Logo image
Logo image

Gelatiini on loistava apu nivelille

2 minuuttia
Gelatiinin ja gelatiinilisäravinteiden säännöllinen käyttö auttaa vahvistamaan luita, jänteitä, rustoa ja nivelsiteitä sisältämänsä kollageenin ansiosta.
Gelatiini on loistava apu nivelille
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Gelatiini on mahtava terveyden ja kauneuden liittolainen. Se pitää huolta hampaista ja luista, ei sisällä lainkaan rasvaa, ja sitä voi käyttää lisukkeena monissa aterioissa. Puhumattakaan siitä, että se on todella maukasta ja siitä pitävät paljon sekä aikuiset että lapset. Tämän jo varmastikin tiesitkin. Mutta tiesitkö, että gelatiini on myös loistava apu nivelille?

Gelatiini on loistava apu nivelille

Some figure
  • Gelatiini on periaatteessa puhdasta proteiinia, jota saadaan erottamalla ja prosessoimalla eläinten iho- ja luukudoksesta kollageenia. Sen koostumus on tarkalleen ottaen 90 % proteiinia, 2 % mineraalisuoloja ja 8 % vettä.
  • Gelatiinia voi hyvin käyttää hoitavana lisäravinteena. Se auttaa palauttamaan nivelten kollageenin johtuen sen kyvystä syntetisoida sitä elimistössä. Näin se auttaa myös vahvistamaan kynsiä ja hiuksia.
  • Sisältämänsä fluoridin ansiosta se suojaa hampaiden kiillettä ja ehkäisee reikiintymistä. Se on yksinkertaisesti mahtava aines.
  • Hyödyt sen aminohapoista, jos syöt sitä päivittäin, sillä nämä auttavat uudistamaan lihaskudosta.
  • Gelatiini on kalsiumin, magnesiumin, fosforin ja piin lähde. Nämä mineraalit auttavat vahvistamaan luustoa ja uudistamaan rustoa, minkä vuoksi gelatiini on loistava apu nivelille.
  • Lisäksi kollageenipitoinen gelatiini on hyväksi luiden ja ihon terveydelle. 25-vuotiaasta alkaen kollageenin tuotanto lakkaa, mistä syystä sitä tarvitaan ravinnosta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Hyytelökuutiot hunajasta ja kurkumasta – oiva tulehduksen lievittäjä

Muista, että tuloksia alkaa näkyä vain gelatiinin päivittäisellä käytöllä. Sinun on otettava yhteys lääkäriin, jos sinulla on kovaa nivelkipua, sillä tarvitset tarkan diagnoosin vaivastasi. Gelatiini on siis vain lisäravinne, ei ratkaisu nivelvaivoihin.

Kuinka paljon gelatiinia tulee syödä, jotta siitä on apua nivelille?

Ruston ja luiden vahvistamiseksi ja nivelten uudistumisen nopeuttamiseksi sitä tarvitaan vain 10 grammaa päivässä. Se on erinomaista jälkiruokana. Lisäksi voit syödä sitä runsaastikin eikä sinun tarvitse huolehtia kolesterolista, sillä kuten jo mainitsimme, tämä aines on lähes puhdasta proteiinia.

Sisältämänsä kollageenin ansiosta gelatiini siis auttaa vahvistamaan luita, jänteitä, rustoa ja nivelsiteitä – kunhan sitä tosiaan syö säännöllisesti. Se on itse asiassa melko edullista, joten vaikka koko perhe voi syödä sitä päivittäin.

Kuinka gelatiinia syödään?

Some figure
Gelatiinia voi kyllä syödä paljonkin, mutta 10 grammaa päivässä riittää.

Kannattaa lukea myös: Inkivääri ja kurkuma nivelkivun lievittämiseksi

Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat syömään gelatiinia hedelmien kanssa. Sitä voi helposti käyttää vaikka moussen tai jonkin muun kevyen ja sokerittoman jälkiruoan valmistukseen.

Gelatiinia ei kuitenkaan kannata yhdistää ananaksen, papaijan, kiivin tai viikunoiden kanssa, sillä kaikki nämä hedelmät sisältävät sellaisia entsyymejä, jotka kumoaisivat sen vaikutukset estämällä gelatiinin jähmettymistä elimistössämme. Ne siis estäisivät sen ominaisuudet eikä se enää hyödyttäisi niveliä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Meléndez-Hevia, E., De Paz-Lugo, P., Cornish-Bowden, A., & Cárdenas, M. L. (2009). A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1007/s12038-009-0100-9
  • Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. (2000). Collagen: The fibrous Proteins of the Matrix. In Molecular Cell Biology.
  • Hegazy, E. M., & El-Sayed Khamis, N. H. (2014). Effect of fresh garlic and ginger on the shelf-life of Gelatin waste used for improvement of plant growth. World Applied Sciences Journal. https://doi.org/10.5829/idosi.wasj.2014.30.01.821
  • Schauss, A. G., Stenehjem, J., Park, J., Endres, J. R., & Clewell, A. (2012). Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, biocell collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf205295u

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.