Logo image
Logo image

7 vaikeimmin puhdistettavaa nurkkaa kotona ja miten ne puhdistetaan

4 minuuttia
Tässä artikkelissa opit puhdistamaan kodin vaikeasti saavutettavat nurkat liasta ja bakteereista.
7 vaikeimmin puhdistettavaa nurkkaa kotona ja miten ne puhdistetaan
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 26 toukokuuta, 2023

Kodin siivoaminen on tärkeä tehtävä, mutta se ei välttämättä ole helppoa tai miellyttävää. Joskus se voi olla stressaavaa, varsinkin jos et osaa tehdä sitä oikein. Tässä artikkelissa kerromme, miten siivota kodin vaikeimmin puhdistettavat nurkat, jotta voit nauttia täysin puhtaasta talosta.

Yleensä kaikilla on oma siivousrutiini, jolla saadaan puhdistettua kodin näkyvimmät ja käytetyimmät alueet. On kuitenkin tärkeää tehdä säännöllisin väliajoin tehokkaampi siivous, jossa keskitytään myös vaikeampiin paikkoihin.

Kodin vaikeimmin puhdistettavat nurkat

Kaikissa kodeissa on alueita, joihin kertyy helposti likaa, mutta joihin on hankala päästä rutiinisiivouksen yhteydessä. Niitä ei kuitenkaan pidä laiminlyödä.

Jaamme kanssasi muutamia niksejä, joiden avulla pääset niihin käsiksi.

1. Säleiköt, ristiköt ja ritilät

Kodeissa on yleensä paljon esineitä ja huonekaluja, joissa on säleikkö tai ritilä. Yleisimpiä ovat lämmitys- ja ilmastointilaitteet. Niiden puhdistaminen on tärkeää, koska ilmavirtaus voi levittää likaa ja synnyttää huonoja hajuja taloon.

Jotta voit poistaa lian tällaisista paikoista, kostuta rätti veden ja saippuan sekoituksella, ja purista siitä sitten ylimääräinen vesi pois. Kiedo rätti veitsen tai tikun ympärille, ja näin pääset käsiksi likaiseen kohtaan.

Some figure
Lämpöpattereissa on ritilät, joihin on vaikea päästä käsiksi ilman erikoistoimenpiteitä.

2. Lattia sängyn alla

Jos kurkistamme sängyn alle, voimme kokea suuren yllätyksen, joka ei yleensä ole miellyttävä. Tämä on yksi niistä alueista, jonne kertyy eniten likaa.

Lisäksi sinne voi olla hyvin vaikeaa viedä luuta tai pölynimuri. Kevyet huonekalut on helppo siirtää silloin tällöin perusteellista siivousta varten, mutta jos sänky on hyvin painava, tämä tehtävä on lähes mahdoton, ainakin yksin siivotessa.

Jos sinulla on tarpeeksi litteä robotti-imuri, anna sen yksinkertaisesti mennä sängyn alle, niin se imee pölyt pois. Muussa tapauksessa kiedo luudan tai harjan ympärille ensin kuiva rätti, sitten kostea, ja käytä ne vuorotellen sängyn alla. Kuivalla rätillä pyyhit pois pölyt, ja kostealla kaiken jäljelle jääneen lian.

3. Tietokoneen näppäimistö

Yllättyisit jos tietäisit, kuinka paljon likaa tietokoneen näppäimiin voi kertyä! Koska kyseessä on herkkä alue, voi olla vaarallista käyttää siihen nestemäisiä tuotteita.

Yksinkertainen temppu on kääntää näppäimistö ylösalaisin ja naputella näppäimistön alapuolta roskiksen päällä. Näet, kuinka paljon likaa putoaa ulos.

On myös olemassa harjoja, jotka on tehty tätä puuhaa varten. Jos sinulla ei ole sellaista, voit käyttää myös paperinpalaa, taittaa sen sopivan paksuiseksi ja käyttää sitä näppäinten väleissä.

4. Ikkunanpuitteet ja liukuovet

Ovien ja ikkunoiden puitteet ovat yksi vaikeimmin puhdistettavista paikoista. Niihin kertyy yleensä paljon likaa, mutta ne jäävät yleensä huomiotta perusimuroinnin yhteydessä.

