9 virhettä, jotka aiheuttavat hometta kotonasi

Home kodeissa on terveysriski, ja saatat tehdä virheitä, jotka aiheuttavat sen muodostumista. Tutustu yleisimpiin virheisiin tässä artikkelissa.
9 virhettä, jotka aiheuttavat hometta kotonasi

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Homeen kasvaminen kotona on terveysriski, ja saatat tehdä virheitä, jotka edistävät homeen muodostumista kotiisi. Esimerkiksi huoneilmaa kostuttavia laitteita on yhä enemmän kodeissa, joissa lämpötila vaihtelee suuresti; tämä laite voi kuitenkin aiheuttaa pysyvää kosteutta seinille tai muille pinnoille pitkällä aikavälillä. Tässä 9 virhettä, jotka aiheuttavat hometta kotonasi!

Kuten Plos One -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, home ja kosteus kotona lisäävät astman kaltaisten sairauksien riskiä. Joten tämän ja muiden riskien välttämiseksi on tärkeää korjata ne virheet, jotka voivat edistää homeen muodostumista.

Alla kerromme lisää.

Virheet, jotka aiheuttavat homeen muodostumista kotona

Vaikka home auttaa organismien hajoamisessa, et halua sitä kotiisi. Se ei ainoastaan ​​tuhoa talon tai asunnon rakenteita, vaan se voi vaarantaa sinun ja perheesi terveyden. Jotta se ei kukoistaisi, muista välttää seuraavia virheitä.

1. Kylpyhuoneessasi ei ole kunnollista ilmanvaihtoa

Lämpö ja kosteus ovat kaksi ominaisuutta, jotka tarvitaan joidenkin bakteerien, homeen ja sienten menestymiseen. Valitettavasti useimmat kylpyhuoneet ovat kosteita ja lämpimiä, joten tämä kodin alue on ihanteellinen paikka homeen muodostumiselle.

Mitä voit tehdä asialle?

Varmista riittävä ilmanvaihto huoneessa avaamalla ovet ja ikkunat suihkun jälkeen.

Harkitse tuulettimen asentamista kylpyhuoneeseen, jos sinulla ei ole ikkunoita. Toisaalta on tärkeää pitää kaikki kylpyhuoneen pinnat kuivina. Jos mahdollista, tee pintapuhdistus mahdollisten vesijäämien poistamiseksi. Pidä myös kuiva liina käden ulottuvilla pesualtaan työtason kuivaamiseksi.

Tässä 9 virhettä, jotka aiheuttavat hometta kotonasi!
Kylpyhuone on yksi kodin kosteimmista tiloista. Siksi se tulee puhdistaa säännöllisesti homeen kasvun estämiseksi.

2. Huonekasvien ylikastelu

Monet ovat usein huolissaan huonekasveista ja niiden kastelusta. Usein kastelemme kasveja enemmän kuin mitä olisi tarvis. Tämä tilanne vaikuttaa kasvin terveyteen ja aiheuttaa kosteuden sekä sienten muodostumisen.

Mitä vika tässä on?

Seinien tai pintojen mahdollisten vaurioiden lisäksi herkät ihmiset voivat kokea allergisen reaktion. Tästä syystä, jos näet ruukuissa valkoista hometta, sinun tulee heittää se pois.

Käytä lusikkaa poistamaan saastunut maa ja laita tuoretta multaa tilalle. Tästä huolimatta on myös hyvä idea etsiä tietoa siitä, kuinka usein sinun tulee kastella kutakin kasvilajia tai odottaa, kunnes yli puolet maaperästä on kuivaa.

3. Ruuan liiallinen höyrytys kypsennyksen aikana voi aiheuttaa hometta

Ruoan höyryttäminen on erittäin terveellistä, emmekä suosittele siitä luopumista.

Sinun tulisi kuitenkin avata ikkunat ja ovet veden kiehuessa. Jos sinulla on myös liesituuletin, kytke se päälle kypsennyksen ajaksi. Käytä kattiloiden kansia kypsennyksen aikana ja odota, että ruoka menettää hieman lämpöä, ennen kuin poistat otat ne kattilasta.

Mikäli vettä kaatuu pöydälle tai lattialle, siivoa se välittömästi. Likaiset astiat ja ruokailuvälineet ovat myös tekijöitä, jotka voivat edistää homeen muodostumista. Suuret kasat märkiä astioita ja kattiloita sekä pannuja auttavat pitämään kosteuden keittiössä, mikä johtaa homeen muodostumiseen. Älä myöskään unohda levittää keittiöpyyhkeitä kuivumaan käytön jälkeen.

4. Puhdista/kuivaa matolle osuneet roiskeet – vaikka ne olisivat vain vettä

Kaikki pinnat, joissa on kosteutta, voivat edistää homeen kasvua. Matot eivät ole poikkeus. Sinun tulee kuivata/puhdistaa matolle kaatuneet roiskeet välittömästi, vaikka se olisi vain vettä. Tämä on yksi niistä virheistä, jotka voivat johtaa homeen muodostumiseen kotona.

Oikea-aikainen puhdistus voi itse asiassa säästää vaivaa ja aikaa. Mikä tärkeintä, se estää homeen kasvun. Poista matto, puhdista se ja anna sen kuivua kunnolla ennen kuin laitat sen takaisin paikoilleen.

