Logo image
Logo image

Neljä tapaa desinfioida keittiöpyyhkeet

2 minuuttia
Keittiöpyyhkeiden desinfioimisen lisäksi on tärkeää käyttää eri pyyhettä joka askareeseen ristikontaminaation välttämiseksi ja huuhdella ne ennen kuivaamista.
Neljä tapaa desinfioida keittiöpyyhkeet
Kirjoittanut Paula Heidemeyer
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Keittiössä eniten käytetyt esineet eivät suinkaan ole pannut tai mikro, vaan keittiöpyyhkeet. Niitä löytyy erilaisia ja eri materiaaleista valmistettuja: puuvillasta, keinokuidusta, mikrokuidusta ja imupaperista. Materiaalista riippumatta ne kaikki likaantuvat. Keittiöpyyhkeiden peseminen tehokkaasti voi olla hankalaa, sillä usein ne haisevat todella pahalle. Jos olet lisäksi huolissasi perheesi terveydestä niihin kerääntyvien bakteerien takia, voit olla rauhallisin mielin: tässä artikkelissa opit neljä konstia desinfioida keittiöpyyhkeet.

Parhaat konstit desinfioida keittiöpyyhkeet

Some figure

Homeen, kosteuden, bakteerit ja mikrobit saa hävitettyä seuraavilla neuvoilla, ja niiden vaikutukset ovat lähes välittömät. Tulet hämmästymään!

1. Ammoniakki

Ammoniakki voi olla avuksi monissa kodin askareissa.

1. Laita kaikki keittiöpyyhkeet vatiin, jossa on muutama tippa ammoniakkia ja runsaasti vettä.
2. Anna niiden liota muutama tunti, jotta lika irtoaa.
3. Ota keittiöpyyhkeet pois ja laita ne pesukoneeseen. Älä pese muita vaatteita keittiöpyyhkeiden kanssa, äläkä käytä huuhteluainetta.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: Valmista sitrushedelmistä kodin ekologinen puhdistusaine

2. Astianpesukoneessakin voi desinfioida keittiöpyyhkeet

Lähes kaikki pesevät keittiöpyyhkeet pesukoneessa, mutta yksi hyvä keino puhdistaa ne on käyttää astianpesukoneen korkeita lämpötiloja.

Näin ne puhdistuvat ja desinfioituvat läpikotaisin.

1. Ole tarkkana siinä, kuinka laitat ne astianpesukoneeseen.
2. Varmista, etteivät ne mene solmuun tai ylety pesulapaan.

3. Kiehuva vesi

Kiehuva vesi auttaa poistamaan likaa ja rasvaa keittiöpyyhkeistä. Se on yksi yleisimmin käytetyistä menetelmistä.

1. Lämmitä kattilassa vettä kiehuvaksi ja kaada se kuumuutta kestävään vatiin.
2. Laita keittiöpyyhkeet vatiin ja lisää hieman pesu- ja valkaisuainetta. Anna pyyhkeiden liota muutama tunti, kunnes vesi jäähtyy.
3. Huuhtele puhtaalla vedellä ja laita keittiöpyyhkeet kuivumaan joko ulos tai kuivausrumpuun.

4. Etikalla voi desinfioida keittiöpyyhkeet

Some figure

Etikka auttaa poistamaan epämiellyttäviä hajuja ja se on myös luontainen desinfiointiaine. Vaikka se tappaa tehokkaasti bakteereja, se ei pilaa keittiöpyyhkeitä.

1. Aivan kuten aiemmassa kohdassa, laita keittiöpyyhkeet vatiin kuumaan veteen, lisää runsaasti etikkaa ja anna pyyhkeiden liota muutama tunti.
2. Huuhtele ne sitten vedellä ja anna kuivua luonnollisesti.

Tutustu: 6 kodin tärkeää paikkaa, jotka unohdamme siivota

Käytännön vinkkejä keittiöpyyhkeiden käyttöön

Hyvien puhdistusmenetelmien lisäksi on hyvä tietää, kuinka keittiöpyyhkeitä käytetään oikein. Pidä nämä vinkit mielessä:

  • Älä käytä samaa keittiöpyyhettä joka askareeseen. Leikkuulaudoille, tasojen puhdistamiseen ja käsien kuivaamiseen tulisi olla omat pyyhkeet.
  • Älä kuivaa käsiä suoraan raa’an ruoan käsittelyn jälkeen, vaan pese kädet ensin.
  • Käytä keittiöpyyhkeitä tasojen puhdistamiseen aina tarvittaessa, mutta huuhtele ne jälkeenpäin vedellä. Pese pyyhkeet ennen kuin annat niiden kuivua muutoin niihin kerääntyy bakteereja.
  • Kuivata keittiöpyyhkeet hyvin äläkä jätä niitä myttyyn. Ne on hyvä suoristaa tai laittaa roikkumaan kuivaamisen ajaksi.
  • Keittiöpyyhkeet on pestävä hyvin kuumalla vedellä.
  • Hyödynnä auringonvaloa. Aurinko voi auttaa poistamaan epämiellyttäviä tahroja. Laita keittiöpyyhkeet roikkumaan suoraan auringonvaloon. Hedelmien tai vihannesten jättämät tahrat katoavat kuin taikaiskusta.

Ero pesemisen ja desinfioimisen välillä

Peseminen ja desinfioiminen ovat eri asioita. Peseminen vaatii saippuan ja veden käyttöä lian ja bakteerien poistamiseksi, mutta se ei poista niitä täysin pinnoilta tai esineistä. Desinfioiminen puolestaan vaatii voimakkaampia liuoksia, jotta lähes kaikki mikrobit kuolevat.

Jos siivoat päivittäin, keittiösi on puhdas ja turvallinen ruoanlaittoon. On suositeltavaa desinfioida keittiöpyyhkeet, pinnat ja leikkuulaudat voimakkaammilla tuotteilla, jotta et sairastu bakteereista.

Kuten näet, on monia tapoja desinfioida keittiöpyyhkeet. Kokeile niitä jo tänään!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.