Pölynimureiden mukana tai varaosana tulee yleensä rakosuulake, joka on litteä, mutta sekään ei aina ole tarpeeksi litteä. Jos tarvitset litteämmän suulakkeen, toimi näin:

Tarvitset vain loppuunkäytetyn WC-paperirullan pahvin. Muotoile käsilläsi toinen pää sen tilan koon mukaan, jonka haluat imuroida. Toinen pää menee imurin putken ympärille.

5. Sälekaihtimet

Sälekaihtimet keräävät paljon pölyä. Niitä on kuitenkin vaikea puhdistaa, koska ne ovat herkkiä ja on työlästä käydä läpi jokainen säle kerrallaan pölyn poistamiseksi.

Hyvä temppu on ottaa grillipihdit ja kietoa kostea liina molempiin päihin. Voit sitten sivaltaa niillä jokaisen säleikön yli ja ali, jolloin pöly poistuu nopeasti ja tehokkaasti.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: 10 syytä siihen, miksi kotisi näyttää likaiselta, vaikka siivoat säännöllisesti

6. Uuni ja liesituuletin

Kun keittiössä valmistetaan rasvaista ruokaa, on tavallista, että ajan mittaan kaikkeen kertyy tahmea likakerros. Koska kyseessä on rasvainen aine, huomaat, että tämä lika ei poistu kunnolla vedellä.

Voit käyttää rasvanpoistoainetta, astianpesuainetta tai alkoholia rasvan poistamiseen liesituulettimesta. Muista, että niissä on yleensä irrotettavat suodattimet, jotka voidaan pestä erikseen.

Koska uuni on kosketuksissa ruoan kanssa, on parasta käyttää luonnollista seosta, joka sisältää ruokasoodaa, sitruunaa ja etikkaa. Nämä ovat aineita, joilla on antibakteerisia ja rasvaa poistavia ominaisuuksia.

7. Suihkun nurkat

Suihkun nurkat täyttyvät yleensä ajan myötä saippualla, ruosteella, kosteudella, kalkilla ja sienillä. Siksi on tärkeää laittaa niihin nestettä, joka auttaa poistamaan lian, ennen kuin se alkaa tarttua ja muuttuu vaikeammin poistettavaksi.

Kuten uunin kohdalla, erinomainen keino on käyttää sitruunaa ja ruokasoodaa. Jos tila on hyvin pieni, pumpulipuikko tai vanha hammasharja voi auttaa.

Some figure
Ruokasoodan ja sitruunan yhdistelmä on kotisiivouksen klassikko.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Maaginen rasvanpoistokivi

Miksi myös vaikeimmin puhdistettavat nurkat pitää siivota

Chilen hallituksen terveysministeriön oppaassa huomautetaan, että kotona voi olla suuri mahdollisuus tartuntojen leviämiseen. Jotkut mikro-organismit säilyvät hengissä useita kuukausia.

Tässä mielessä lian kerääntyminen kodin nurkkiin voi muodostua kasvualustaksi ihmisen terveydelle haitallisille mikro-organismeille.

Pölyä täynnä oleva paikka voi olla ihanteellinen paikka pölypunkkien kehittymiselle. Vastaavasti kosteissa ja likaisissa tiloissa voi kehittyä patogeenisiä sieniä ja hometta.

Jotkut laitteet ja huonekalut ovat hyvin raskaita siirrettäväksi rutiinisiivouksen aikana, mutta on tärkeää siirtää nämä huonekalut vähintään kaksi kertaa vuodessa, jotta niiden alta voidaan puhdistaa pois kaikki lika. Näihin tiloihin kertyy yleensä paljon pölyä, joka jää huomaamatta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cabezas, J. (s/f). GUÍA DE LIMPIEZA Y DESINFECCIÓN EN EL HOGAR. Ispch.cl. Recuperado el 28 de diciembre de 2021, de https://www.ispch.cl/sites/default/files/GuiaDesinfeccionHogar-12012014A.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.