Viisi tapaa hoitaa virtsankarkailua

Virtsankarkailua voidaan hoitaa ruokavaliomuutoksilla ja liikunnalla. Vaikka onkin välttämätöntä turvautua muihinkin hoitoihin, voivat nämä yksinkertaiset tavat osoittautua hyödyllisiksi.
Viisi tapaa hoitaa virtsankarkailua

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Virtsankarkailu tarkoittaa virtsarakon hallinnan menettämistä. Se voi olla lievää, aiheuttaen pientä karkailuvuotoa, tai vakavaa virtsarakon tyhjentyessä kokonaan. Tiedätkö millä tavoin voit hoitaa virtsankarkailua?

Vaikka hoito voikin vaihdella piilevistä syistä riippuen, voivat jotkut perustavat auttaa hallitsemaan sitä. Tässä artikkelissa jaamme viisi tapaa, jotka sinun tulisi pitää mielessä.

Viisi tapaa hoitaa virtsankarkailua

Virtsarakon hallinnan menettäminen voi johtua monista terveysongelmista. Itse asiassa virtsankarkailu ei ole tauti itsessään, vaan oire. Se on yhtäkkistä ja voi tapahtua yskiessä tai aivastaessa.

Jotkut potilaat kehittävät siitä vakavan muodon, jolloin he eivät ehdi vessaan ajoissa kokiessaan voimakasta virtsaamisen tarvetta. Syystä tai vakavuudesta huolimatta kaikki voivat yrittää joitakin helppoja tapoja hoitaa virtsankarkailua. Lue niistä lisää alla!

1. Tee muutoksia ruokavalioon

virtsankarkailua voi estää olemalla syömättä tulisia ruokia

Tiettyjen mausteiden tai sokeristen ruokien syöminen johtaa lisääntyneeseen virtsaamiseen.

Ruokavalion parantaminen on yksi tapa hoitaa virtsankarkailua. Vaikka monet sivuuttavat tämän tärkeän kohdan, voivat jotkut ärsytystä aiheuttavat ruoat vaikuttaa negatiivisesti tähän tilaan.

Sinun tulee siis vähentää tai lakata syömästä mausteisia, hapokkaita ja sokerisia ruokia. On myös viisasta vältellä kahvia ja muita kofeiininlähteitä.

2. Hoida virtsankarkailua kouluttamalla rakkosi uudelleen

Rakon uudelleenkoulutukseen kuuluu yksinkertaisia menetelmiä, jotka vahvistavat virtsauksessa merkittävässä roolissa olevia lihaksia. Sen tavoitteena on auttaa asettamaan tiettyjä aikoja rakon tyhjentämiselle. Ensimmäinen menetelmä on siis asettaa määrätyt ajat vessaan menemiselle.

Sinun tulisi ihanteellisesti pidätellä virtsaamisen tarvetta niin paljon kuin mahdollista, kunnes kehosi tottuu virtsarakon tyhjentämisaikatauluun. On tietenkin tärkeää tehdä niin asteittain. Aloita käymällä vessassa tunneittain, sitten joka toinen tunti, kunnes voit lopulta olla neljä tuntia käymättä vessassa.

Toinen yksinkertainen menetelmä auttaa vahvistamaan virtsanpidätyskykyä. Älä siis mene vessaan heti, kun tunnet tarvetta virtsata. Aloita viivyttämällä sitä viidellä minuutilla, sitten kymmenellä ja niin edelleen, kunnes tunnet hallitsevasi rakkoasi paremmin.

3. Tee lantionpohjaharjoituksia hoitaaksesi virtsankarkailua

voit hoitaa virtsankarkailua jumpalla

Lantionpohjaharjoitukset ovat tunnettuja niiden tehokkuudesta virtsankarkailuun, sillä ne vahvistavat lantionpohjaa.

Lantionpohjaharjoitukset ovat parhaita täydennyshoitoja virtsankarkailuun. Itse asiassa ne ovat yleensä ensimmäinen vaihtoehto, kun ihminen kärsii lievästä virtsankarkailusta. Parhaiten tunnettuja ovat Kegel-harjoitukset, joita voidaan tehdä kotona päivittäin.

Tee näin

  • Aloita supistamalla ja rentouttamalla lantionpohjalihaksiasi 5-10 sekunnin ajan.
  • Lepää sitten yhtä kauan. Lantionpohjalihakset ovat niitä, joita käytät pysäyttämään virtsauksen. Jos et ole varma kuinka teet sen, yritä pysäyttää virtsaus vessassa käydessäsi.
  • Myös muista harjoituksista voi olla apua, kuten sillasta tai kohotetusta lantiosta. Sinun tulee kuitenkin keskittyä oikeiden lihasten supistamiseen.

4. Vältä tupakointia

Tupakka voi haitata virtsarakon hermotoimintaa. Sen myrkyllisten ainesosien suuren määrän takia tupakointi voi heikentää lantionpohjalihaksia. Erityisesti nikotiini voi aiheuttaa liiallista supistusta rakossa johtaen yhtäkkiseen lisääntyneeseen tarpeeseen virtsata.

Toisaalta sinun tulisi myös muistaa, että tupakointi voi johtaa krooniseen yskään, joka vaikuttaa myös virtsavuotoihin. Kun yskit, kohoaa lantionpohjan kohdalla olevan vatsan paine, mikä johtaa virtsarakon ja virtsaputken täyttymiseen.

5. Vältä alkoholijuomia

sano ei oluelle

Liiallisella alkoholin kulutuksella on vaikutus virtsarakon, virtsajohdinten sekä munuaisten seinämien heikentymiseen ja ärsytykseen. Sinun tulisikin siis vältellä alkoholijuomia, mikäli haluat hoitaa virtsankarkailua.

Alkoholi ylistimuloi virtsarakkoa ja pienentää sen kykyä pidätellä virtsaa. Koska se aiheuttaa myös nestevajetta, lisää se virtsaputkentulehduksen riskiä. Mitä sen suhteen tulisi tehdä? Välttele sitä kokonaan, jos kärsit virtsankarkailun oireista! Juo sen sijaan enemmän vettä.

Sinun tulisi myös muistaa lääkärissä käymisen tärkeys, mikäli kärsit näistä oireista. Mitä nopeammin sinut diagnosoidaan ja hoidetaan, sitä parempi ennusteesi tulee olemaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.