanteeseen – esimerkiksi tylsän esineen putoaminen jalan päälle. Jos esine putoaa kynnen päälle, putoamisen tuottama isku voi vaurioittaa verisuonia, jolloin kynnen alle syntyy hematooma.

Sinua voi myös kiinnostaa: 6 vanhaa konstia sisäänkasvaneisiin varpaankynsiin

Sieni-infektio

Yleisin sieni-infektio jaloissa on jalkasilsa. Vaikka sitä esiintyy suurimmassa osassa tapauksista sormien välissä, se voi ulottua myös varpaankynsiin. Sen lisäksi, että kynsien väri muuttuu vihertävästä kellertäväksi, sieni-infektio voi joissakin tapauksissa johtaa myös mustuneen varpaankynnen syntyyn. Tämä voi johtua sekä kynnenalaisen hematooman synnystä tai pelkästä pigmentin muutoksesta. 

Syöpä 

Mustuneiden varpaankynsien vakavin ja vaarallisin muoto on kynnenalainen melanooma. Kyseessä on yksi ihosyövän tyypeistä, joka voi kehittyä kynsivallin sisällä.

Kaikkien ihosyöpien joukossa kynnenalainen melanooma vastaa noin 5 % kaikista syöpätapauksista. Yli puolet kädessä esiintyvistä ihosyövistä löydetään peukalosta, ja lähes yhdeksän kymmenestä jalassa esiintyvästä melanoomasta voidaan löytää isovarpaasta.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Maailman syöpäpäivä: viimeisimmät edistysaskeleet

Näin hoidat mustunutta varpaankynttä

Mustuneen varpaankynnen hoito riippuu luonnollisesti siitä, miten vakavasta, kivuliaasta tai laajalle levinneestä värimuutoksesta on kyse. Hoitokeinoja on useita niin yksinkertaisista menetelmistä monimutkaisempiin hoitoihin. Kuten olemme jo maininneet, juoksijoiden keskuudessa on yleistä turvautua kotitekoisiin hoitomenetelmiin kynnenalaisen veren tyhjentämiseksi.

Jos kynnenalainen hematooma johtuu iskusta, parhaana hoitomenetelmänä pidetään hematooman tyhjentämisestä. Jos veri ulottuu kynsien rajojen ulkopuolelle, veri voidaan poistaa kynnen alta pienen piston avulla.

Some figure

Jos ihon läpi ei pääse, veri tulisi saada pois kynnen alta kynnen läpi tehtävän piston avulla. Tässä tapauksessa pisto täytyy teetättää kynnen läpi, jotta veri pääsee purkautumaan pois. Luonnollisesti tämä menetelmä edellyttää huomattavasti tarkempaa asiantuntemusta ja oikeanlaisia välineitä, joten kynnen läpi tehtävää pistoa ei ole mahdollista suorittaa kotona, vaan tässä tapauksessa sinun tulisi kääntyä aina lääkärin tai muun alan ammattilaisen puoleen.

Jos verta ei poisteta kynnen alta, hematooma jatkaa kulkuaan, jolloin paine alkaa puskemaan kynttä ylös, jolloin kynsi irtoaa. Kynnen irrotessa paikalle alkaa kasvaa uutta kynttä. Vaikka kyseessä ei ole vaarallinen prosessi, uuden kynnen kasvaminen tippuneen tilalle voi ottaa kuukausia. 

Sieni-infektion aiheuttaman värimuutoksen tapauksessa infektiota hoidetaan sienilääkityksellä. Jalkasilsan tapauksessa voiteet eivät pääse tunkeutumaan kynnen alle, joten hoitokeinoksi tulisi valita sellainen lääke, joka pääsee myös kynnen alle.  Jos ulkoinen hoito ei auta, seuraavana vaihtoehtona on suun kautta otettava lääkitys.

Kynnenalaisen melanooman tapauksessa hoitokeinona on leikkaus. Tässä tapauksessa koko kynsi on poistettava. Leikkauksessa varmistetaan, että kasvain saadaan poistettua alueelta kokonaan. Kyseessä on luonnollisesti käytäntö, jonka vain asiantunteva kirurgi voi suorittaa, joten mikäli epäilet melanoomaa, käänny heti lääkärin puoleen, äläkä yritä hoitaa kynttä ensin kotikonstein.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Abellaneda, Cristina, et al. “Pigmentaciones ungueales: diagnóstico dermatoscópico.” Med Cutan Iber Lat Am 39.6 (2011): 247-254.
  • Chang, Patricia, et al. “Hematoma friccional subungueal.” Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica 10.1 (2012): 48-50.
  • Grazzini, Marta, et al. “Subungueal pigmented lesions: warning for dermoscopic melanoma diagnosis.” European Journal of Dermatology 21.2 (2011): 286-287.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.