Kollageenin merkitys ja lähteet

Tänään kerromme kollageenin merkityksestä terveydellemme sekä sen lähteistä. Kollageeni on yksi kehon tärkeimmistä proteiineista.
Kollageenin merkitys ja lähteet

Viimeisin päivitys: 16 heinäkuuta, 2021

Lue eteenpäin, niin saat tietää mikä on kollageenin merkitys ihmisen hyvinvoinnille sekä mitkä ovat sen merkittävimmät lähteet. Kollageeni on yksi yleisimmistä proteiineista ihmiskehossa, koska se on osa monia kudoksiamme.

Mitä kollageeni on?

Kollageeni on olennainen osa ihmiskehoa. Se on proteiini, joka edustaa noin neljäsosaa kehon kokonaisproteiineista. Siksi se on kaikkien tärkein proteiini.

Sitä esiintyy monissa kudoksissa, joita on iho, rusto, luut, nivelsiteet, lihakset ja jänteet. Se muodostaa erittäin kestäviä ja joustavia kuituja, joiden tehtävänä on tarjota kudoksille joustavuutta sekä tukea ja vastustuskykyä.

Koska se on niin tärkeä aine ja sitä on läsnä niin monissa kudoksissa, tämän proteiinin vähimmäistason ylläpitäminen on erittäin tärkeää. Ilman riittävää määrää tätä ainetta kaikki sen muodostamat kudokset eivät pysty suorittamaan tehtäviään oikein.

Mitkä ovat kollageenin lähteet?

Kollageenin lähteitä on lukuisia, pääasiassa eläinperäiset elintarvikkeet ja liha. On muitakin elintarvikkeita, jotka eivät ole kollageenin lähteitä itsessään, mutta ne sisältävät yhdisteitä jotka edistävät tämän proteiinin synteesiä ihmiskehossa. Alla on mainittu muutamia kollageenin lähteitä:

  • Omega-3, -6 ja -9 -rasvahapot: Läsnä ennen kaikkea pähkinöissä ja kaloissa, kuten lohessa. Rasvahapot ovat mukana hormonaalisessa säätelyssä, joka antaa keholle mahdollisuuden tuottaa kollageenia.
  • A-vitamiini: Sitä löytyy vihanneksista, kuten porkkanasta ja melonista. Vähimmäismäärä A-vitamiinia on tarpeen, jotta keho voi valmistaa kollageenia ongelmitta.
  • C-vitamiini: Sitä löytyy sitrushedelmistä, mansikoista ja muista vihanneksista. Se tuhoaa yhdisteitä, jotka eliminoivat kollageeniproteiinia.
kollageenin tarkoitus
Eläintuotteissa on runsaasti kollageenia ja joissakin kasviperäisissä elintarvikkeissa on yhdisteitä, jotka stimuloivat sen tuotantoa.

Mitä tapahtuu iän myötä?

Noin 30 vuoden iästä lähtien keho menettää vähitellen kykynsä tuottaa kollageenia. Kollageenin tuotanto jatkuu, mutta pienempinä määrinä.

Tämän prosessin hiipumisen seurauksena kudokset alkavat menettää toiminnallisuuttaan. Iho menettää joustavuutensa ja ryppyjä alkaa ilmestyä. Myös hiukset ja kynnet muuttuvat hauraammiksi. Lisäksi voi ilmetä myös nivelkipuja ja lihaskipuja.

Lisäravinteet kollageenin lähteenä

Kuten olemme jo maininneet, tämän proteiinin vähimmäismäärän ylläpitäminen kehossa on välttämätöntä elimistön moitteettoman toiminnan kannalta. Toisinaan tämä ei kuitenkaan ole mahdollista luonnollisesti.

Kehon kollageenituotannon lasku iän myötä ja joissakin muissa tilanteissa, kuten huippu-urheilussa, johtaa siihen että kollageenin määrä ei ole riittävä. Näissä tapauksissa henkilö saattaa joutua ottamaan kollageenilisäravinteita.

Kyseessä on hydrolysoitu kollageeni ja kuka tahansa voi lisätä hydrolystua kollageenia ruokavalioonsa. On suositeltavaa keskustella kollageenilisien tarpeesta lääkärin kanssa, koska useimmissa tapauksissa se ei ole välttämätöntä.

kollageenin tarkoitus
Kollageenia voidaan sisällyttää keinotekoisesti sen hydrolysoidussa muodossa.

Kollageenin merkitys hyvinvoinnillemme

Kollageeni on välttämätön tekijä monien kehonosien normaalille toiminnalle. Iän myötä sen tuotanto vähenee, ja meidän on noudatettava tasapainoista ruokavaliota ja tarvittaessa otettava kollageenilisiä.

Lääketieteellisen arvioinnin avulla saat selville, onko sinun sisällytettävä tämän proteiinin hydrolysoitua muotoa ruokavalioosi vai ei. Ikääntyminen ei ole samanlainen prosessi kaikkien kohdalla, ja siksi sitä ei vaadita kaikissa olosuhteissa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mitä on kvaternaarinen ennaltaehkäisy?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mitä on kvaternaarinen ennaltaehkäisy?

Pohjimmiltaan kvaternaarinen ennaltaehkäisy tarkoittaa varovaisuutta ja tunnollisuutta lääketieteellisten resurssien käytössä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tuero, Beatriz Basabe. “Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno.” Rev Cubana Aliment Nutr 14.1 (2000): 46-54.
  • Silva, Tatiane Ferreira da, and Ana Lúcia Barretto Penna. “Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais.” Revista do Instituto Adolfo Lutz (2012): 530-539.
  • Abad Expósito, Carlos. “Suplementos de colágeno y efecto en el tratamiento de lesiones articulares.” (2015).
  • Juher, Teresa Figueres, and Esther Basés Pérez. “Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico.” Nutrición Hospitalaria 32.1 (2015): 62-66.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.