Miten ehkäistä tulipaloja kotona?

Tulipalojen ehkäiseminen kodissa on elintärkeää. Se on erityisen merkittävä asia yksin elävien ja näkö-, kuulo- tai liikkumisongelmista kärsivien vanhusten luona.
Miten ehkäistä tulipaloja kotona?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kotitapaturmien riski kalvaa luultavasti jatkuvasti mielesi perukoilla. Kolhut, kaatumiset, myrkytykset, sähköiskut, tulipalot… Tässä artikkelissa keskitymme tulipaloihin ja kerromme, miten ehkäistä tulipaloja kotona.

Yksi tehokkaimmista ja suositeltavimmista varotoimista tulipalojen ehkäisemiseen lapsitalouksissa on palovaroitin. Muita hyödyllisiä varotoimia ovat lasten valvominen aina, kun nämä käyttävät keittiötä, ja vikavirtasuojakytkimien käyttö.

Iäkkäillä ihmisillä kotitapaturmia sattuu usein näkö- ja kuuloaistin luonnollisen heikkenemisen vuoksi. Myös lihasheikkous ja tasapaino-ongelmat ovat riskitekijöitä.

Yleisimmät tulipalojen syyt kotona

Itse tulipalon lisäksi sen synnyttämä savu ja myrkylliset kaasut ovat vaarallisia.

Hyvä keino ehkäistä tulipaloja kotona on tietää, mistä ne voivat saada alkunsa. Tärkeimpiä syitä tulipalon syttymiseen kotona ovat muun muassa seuraavat.

Keittiön tapaturmat

Paloriskin minimoiminen keittiössä vaatii erityistä huolellisuutta. Tulitikut, sytyttimet ja liedet ovat vaaraksi, mutta myös pannuihin ja kattiloihin kertynyt rasva voi syttyä helposti palamaan.

Tulipaloja syttyy erityisen herkästi keittiössä.

Takat ja lämmittimet

Takat ja lämmittimet ovat erittäin hyödyllisiä talven kylmyydessä, mutta ne ovat myös potentiaalinen tulipaloriski, jos niitä ei käytetä asianmukaisesti. Takan edessä tulisi aina varmuuden vuoksi käyttää kipinäsuojaa. Lämmittimien läheisyyteen ei saisi laittaa helposti syttyviä materiaaleja, kuten paperia tai liinoja.

Sähköpalot

Toisinaan sähköverkon jännitepiikit voivat aiheuttaa tulipaloja kodeissa. Siksi kannattaa varotoimena asentaa vikavirtasuojat.

Helposti syttyvien tuotteiden vääränlainen säilytys

Helposti syttyvät aineet, kuten bensiini, etyylialkoholi, asetoni, bensiini ja ammoniakki, voivat aiheuttaa todellisen katastrofin, jos asianmukaisia varotoimia ei tehdä.

On tärkeää ymmärtää, että pienikin määrä näitä aineita riittää tulipalon syttymiseen.

Kynttilät

Nämä kauniit ja romanttiset valonlähteet voivat olla varsin petollisia. Harmittomilta tuntuvat kynttilät voivat sytyttää tulipalon, jos ne unohdetaan sammuttaa ja tuulenpuuska puhaltaa verhon, tyynyn tai muun syttyvän kankaan tai materiaalin niiden läheisyyteen. Ole erittäin varovainen, jotta vältät kynttilöistä alkunsa saavat tulipalot.

Miten ehkäistä tulipaloja kotona? Vinkkejä

Kaikille tilanteille ei voi mitään. Onneksi monet tulipaloja aiheuttavat tilanteet voidaan kuitenkin välttää.

Ole erityisen varovainen kaasua käyttäessäsi

Varmista, että suljet kaasun käytön jälkeen. Lisäksi talon kaikissa huoneissa, joissa on kaasulämmittimiä (uuneja tai liesiä), on oltava asianmukaiset ulos johtavat tuuletusaukot.

Jos haistat kaasun kodissasi tai epäilet kaasuvuotoa, avaa välittömästi kaikki ikkunat. Tällaisissa tilanteissa ei pidä koskaan sytyttää valoja, sillä se voi aiheuttaa räjähdyksen.

Ole erittäin varovainen sähköasennusten kanssa

Kodin sähköasennukset kannattaa mahdollisuuksien mukaan tarkastuttaa valtuutetulla sähköasentajalla. On myös tärkeää, ettei pistorasioita ylikuormiteta tai käytetä liikaa jatkojohtoja.

Äärimmäisenä varotoimena kaikki sähkölaitteet tulisi irrottaa pistorasioista, kun niitä ei käytetä. Muista, että sähköpaloa ei saa koskaan yrittää sammuttaa vedellä.

Sähköpalot voi välttää oikeanlaisilla varotoimilla

Pidä hätänumerot käsillä

Puhelimen lisäksi ulottuvilla tulisi pitää hätäpuhelinnumerot. Näitä voivat olla palokunta, poliisi, hätäkeskus ja väestönsuojelu.

Sähköpalot ja vanhustenhoito

María Fernández Vigil Iglesias varoittaa Espanjan vanhainkotien paloturvallisuutta käsittelevässä artikkelissaan “Seguridad contra incendios en viviendas de personas mayores en España: caracterización del problema y propuesta de soluciones”, että tulipalon vaara on kolme kertaa suurempi iäkkäiden ihmisten kohdalla. Tämän vuoksi hän muistuttaa, että on erittäin tärkeää tehdä varotoimia.

Dorindo Cardenas, Panaman teknillisestä yliopistosta, taas korostaa artikkelissaan “Modelado de fuentes generadoras de incendios eléctricos por termoconducción” , miten moni tulipalo johtuu huonoista sähköliitännöistä. Hän ihmettelee, minkä hinnan kansalaiset joutuvatkaan maksamaan tieteen ja teknologisen kehityksen vuoksi.

Iäkkäät ihmiset tarvitsevat lastensa tai muiden läheistensä apua ja neuvoja kodin asennusten tarkistamiseen ja niihin liittyvien riskien pienentämiseen. On ikävä totuus, että vanhenemiseen liittyvät terveysongelmat tekevät tapaturmista todennäköisempiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Universidad de Navarra. Fernández Vigil Iglesias, María. Seguridad contra incendios en viviendas de personas mayores en España: caracterización del problema y propuesta de soluciones. España 2020.
  • Universidad Tecnológica de Panamá. Cárdenas, Dorindo. Modelado de Fuentes Generadoras de Incendios Eléctricos por Termoconducción. Panamá 2011.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.