Kuinka vesisäiliö puhdistetaan?

Jos vesisäiliötä ei puhdisteta säännöllisesti, sen sisältä voi löytyä hiekkaa, mutaa ja bakteereja. Lue artikkelimme, niin kerromme kuinka voit puhdistaa vesisäiliön helposti ja turvallisesti.
Kuinka vesisäiliö puhdistetaan?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vesi on korvaamaton luonnonvara ja sitä tarvitaan loputtomiin erilaisiin tarkoituksiin. Suuressa osassa koteja ja yrityksiä onkin olemassa säiliöitä, joihin vettä kerätään. Tällaisia säiliöitä voidaan asentaa maan alle tai päälle, tai rakennuksen katolle. Olet saattanutkin joskus pohtia, kuinka vesisäiliö puhdistetaan – tai sitten tämä ajatus ei ole koskaan ennen käynyt mielessäsikään.

Vesisäiliöt likaantuvat helposti, sillä ne ovat täydellinen tila mikro-organismeille, jotka voivat aiheuttaa terveydellisiä ongelmia. Jos haluat oppia, kuinka vesisäiliö puhdistetaan helpoimmalla, turvallisimmalla ja tehokkaimmalla tavalla, jatka lukemista!

Miksi vesisäiliön puhdistaminen on tärkeää?

Vesisäiliö tulee puhdistaa, jotta voidaan estää tai poistaa kerääntynyt kontaminoitunut jäte, joka auttaa erilaisten terveydelle haitallisten bakteerien lisääntymistä. Jos jostain syystä et puhdista vesisäiliötä, tulet pian huomaamaan kuinka se täyttyy levästä ja kalkista.

Kuten tiedät, perheenjäsenten ja muiden vettä käyttävien ihmisten hyvinvointi riippuu näiden vesisäiliöiden puhtaudesta. Ei ole kuitenkaan olemassa sääntöä, kuinka usein vesisäiliö tulisi puhdistaa, mutta suosittelemme vesisäiliön kokonaisvaltaista desinfioimista vähintään puolen vuoden välein.

Kuinka vesisäiliö puhdistetaan?

Vesisäiliön puhdistaminen saattaa alkuun tuntua vaivalloiselta työltä, mutta kun tiedät kuinka se tehdään kunnolla ja oikeilla välineillä, on se yhtä yksinkertainen askare kuin mikä tahansa muukin kotityö. Ota seuraavat vinkit talteen, niin vesisäiliön puhdistus tapahtuu helposti!

1. Pidä välineet ja puhdistusaineet käden ulottuvilla

Vesisäiliön puhdistukseen ei tarvita monia välineitä. Tarvitset vain muutaman liinan, uuden tai sterilisoidun hammasharjan, ämpärin sekä lapion. Kemikaaliseen desinfioimiseen hyviä vaihtoehtoja ovat kloori tai valkaisuaine.

Muista myös kumihanskat käsiesi suojaksi, sillä puhdistustuotteet voivat olla voimakkaita iholle. Älä käytä metallisia harjoja, pesuaineita, saippuoita tai puhdistusjauheita.

Kun vesisäiliö puhdistetaan, kannattaa desinfioimiseen käyttää klooria tai valkaisuainetta.
Puhdistustuotteiden kanssa tulee olla varovainen ja huolellinen, jotta niiden haitallisilta vaikutuksilta voitaisiin välttyä.

2. Poista vesisäiliöstä melkein kaikki vesi

Varmista, että vesisäiliön hana on kiinni ja avaa puhdistusventtiili, jotta kerääntynyt vesi voi poistua. Voit käyttää apuna ämpäriä, niin prosessi tapahtuu helpommin ja nopeammin.

Älä poista kaikkea vettä, vaan jätä sitä säiliöön noin 12 cm. Ole kuitenkin varovainen, ettei likainen vesi roisku ympäriinsä.

3. Puhdista vesisäiliön kaikki osat

Jynssää vesisäiliön seinät, takaosa ja kansi voimakkaasti käyttämällä aluksi pelkästään vettä ilman mitään puhdistusaineita. Kiinnitä erityistä huomiota etenkin kulmiin ja nurkkiin sekä veden sisään- ja ulospääsyteihin, sillä näihin osiin lika usein kerääntyy.

Poista vesisäiliöön kerääntynyt jäte lapiolla, ja lapioi jäte ämpäriin. Poistaaksesi kontaminoidun veden, avaa viemäriputki (älä käytä jakoputkea).

4. Lisää vesisäiliöön vettä puoleen väliin ja klooria

Tässä vaiheessa olet jo puolessa välissä vesisäiliön siivousurakkaa. Jos vesisäiliö on tuhannen litran säiliö, lisää sinne litra klooria; jos vesisäiliö on 500 litran säiliö, lisää klooria puoli litraa.

Käsitellessäsi klooria tulee olla erityisen varovainen, ettei sitä joudu käsien iholle tai silmiin. Anna kloorille aikaa noin tunnin verran tehdä tehtävänsä.

5. Huuhtele, kunnes kaikki kemikaalit ovat päässeet ulos

Tyhjennä vesisäiliö uudelleen, ja huuhtele se niin monta kertaa kuin on tarpeen, jotta kaikki valkaisuaine on päässyt ulos. Sen jälkeen voit ihastella, kuinka puhtaalta vesisäiliösi näyttääkään.

