Logo image
Logo image

Valmista herkullinen aladobi tällä reseptillä

3 minuuttia
Oletko koskaan maistanut aladobia? Sen juuret juontavat keskiaikaan saakka!
Valmista herkullinen aladobi tällä reseptillä
Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2023

Aladobi on erittäin eksoottinen ja herkullinen ruokalaji. Pohjimmiltaan se on suolainen hyytelö, joka on valmistettu yleensä lihasta ja luuliemestä. Vaikka se saattaa näyttää yksinkertaiselta, tämä resepti on kuitenkin melko monimutkainen, mutta se on gastronomian jalokivi.

Sen lisäksi, että aladobi on hyytelön muodossa, mikä tekee siitä erikoisen, se on tehty täydellä omistautumisella ja huolella, jotta se maistuu ja näyttää herkulliselta. Aladobi voi olla liha-, kasvis- tai kalahyytelö, ja tämän artikkelin reseptissä valmistamme sen lihasta.

Aladobin suurin salaisuus piilee sen historiassa

Aladobi on englantilainen, keskiajalta peräisin oleva ruokalaji, jonka tarkoituksena oli säilyttää ruokaa pidempään. Tuona aikana oli hyvin yleistä valmistaa hyytelöitä kalasta ja lihasta.

Huomattiin, että liivate auttaa säilyttämään proteiineja paremmin kuin muut menetelmät, mikä tarkoittaa, että ruoka säilyi useita päiviä. Mitä tahansa liivatetta ei tuolloin käytetty, vaan sen valmistamiseen käytettiin nimenomaan vasikan kaviota, jonka kollageeni antoi oikean koostumuksen.

Aladobin salaisuus on gelatiinin valmistuksessa.

Vuosien varrella ja massatuotannon myötä aladobista on syntynyt kasvispitoisempia lajikkeita.

Some figure
Aladobiin voi käyttää myös kasviksia, mutta se ei ole alkuperäinen versio.

Toinen loistava resepti sinulle: Hyytelökuutiot hunajasta ja kurkumasta – oiva tulehduksen lievittäjä

Hyytelön valmistus

Aladobiin käytettävän hyytelön valmistukseen on olemassa erilaisia reseptejä ja ainesosia. Maailman parhaiden kokkien mukaan sen tekeminen ei ole yksinkertaista.

Luiden tuominen haluttuun pisteeseen vaatii paljon aikaa. Jos haluat säästää aikaa, painekattila on hyvä liittolainen tehtävässä.

Jos odottaminen ei ole sinun juttusi eikä myöskään tämän kattilan käyttö, voit tehdä kirkkaan liemen ja lisätä siihen maustamatonta liivatetta. Päätä, miten haluat valmistaa hyytelön, ja hanki sitten seuraavat ainekset.

Ainesosat

 • Luut rustoineen: Sian tai kanan koivet, naudan tai sian sorkat.
 • Yrtit ja vihannekset: Timjami, sipuli, persilja, selleri ja porkkana.
 • Muita vihanneksia: Parsakaali, herneet, maissi tai kaali, makusi mukaan.
 • Lihaa, kanaa tai kalaa, silavoituna tai neliöinä.
 • Suolaa maun mukaan.

Valmistus

 1. Valitse luut, joita aiot käyttää hyytelöön.
 2. Keitä luut ja kun ne ovat kiehumispisteessä, lisää yrtit ja vihannekset.
 3. Anna niiden kiehua useita tunteja.
 4. Poista sitten luut tai mitä niistä on jäljellä ja siivilöi sideharsolla tai erittäin hienolla siivilällä. Tee näin, kunnes gelatiini on hyvin kirkasta.
 5. Anna jäähtyä hieman ja kaada liemi muotteihin, joissa tulet tarjoilemaan ruoan.
 6. Lisää kerros kerrokselta muut ainekset: liha, kala tai kana.

Näiden vaiheiden jälkeen aladobi on valmis, mutta sinun tulee laittaa se jääkaappiin lopullisen koostumuksen saavuttamiseksi. Se säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Muotit tai astiat kannattaa peittää muovikelmulla tai kannella, jotta ruokaan ei pääse muita makuja muista ruoista.

Miltä aladobi maistuu?

Ihmiset, jotka eivät ole maistaneet aladobia, saattavat ihmetellä miltä se maistuu. Se on niin erikoisen näköinen ruokalaji!

On sanottava, että sen päämaku määräytyy liemen mukaan, olipa kyseessä liha, kana tai kala. Kun kuuma gelatiini sekoitetaan muiden ainesten kanssa, se lisää makuaan.

Joka tapauksessa aladobin maku on herkullinen ja erittäin miellyttävä.

Some figure
Aladobi voidaan tarjoilla yksittäisissä astioissa tai annoksina.

Lue lisää: Gelatiini on loistava apu nivelille

Uskalla valmistaa herkullinen aladobi kotona

Aladobi on ruokalaji, joka on täynnä makua ja terveyshyötyjä. Sen valmistus vaatii paljon omistautumista, joten sitä on yleensä saatavilla vain korkean kulinaarisen tason ravintoloista. Tämä ei kuitenkaan ole sinulle ongelma, sillä tiedät nyt, miten se tehdään kotona!

Älä lannistu, jos se ei aluksi mene niin hyvin kuin odotit; harjoitus tekee mestarin ja sitä kannattaa kokeilla, kunnes saat herkullisen annoksen. Koska siinä on niin paljon kollageenia, se on hyvä tapa lisätä tämä aine ruokavalioosi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.