5. Ahtaisiin tiloihin kerääntyy tavaraa

Sinun ei tarvitse olla pakonomainen hamstraaja; useimmissa kodeissa on tilaa tavaroille, joita käytetään harvoin. Mutta jos tätä tilaa ei puhdisteta säännöllisesti, se on loistava kasvuympäristö homeelle. Myös jyrsijät ja hyönteiset voivat jopa saastuttaa talon.

Älä odota, että ullakko tai kaapit pursuavat tavaraa. Kokeile neljännesvuosittaisia ​​siivouspäiviä päästäksesi eroon tavaroista, joiden viimeinen käyttöpäivä on vanhentunut tai joita et enää käytä. Näin homeen kasvu on helpompi havaita ajoissa.

6. Pienten vuotojen huomioiminen

Pienet vuodot hanoista tai putkista ovat yleisimmät homeen aiheuttajat kodeissa. Tässäkin havainnointi ja säännölliset tarkastukset ovat pääasiallinen ehkäisymuoto.

Mitä sinun pitäisi etsiä? Vuodot seinissä, katoissa tai pinnoissa lähellä vesilähteitä ja vesivuotoja putkissa tai hanoissa.

Muista tarkastaa wc:n, pesukoneen, kuivausrummun, astianpesukoneen, vesisäiliöiden sekä vedenlämmittimien alue ja liitännät.

Löysitkö vuotoja, jotka vaarantavat talon rakenteen? Soita asiantuntijalle mahdollisimman pian; olipa vuoto kuinka pieni tahansa, älä viivytä sen korjaamista.

7. Kasaan jääneet märät pyyhkeet voivat aiheuttaa hometta

Arjen kiire saattaa pakottaa sinut jättämään huomiotta tietyt tehtävät, kuten märkien pyyhkeiden laittamisen kuivumaan. Tämä, kuten kosteiden vaatteiden jättäminen pinoon, edistää homeen kasvua.

Tämän seurauksena vaatteet tai pyyhkeet haisevat ja niihin kasvaa homepilkkuja. Tämän välttämiseksi levitä märät vaatteet sekä pyyhkeet ja anna niiden kuivua kokonaan, mieluiten auringonpaisteessa, ennen kuin laitat ne vaatekaappiin.

Tässä 9 virhettä, jotka aiheuttavat hometta kotonasi!
Jokaisen käyttökerran jälkeen on tärkeää kuivata pyyhkeet. Muuten ne ovat loistava kasvualusta homeelle.

8. Pahvilaatikoiden varastointi

Varo varastoimasta suuria määriä pahvia kosteissa paikoissa. Kellareissa ja autotalleissa säilytetään usein pahvilaatikoita, joissa pidetään joulukoristeita, pääsiäiskoristeita ja muita esineitä. Jos näin on, kokeile varastointialueen vesieristystä. Muista, että home kasvaa erittäin hyvin kostealla kartongilla.

Toinen tapa vähentää homeriskiä on käyttää muovipakkauksia pahvilaatikoiden sijaan. Mutta jos tämä ei ole sinulle vaihtoehto, yritä sijoittaa laatikot riittävän kauas toisistaan, jotta ilma pääsee kiertämään niiden välillä. Samoin jotkut ripottele kissanhiekkaa tai hiiltä, jotka auttavat hallitsemaan kosteuden muodostumista.

9. Tuoreiden polttopuiden varastointi sisätiloissa

Tuore polttopuu vapauttaa kosteutta vanhetessaan. Siksi, jos säilytät sitä sisätiloissa, jopa autotallissa, sinun tulee olla tietoinen mahdollisesta homeen kasvun mahdollisuudesta.

Jos mahdollista, säilytä sitä ulkopaikassa, joka on suojattu sateelta tai muilta tekijöiltä, ​​mutta jossa on hyvä ilmanvaihto.

Estä homeen muodostuminen kotiisi

Home voi kukoistaa nopeasti, jos et ole erityisen varovainen. Märkien pyyhkeiden jättäminen pinoihin liian pitkäksi aikaa tai kylpyhuoneen tuulettamisen unohtaminen ovat yleisiä virheitä, jotka aiheuttavat homeen muodostumista kotiin.

Suuri ongelma on, että tämä vaarantaa terveytesi, koska se laukaisee allergisia reaktioita ja hengitystieongelmia. Ja puhumattakaan siitä, että home voi myös vahingoittaa asunnon rakenteita muodostamalla tummia pisteitä tai aiheuttaa materiaalien huononemista. Joten, kiinnitä huomiota kuinka ehkäistä hometta. Mikäli sinulla on tapana tehdä jokin näistä virheistä, korjaa se välittömästi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Quansah R, Jaakkola MS, Hugg TT, Heikkinen SA, Jaakkola JJ. Residential dampness and molds and the risk of developing asthma: a systematic review and meta-analysis [published correction appears in PLoS One. 2014;9(3):e93454]. PLoS One. 2012;7(11):e47526. doi:10.1371/journal.pone.0047526
  • Weinhold B. A spreading concern: inhalational health effects of mold. Environ Health Perspect. 2007;115(6):A300-A305. doi:10.1289/ehp.115-a300
  • Cox-Ganser JM. Indoor dampness and mould health effects – ongoing questions on microbial exposures and allergic versus nonallergic mechanisms. Clin Exp Allergy. 2015;45(10):1478-1482. doi:10.1111/cea.12601

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.