Mitä ovat kylmänkyhmyt ja miten niitä hoidetaan?

Yrttihaudukkeet ja kehäkukkaöljy ovat erittäin tehokkaita luontaishoitoja helpottamaan sekä kylmänkyhmyjen aiheuttamaa ärsytystä että nopeuttamaan niiden paranemista.
Mitä ovat kylmänkyhmyt ja miten niitä hoidetaan?

Viimeisin päivitys: 23 kesäkuuta, 2019

Aina kylmien ilmojen saapuessa kuvioihin astuvat myös kylmänkyhmyt, jolloin esimerkiksi käsien, jalkojen ja korvien iho muuttuu punaiseksi ja turvonneeksi. Kärsitkö kylmällä ilmalla kylmänkyhmyistä ja etsitkö luontaishoitoja niiden aiheuttaman ärsytyksen helpottamiseksi? Esittelemme seuraavaksi 6 hellävaraista, mutta toimivaa luontaishoitoa, joiden avulla pääset eroon kylmänkyhmyjen aiheuttamasta ärsytyksestä nopeasti ja tehokkaasti.

Mitä ovat kylmänkyhmyt?

Huono verenkierto käsissä ja jaloissa voi altistaa kylmänkyhmyille

Pernio, perniosis tai kansanomaisemmin kylmänkyhmyt ovat ihon verisuonissa esiintyvä tulehdustila, joka juontuu pitkäaikaisesta kylmälle ilmalle altistumisesta. Kylmänkyhmyjä esiintyy yleensä käsissä ja jaloissa ja ne voivat aiheuttaa potilaasta riippuen erilaisia oireita, kuten punoitusta, polttelua, kutinaa tai jopa rakkuloita ja haavaumia.

Kylmänkyhmyt ovat usein seurausta huonosta verenkierrosta, mutta samalla myös kosteus ja riittämätön vaatetus altistavat kylmänkyhmyille. Naisilla kylmänkyhmyjä esiintyy miehiä todennäköisemmin.

Useimmissa tapauksissa kylmänkyhmyt paranevat itsestään viikon tai kahden kuluessa. Jos oireet kuitenkin jatkuvat tai iho tulehtuu, suosittelemme sinua kääntymään heti oman lääkärisi puoleen. Kylmänkyhmyjen kanssa kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta niissä tapauksissa, joissa potilas kärsii joko diabeteksesta tai huonosta verenkierrosta.

Onneksi kylmänkyhmyjen aiheuttamien oireiden hoitoon löytyy myös helposti kotona suoritettavia luontaishoitoja.

6 luontaishoitoa kylmänkyhmyjen aiheuttamien oireiden helpottamiseen

Seuraavaksi esiteltävät luontaishoidot sisältävät muun muassa tulehduksia laskevia ja ihoa rauhoittavia ominaisuuksia, jotka auttavat sekä helpottamaan kylmänkyhmyjen aiheuttamia oireita että nopeuttamaan niiden paranemista.

1. Peruna

Kenen jääkaapista ei perunoita löytyisi? Tämä mukula onkin erinomainen kotihoito, joka on samalla sekä edullinen että tehokas apuväline tulehdusten ja kivun lievittämiseen. Raakaa perunaa käytetään paljon ihovaurioiden hoitoon, jotka johtuvat esimerkiksi pitkäaikaisesta auringonvalolle tai kylmälle ilmalle altistumisesta. Toisin sanoen peruna on erinomainen hoitokeino myös kylmänkyhmyjen hoitoon.

Raasta raaka peruna ja laita se puhtaalle sideharsolle. Aseta sideharso suoraan tulehtuneeseen kohtaan ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Poista lopuksi sideharso ja huuhtele iho huolellisesti haalealla vedellä.

2. Inkivääri

Mausteinkivääri tai lyhyemmin inkivääri sisältää tulehduksia laskevia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia, jotka tekevät tästä ruohovartisesta kasvista erinomaisen luontaishoidon kylmänkyhmyjen hoitoon.

Laimenna ensin eteerinen inkivääriöljy haluamaasi kasviöljyyn, kuten kookos-, oliivi-, manteli- tai vehnänalkioöljyyn ja lisää öljyseosta sitten suoraan tulehtuneeseen kohtaan.

3. Etelänarnikki

Etelänarnikki on herkullisen tuoksuinen ja monivuotinen ruohovartinen kasvi, jota voidaan käyttää suoraan ihoalueelle, jossa verenkiertoa halutaan tehostaa. Etelänarnikkia valmistetaan useassa eri muodossa ja sitä voidaan löytää niin geelinä, voiteena, öljynä kuin värjäysaineenakin.

Etelänarnikki auttaa lievittämään tehokkaasti sekä kylmänkyhmyjen että muiden ihovaurioiden aiheuttamia oireita erityisesti lapsilla.

4. Kehäkukka

Kehäkukka on perunan ja inkiväärin tavoin tehokas luontaishoito kylmänkyhmyjen hoitoon

Etelänarnikin lisäksi toinen hyödyllinen kasvi kylmänkyhmyjen hoitoon on kehäkukka. Tämä kirkkaan oranssi kukka on erittäin tehokas apu sekä rauhoittamaan ihoa että lievittämään kylmänkyhmyjen aiheuttamaa kutinaa. Kehäkukkaa voidaan käyttää kylmänkyhmyjen lisäksi myös muiden ihovaurioiden hoitoon.

Kehäkukkaa voidaan käyttää joko erilaisina ihovoiteina ja kosteusemulsioina tai suoraan kukasta uutettuna luonnollisena esanssina. Myös kehäkukan öljy sopii hyvin ihonhoitoon, sillä sitä voidaan käyttää huoletta myös herkän ihon kosteuttamiseen. 

5. Sipuli

Sipulia on käytetty ulkoisesti monien ihosairauksien hoitoon aina muinaisista ajoista lähtien. Sipuli auttaa rauhoittamaan erityisesti kylmänkyhmyjen aiheuttamaa kutinaa.

6. Rosmariini

Monimutkaisten kemiallisten komponenttiensa ansiosta rosmariinia käytetään laajalti muun muassa verenkierron tehostamiseen ja erilaisten tulehdustilojen lievittämiseen. Vaikka rosmariinietikan lisääminen iholle rauhoittaakin lihaskipuja tehokkaasti, voi etikka samalla ärsyttää ihoa. Siksi suosittelemme käyttämään rosmariinia esimerkiksi yrttihaudukkeen muodossa, jota voit lisätä suoraan tulehtuneeseen kohtaan puhtaan sideharson avulla.

Rosmariinihaudukkeen valmistaminen on helppoa. Kiehauta vain litra vettä kattilassa ja lisää sekaan noin kaksi pientä kauhallista rosmariinia. Anna haudukkeen jäähtyä ja kasta lopuksi puhdas sideharso vedessä. Lisää tulehtuneeseen kohtaan ja anna vaikuttaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.