Logo image
Logo image

Lemmikeille turvallisia huonekasveja

3 minuuttia
Ennen huonekasvin ostamista varmista, ettei se ole lemmikille myrkyllinen. Tähän listaan on kerätty parhaat kissoille ja koirille myrkyttämät vaihtoehdot.
Lemmikeille turvallisia huonekasveja
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lemmikinomistajien on tärkeää tietää, mitkä huonekasvit ovat eläimille turvallisia. Sekä kissat että koirat ovat varsin uteliaita, erityisesti pentuina, ja niillä on tapana järsiä tai jopa syödä kasvien lehtiä. Eläimille haitallisten kasvien kohdalla tämä saattaa olla hengenvaarallista. Nämä ovat lemmikeille turvallisia huonekasveja.

Lemmikeille turvallisia huonekasveja

1. Orkideat (Phalaenopsis-lajikkeet)

Tässä on erinomaisia uutisia orkidean ystäville: orkideat ovat suosituimpia kasvilajeja kodeissa. Syynä on niiden värien runsas kirjo ja pitkään kestävä kukinta.

Tämän kasvin myrkyllisyydestä ei ole näyttöä, joten niitä voi pitää turvallisesti lemmikkitalouksissakin. Suosittelemme kuitenkin sijoittamaan ne eläinten ulottumattomiin, koska ne voivat tuhota kasvit leikkiessään.

Some figure

Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Kuinka sisustaa terassi andalusialaiseen tyyliin

2. Kultapalmu

Tämä trooppinen kasvi tarvitsee runsaasti valoa ja kostean mullan kukoistaakseen. Kultapalmut sopivat erinomaisesti kodin nurkkaukseen eikä niistä aiheudu mitään vaaraa lemmikeille.

Kasvin hyötyjä on esimerkiksi erinomainen ilmanpuhdistuskyky sen lisäksi, että se tuo sisätiloihin eksoottisuutta. Muista paikkaa valitessasi, että kultapalmu voi kasvaa jopa puolentoista metrin korkuiseksi.

3. Lemmikeille turvallisia huonekasveja: rönsylilja

Tämä kasvi on lähestulkoon täydellinen kodin sisustamiseen. Se ei ole haitaksi lemmikeille, se on erittäin helppohoitoinen, sitkeä ja hyvin tyylikäs kasvi. Se istutetaan usein koholla olevaan ruukkuun, sillä kasvaessaan sen lehdet laskeutuvat alaspäin hyvin näyttävän näköisesti.

4. Saniaiset

Korkealle sijoitettavista kasveista puheen ollen, saniainen on ihanteellinen ripustettava kasvi. Se puhdistaa ilmaa ja on turvallinen myös nelijalkaisille ystävillemme, kunhan valitset pteridophyte-lajikkeen.

Saniaiset eivät vaadi paljon hoitoa. Ne tarvitsevat vain tilan, jossa on kunnolla luonnonvaloa (mutta ei suoraa auringonpaistetta), ja tiuhaa mutta vähäistä kastelua. Saniainen säätelee ympäristön kosteutta.

5. Kilpipiilea

Tämä on ehdoton koristekasvi kotiin. Se tunnetaan myös kiinanrahapuuna.

Se ei tarvitse paljoa kastelua ja suosii paikkoja, joissa on runsaasti epäsuoraa valoa. Se ei ole lemmikeille vaarallinen, joten voit huoletta nauttia sen kauniin vihreistä, pyöreistä lehdistä, jotka kaunistavat kotiasi.

6. Kaktukset ja mehikasvit

Nämä ovat sellaisten ihmisten suosikkikasveja, jotka eivät ole varsinaisesti viherpeukaloita. Ne eivät tarvitse mitään erityistä hoitoa, sopeutuvat tilaan kuin tilaan eivätkä ole haitaksi lemmikeille.

Jotkut kaktukset kasvattavat hyvin kookkaat piikit, joten voit unohtaa tällaiset lajikkeet ja pitäytyä pienipiikkisissä kaktuksissa varmuuden varalta.

Haluat ehkä lukea tämänkin artikkelin: Kuinka sisäkasvien lehdet puhdistetaan

7. Banaani

Tämä on yksi suosikkivalinta lemmikeille turvallisista kasveista. Se kasvaa melko suureksi, joten tarvitset sille riittävän tilavan paikan.

Sillä on isot, vihreät ja näyttävät lehdet. Trooppisena kasvina se tarvitsee auringonvaloa ja paljon vettä. Ole kuitenkin kärsivällinen, sillä sen kasvu kestää 3 vuotta.

8. Lemmikeille turvallisia huonekasveja: maijat

Maijat ovat hyvin koristeellisia kasveja. Niiden pyöreissä lehdissä on ainutlaatuinen yhdistelmä vihreää ja valkoista. Ne eivät ole vaaraksi koirille tai kissoille.

9. Huiskupullojukka

Ruukussa kasvava huiskupullojukka voi yltää jopa puolentoista metrin korkeuteen. Tämä trooppinen kasvi on turvallinen lemmikkieläimille.

Toisin kuin muut trooppiset lajit, se ei kestä suoraa auringonvaloa ja runsasta kastelua.

10. Gerberat

Nämä kasvit tuovat aimo ainnoksen väriä tilaan ja ovat täysin turvallisia lemmikeille. Ne kukkivat noin 6 viikkoa.

Some figure

11. Lyhtykasvit

Tämä kaunis kasvi kasvaa köynnöksen tavoin, ja sen herttamaiset lehdet kietoutuvat toisiinsa laskeutuen alas. Voitkin ripustaa sen ylös koristamaan mitä tahansa kotisi sopukkaa.

Kasvi sopeutuu kaikenlaisiin ympäristöihin eikä vaadi paljoa vettä, joten siitä tulee varmasti yksi suosikeistasi.

Nämä lemmikeille turvalliset huonekasvit tuovat harmoniaa kotiin

Toivottavasti voit kasvattaa joitakin näistä koristeellisista ja lemmikeille turvallisista kasveista kotonasi. Kysy aina asiantuntijalta eri lajien myrkyllisyydestä ennen kuin tuot uuden kasvin kotiisi.

Tutut kasvit, kuten lyyraviikuna, viirivehkat tai kultaköynnös, voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia koirille ja kissoille, jos ne nielevät niiden lehtiä. Tästä syystä lemmikkejä on tarkkailtava kasvien lähettyvillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zeinsteger, P. A., & Gurni, A. A. (2004). Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. Revista Veterinaria15(1), 35-44.
  • Sánchez Araya, P. (2015). Plantas tóxicas para perros y gatos en Costa Rica.
  • Uhlig, M. (2008). Cactus y otras suculentas. Editorial HISPANO EUROPEA.
  • Cambi, V. N., & Pérez Cuadra, V. (2010). Conozcamos las plantas: Galería fotográfica de ornamentales presentes en los jardines de infantes del partido de Bahía Blanca (Arg.).
  • Rivas-Morales, C., Oranday-Cárdenas, M. A., & Verde-Star, M. J. (2016). Investigación en plantas de importancia médica. OmniaScience.
  • González, G. J. D. (2010). Plantas tóxicas de importancia en salud y producción animal en Colombia. Universidad Nacional de Colombia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.