Erilaiset lämmitysjärjestelmät ja niiden hyödyt ja haitat

Lämmitysjärjestelmiä on monenlaisia ja voi olla rasittavaa valita kaikkein sopivinta omaan kotiin. Tämän päivän artikkeliin olemme tehneet koosteen eri lämmitysjärjestelmien hyödyistä ja haitoista.
Erilaiset lämmitysjärjestelmät ja niiden hyödyt ja haitat

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Erilaiset lämmitysjärjestelmät auttavat pysymään lämpimänä silloin, kun kylmä valtaa kodin. Lämmittelyyn on monia keinoja, mutta tämänpäiväisessä artikkelissa kerromme kaiken tarvittavan erilaisista lämmitysjärjestelmistä sekä niiden hyödyistä ja haitoista.

Lämmitysjärjestelmän tarkoituksena on auttaa selviytymään kylmästä. Kuten hyvin tiedät, lämpötilaa on mahdollista nostaa rakennuksen tietyillä rajatuilla alueilla. 

Nykyään on olemassa monia erityyppisiä lämmitysjärjestelmiä, biomassasta sähkö- tai kaasulämmitykseen sekä uusiutuviin energiamuotoihin. Tässä tulevat erilaiset lämmitysjärjestelmät hyötyineen ja haittoineen.

Kaasulämmitys

Kuten nimikin viittaa, tässä lämmitysjärjestelmässä käytetään maakaasua tai pullotettua kaasua lämmön säilyttämiseksi sisätiloissa. Se on nykyään yksi käytetyimpiä lämmitysjärjestelmiä.

Katsotaan sen hyötyjä ja haittoja:

  • Hyödyt. Kaasu on taloudellisempi vaihtoehto kuin muut lämmitysjärjestelmät, eikä energiaa tarvitse varastoida.
  • Haitat. Tämä järjestelmä on suunniteltu toimimaan kaupungeissa ja keskitetysti, joten sitä ei ole saatavilla kaupunkien ulkopuolella.
Liikuteltavaa sähkölämmitintä voi siirtää oman tarpeen mukaan
Sähkölämmittimet ovat liikuteltavissa, ja voit siirtää lämmönlähdettä omien tarpeidesi mukaan.

Sähkölämmitysjärjestelmät

Saatavilla ei kenties ole kaasulämmitysjärjestelmää, mutta luultavasti hyvä sähköyhteys jota voit käyttää. Nämä laitteet voidaan kytkeä useimpiin paikkoihin, ja ne ovat joko liikuteltavia tai keskuslämmitteisiä.

  • Hyödyt. Näiden lämmitysjärjestelmien suurin etu on se, että ne eivät aina vaadi asentamista ja pitävät ilman puhtaana, sillä niistä ei vapaudu kaasuja tai outoja hajuja.
  • Haitat. Ne ovat tehottomampia suurten tilojen lämmityksessä ja myös kalliimpia, koska ne kuluttavat suuren määrän sähköä.

Lämmitysjärjestelmä biomassalla

Universidad Complutense de Madrid -yliopiston julkaiseman artikkelin mukaan biomassa on uusiutuvien luonnonvarojen tuottamaa jätettä. Yksi näistä ovat puupelletit: pienet lieriöt, jotka tehdään puristamalla kokoon sahajauhon ja muun puumateriaalin jäännöksiä.

Tällainen biomassan alatyyppi on usein pellettikattiloiden polttoainetta, joka muodostaa lämmitysjärjestelmän biomassasta.

  • Hyödyt. Se ei saastuta ympäristöä ja on myös turvallinen ja luotettava lämmitysjärjestelmä.
  • Haitat. Se vaatii reiän tekemistä talon ulkoseinään, jotta savu pääsee ulos. Lisäksi ne tulee puhdistaa viikoittain.

Erilaiset lämmitysjärjestelmät uusiutuvasta energiasta

Biomassalämmityksen lisäksi ympäristön lämmittämiseen on myös muita ekologisia järjestelmiä. Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämmitysjärjestelmät saavat energiansa sellaisten prosessien kautta, joihin kuuluu raaka-aineiden kuten veden, tuulen, maaperän ja aurinkoenergian käyttö.

Katsotaan niiden hyötyjä ja haittoja:

  • Hyödyt. Tällaisen lämmitysjärjestelmän vaatimat energiamuodot ovat ilmaisia ja niitä on rajattomasti, eivätkä ne saastuta.
  • Haitat. Nämä energianlähteet eivät ole saatavilla kaikkialla, ja riippuu lopulta kyseisestä alueesta, minkä tyyppistä uusiutuvaa energiamuotoa on mahdollista käyttää. Toinen haitta on se, että jotkut näistä järjestelmistä ovat kausittaisia, kuten aurinkovoima. Tarvitaan siis varajärjestelmä, jotta energia ei äkillisesti lopu.
Erilaiset sähkölämmitysjärjestelmät voivat toimia muun muassa biomassalla
Pelletit ovat biomassatyyppi, joista on tulossa yhä suositumpia johtuen niiden alhaisista kustannuksista ja paremmasta lämmityskyvystä.

SARA, korkealuokkainen lämmitysjärjestelmä joka kukkarolle

Lopuksi on mainittava vielä SARA (estufa Social Argentina de Alto Rendimiento), argentiinalaisten tiedemiesten kehittämä lämmitysjärjestelmä, jolla on kaksinkertainen lämmityskyky ja joka on huomattavan taloudellinen.

SARA-lämmitysjärjestelmä edellyttää järjestelmän rakentamista itse. Sen voivat tehdä joitakin perusohjeita noudattamalla myös ihmiset, joilla ei ole mitään teknistä tietotaitoa. Sen vaatimat materiaalit ovat melko helposti saatavilla: esimerkiksi savitiili, joka eristää ja näin varastoi lämpöenergiaa.

SARA-uuneja voidaan käyttää myös kaikkein haavoittuvimmissa kotitalouksissa, ja mekanismi on paljon turvallisempi kuin perinteisten kaasuliesien. Varteenotettava vaihtoehto mietittäessä lämmitysjärjestelmää kotiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Universidad Complutense de Madrid. Cuadernos Económicos de ICE. Cerdá, Emilio. Energía obtenida a partir de biomasa. España 2012.
  • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). CENPAT-CONICET. Cannizzaro, Alejandro. Calefacción accesible y de primer nivel. Argentina 2015.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.