Logo image
Logo image

Poista home pesukoneesta luonnollisesti

3 minuuttia
Poista home pesukoneestasi käyttämällä tätä seosta pesukoneesi puhdistamiseen vähintään kahden viikon välein. Muista myös huolehtia pesukoneesi kumitiivisteen huolellisesta kuivaamisesta.
Poista home pesukoneesta luonnollisesti
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pesukone on nykyään yksi tärkeimmistä kodinkoneista. Etenkin lapsiperheille se on usein elintärkeä arjen sujuvan pyörittämisen onnistumiseksi. Jos sinulla on vaativa työ, paljon velvollisuuksia sekä lapsia kotona, pesukone voi olla arvokas aikaa säästävä arjen apurisi.

Kovassa käytössä oleva laite saattaa kuitenkin kerätä itseensä joskus hometta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka pääset eroon pesukoneessa lymyilevästä terveyshaitasta luonnollisin keinoin!

Koska pesukonetta käytetään joissain talouksissa jopa päivittäin, ajan kuluessa pesukoneen sisäosat rasittuvat käytöstä ja etenkin koneen kumitiivisteeseen kertyy vuosien varrella helposti hometta.

Mitä home on?

Some figure

Home on eräänlainen sieni, jota löytyy pimeistä ja kosteista ympäristöistä. On olemassa monen tyyppisiä homeita, jotka eivät välttämättä ole edes paljaalla silmällä nähtävissä.

Siitä huolimatta, että homeet viihtyvät erittäin hyvin kosteissa ympäristöissä, sieni voi selviytyä myös hyvin kuivassa ympäristössä, vaikka se ei tällöin voikaan lisääntyä.

Tämä kodin riesa kasvaa ja kertyy pesukoneen sisälle. Onneksi koneessa kasvava home ei normaalisti kuitenkaan vaikuta pestyjen vaatteiden ulkonäköön millään tavalla, mutta terveydelle se ei koskaan ole hyväksi.

Jos kuitenkin jätät vaatteita koneen sisälle jossa kasvaa hometta on todennäköistä, että vaatteisiin tarttuu homeitiöitä. Tämä voi aiheuttaa pahaa hajua vaatteissa, mutta pahimmillaan tullessaan kosketuksiin ihon kanssa homeesta voi aiheutua allergisia oireita tai jopa tulehduksia.

Kuinka pesukone kerää hometta?

Pesukone on homeelle ihanteellinen kasvualusta sillä siellä on sekä vettä, että pesuainetta. Jos epäilet pesukoneessasi kasvavan hometta, homesieni on helppo tunnistaa – se on yleensä tumman vihreä ja paksu.

Luonnollinen vaihtoehto pesukoneen homeen poistamiseksi

Kodin siivouksessa on tarpeen käyttää monen tyyppisiä aineita, ja useissa tällaisissa tuotteissa on haitallisia kemikaaleja. Lisäksi siivoustuotteisiin saa kulumaan suuren summan rahaa.

Useat siivoustuotteet voivat pahimmillaan myös vaikuttaa herkempiin ihmisiin haitallisesti, esimerkiksi aiheuttamalla allergisia reaktioita. Niiden sisältämät kemikaalit saattavat aiheuttaa useita terveysongelmia ja ovat haitallisia ympäristölle.

Usein siivoustuotteet ovat hintavia, joten välillä on hyvä idea kokeilla sellaisiakin vaihtoehtoja, jotka ovat parempia niin lompakollesi – kuin ympäristöllekin!

Luonnollinen vaihtoehto

Jos etsit erilaisia tapoja puhdistaa kotiasi, älä jätä huomiotta tehokkaita luonnollisia keinoja.

Nämä ovat paljon parempia kuin kaupalliset tuotteet, ja tämä on totta lähes jokaisella tavalla. Ne ovat yleensä nimittäin edullisempia, tehokkaampia ja paljon vähemmän haitallisia ihmisen terveydelle.

Jotta voisit siivota pesukoneesi täysin sekä sisältä että ulkoa sekä poistaa homeen täydellisesti, kokeile seuraavaa reseptiä:

Tarvittavat ainekset

 • 1/2 dl sitruunamehua
 • 3/4 litraa vettä
 • 2 dl vetyperoksidia
 • spraypullo

Toimi näin

Some figure
 • Sekoita ainekset astiassa ja kaada tuloksena syntyvä seos spray-pulloon.
 • Ravista hyvin (varmista, että korkki on kiinni kunnolla).
 • Käytä hanskoja ja kasvonaamiota, jotta voisit välttää homeen hengittämistä sisääsi ja sen epämiellyttävää hajua.
 • Ruiskuta kaikki koneen pinnat nesteellä – aivan kaikki, vaikka alue olisi kuinka pieni tahansa.
 • Anna nesteen vaikuttaa muutaman minuutin ajan, ja pyyhi sitten pinnat puhtaaksi kostealla kankaalla.
 • Kaada hiukan nestettä koneen pesuainelokeroon, ja laita kone pyörimään kuumalla vedellä, jotta se puhdistuisi kunnolla.

Kuinka estetään hometta kehittymästä pesukoneessa?

Some figure

Ihanteellista olisi, että pyrit homeen syntymisen estämiseen, sillä siten voit torjua pahoja hajuja ja tulehduksia.

Tässä on muutamia vinkkejä siihen, miten voit estää hometta muodostumasta pesukoneeseesi:

 • Jätä pesukoneen kansi auki aina käytön jälkeen.
 • Poista märät vaatteet heti pesun jälkeen, jotta voisit estää kosteutta kertymästä koneeseen.
 • Kuivaa tiiviste.
 • Laita esittelemäämme luonnollista nestettä koneeseen aina kahden viikon välein.

Jos haluat eron pesukonetta vaivaavasta homeesta luonnollisesti ja edullisesti, ota tämä resepti talteen ja kokeile!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Melikyan, A. V., & Stewart, P. H. (1997). U.S. Patent No. 5,602,090. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.