Viiriäisen munat: ravintoarvo ja hyödyt

Jos pidät kananmunista, rakastat varmasti myös viiriäisen munia. Ne ovat pienempiä, mutta ravintoarvoltaan parempia.
Viiriäisen munat: ravintoarvo ja hyödyt
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Viiriäisen munat ovat erittäin terveellisiä, ja ne voidaan sisällyttää osaksi terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Ne ovat kooltaan pienempiä kuin kananmunat, mutta niillä on hyvin samanlainen maku.

Viiriäisen munilla on parempi ravintoainetiheys, enemmän kaloreita ja ne sisältävät runsaasti tiettyjä välttämättömiä kivennäisaineita. Ne voivat olla erinomaisia ​​ravinnepuutosten ehkäisyssä.

Ennen aloittamista on huomioitava, että jotta ruokavalio olisi terveellinen, sen monipuolisuus ja tasapaino on varmistettava. On tärkeää kokeilla uusia ​​ruokia ja liikkua joka päivä.

Viiriäisen munien ravitsemustiedot

5 viiriäisen munaa tarjoaa noin 90 kaloria, ja lähes 7 grammaa hyvälaatuista proteiinia. Ne sisältävät myös saman määrän lipidejä eli rasvahappoja, joista hiilihydraatit ovat vähiten merkittäviä makroravinteita.

Mitä tulee kivennäisaineisiin, 100 grammassa viiriäisen munia on seuraavat ravintoaineet:

  • 1,65 mg rautaa
  • 39,5 mg kaliumia
  • 39,5 mg kalsiumia

Viiriäisen munissa on vitamiineja, kuten A, D, foolihappo ja B12. Tästä syystä niiden ravitsemuksellista tiheyttä voidaan pitää korkeana. Kuten kananmunien tapauksessa, niiden nauttiminen ei liity lipidiprofiilin muutokseen tai lisääntyneeseen sydänongelmien kehittymisriskiin.

Viiriäisen munat eivät aiheuta haittaa kolesterolille.
Kolesterolin määrä ei muutu merkittävästi kananmunan kulutuksen myötä, kuten jokin aika sitten väitettiin.

Terveyshyödyt

Viiriäisen munat voivat proteiinipitoisuutensa ansiosta auttaa estämään vähärasvaisen massan muutoksia. Niiden korkean biologisen arvon proteiinit ja kaikki välttämättömät aminohapot sulavat helposti, jolloin elimistö voi hyödyntää niitä tehokkaasti.

Henkilöiden, jotka eivät juurikaan harrasta liikuntaa, on tärkeää varmistaa vähintään 0,8 gramman proteiinin saanti painokiloa kohden päivässä. Näin sanoo Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistu tutkimus.

Lisäksi viiriäisen munien syöminen voi auttaa estämään anemiaa. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti rautaa ja B12 -vitamiineja.

Anemia aiheuttaa kroonista väsymystä ja uupumusta. Ruokavalion sisältämä rauta ei kuitenkaan imeydy hyvin suolistossa. Tästä syystä on aina suositeltavaa syödä myös runsaasti C-vitamiinia. Näin on todettu Annals of the New York Academy of Sciences -lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

On myös huomattava, että viiriäisten munat auttavat estämään näköterveyteen liittyvien ongelmien kehittymisen. Tämä johtuu niiden A-vitamiinipitoisuudesta. Tämän ravintoaineen on osoitettu olevan ratkaiseva vuosien kulumiselle tyypillisen silmänrappeuman ehkäisyssä.

Tämä alkuaine voisi jopa toimia antioksidanttina. Se neutraloi vapaiden radikaalien muodostumista ja niiden myöhempää kertymistä kudoksiin.

Kuinka viiriäisen munat valmistetaan nautittavaksi?

Kun kypsennät viiriäisen munia, on noudatettava samanlaista prosessia kuin kananmunien kypsennyksessä. Laita ne varovasti, yksitellen, kattilaan suolattuun veteen, jättäen ne kiehumaan 3-5 minuutiksi, jotta ne kypsyvät hyvin läpikotaisin. Tämän ajan jälkeen ne tulee upottaa kylmään veteen muutamaksi minuutiksi ennen kuorien poistamista.

Niiden sisällyttäminen ruokavalioon usein on melko yksinkertaista. Ne sopivat hyvin salaattien kanssa ja toimivat vartaissa.

Toinen vaihtoehto on grillata ne ekstra-neitsytoliiviöljyllä maustaen. Yhdistät ne vihannesten ja korkealaatuisen hiilihydraattilähteen, kuten kvinoan tai riisin, kanssa.

Viiriäisen munat vs. kananmunat.

Viiriäisen munat ovat erittäin terveellisiä!

Viiriäisen munat ovat erittäin terveellisiä, ja ne voidaan sisällyttää ruokavalioon säännöllisesti optimaalisen ravinnonsaannin varmistamiseksi. Ne eivät aiheuta haitallisia muutoksia lipidiprofiilissa ja auttavat kattamaan päivittäisen raudan, seleenin ja sinkin tarpeen. Kaikki nämä kivennäisaineet ovat välttämättömiä sisäiselle homeostaasille ja edistävät hormonaalista tasapainoa.

Lopuksi, muista, että on elintärkeää kuluttaa riittävästi proteiinia päivittäin. Munien sisällyttäminen, sekä viiriäisen että kanan, on erittäin hyödyllistä tässä yhteydessä. Tämä estää vähärasvaisen massan eli lihasten menetystä vuosien mittaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.