Jos vielä näet säiliössä keltaisia, ruskeita tai vihreitä jälkiä, jynssää niitä uudelleen ja lisää hieman klooria. Likatahrat ovat merkki siitä, että säiliössä on edelleen bakteereja. Niistä on päästävä eroon täysin.

Käytä seuraavaksi apunasi kosteaa liinaa, jonka avulla poistat lopun kloorin, jota edelleen saattaa olla säiliössä. Pyyhi tämän jälkeen vielä kuivalla liinalla. Liinan olisi hyvä olla puuvillainen tai muu vastaava, jotta se ei jätä jälkeensä karvoja.

6. Täytä vesitankki

Kun olet saanut vesisäiliön puhdistettua, avaa venttiili jotta säiliö voi täyttyä vedestä normaaliin tapaan. Tarkista, että vesi kulkee normaalisti.

Avaa samanaikaisesti joitakin hanoja kotonasi muutaman minuutin ajaksi. Tällä tavoin voit välttyä siltä, että säiliöön kerääntyisi ilmaa. Kun vettä on säiliössä tarpeeksi, ruuvaa säiliön kansi tiukasti kiinni, jotta mitään ei pääse putoamaan säiliöön.

7. Muista puhdistaa vesisäiliö jatkossakin

Yksi hyvä neuvo on, että kirjoitat itsellesi muistiin, milloin olet puhdistanut vesisäiliön, jotta tiedät milloin se tulisi puhdistaa uudelleen.

Kuten tämän artikkelin alussa sanoimme, vesisäiliö olisi hyvä puhdistaa kahdesti vuodessa. Mikäli vesi sisältää enemmän suoloja ja sillä on taipumusta tuottaa enemmän kalkkia, tulisi vesisäiliö puhdistaa useammin kuin puolen vuoden välein.

Jotta vesi olisi puhdasta, tulisi vesisäiliö puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Kun täytät vesisäiliön uudelleen vedellä, on hyvä avata kodin vesihanoja muutamaksi minuutiksi, jotta vesiputkiin ei pääse kerääntymään ilmaa.

Kuinka hävittää vesisäiliöön kerääntynyt jäte?

Kun vesisäiliö puhdistetaan, ei kerääntyneeltä nesteeltä ja jätteeltä voida välttyä. Tällaista jätettä on mm. kloori, kalkki, pöly, hiekka sekä harjojen harjakset.

Voit kerätä jätteen käyttämällä apunasi desinfioitua lapiota sekä muoviämpäriä. Huuhtelun jälkeen vesi poistuu vesisäiliön viemärijärjestelmän kautta.

Vesisäiliön puhdistaminen auttaa ylläpitämään terveyttä

Kun olet hankkimassa vesisäiliötä, on hyvä olla varma siitä, että se on lujaa tekoa ja helppo puhdistaa. Suosituimmat vesisäiliöt on valmistettu polyeteenistä, koska ne ovat kevyempiä ja helpompia ylläpitää.

Varmista myös, että vesisäiliöllä on antibakteerinen suoja. Vielä tärkeämpää on, että säiliössä on ilmatiivis kansi.

Vesisäiliö tulee asentaa niin, että pystyt desinfioimaan sitä ilman vaaraa. Vesisäiliön puhdistaminen olisi hyvä aikatauluttaa muutama päivä ennakkoon; näin pystyt hyödyntämään veden esimerkiksi pyykinpesuun, WC:n puhdistamiseen tai puutarhan kasteluun. Vettä ei tule turhaan tuhlata.

Kaikkien perheenjäsenten tulee olla tietoisia siitä, että vesisäiliö puhdistetaan. Näin voit varmistaa sen, etteivät muut kuluta vettä silloin kun olet desinfioimassa säiliötä, sillä se olisi vielä pahempi kuin kontaminoituminen.

Amerikan terveysjärjestö PAHO korostaa sitä, kuinka tärkeää on että vesisäiliössä on kansi. Tällä tavoin veteen ei pääse saastuttavia aineita, kuten pölyä, likaa, eläinten ulostetta tai muita taudinaiheuttajia.

Säännöllisen puhdistamisen lisäksi vesisäiliöön kannattaa asentaa suodatus- ja puhdistusjärjestelmät. Näin vesi on puhtaampaa ja turvallisempaa kuin koskaan ennen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gutiérrez K. Influencia del mantenimiento preventivo en la eficiencia del Sistema de agua potable del CP rural La Campiña de Supe, Barranca, 2018. Lima: Universidad César Vallejos; 2018.
  • Díaz R. Eficiencia en la operación y mantenimientos de tanques elevados en mercados de la ciudad de Cajamarca-2019. Perú: Universidad Privada del Norte; 2020.
  • Hansen D. Higiene del agua: Conceptos básicos del control de infecciones de IFIC. 2. ° ed. Irlanda del Norte: International Federation of Infection; 2011.
  • Mantilla, Juan Alberto, and Mario Alexander Casallas. “Diseño de un tanque de almacenamiento de agua caliente sanitaria, utilizando materiales de bajo costo.” Revista Cintex 20.2 (2015): 35-53.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.