5 vinkkiä ihon suojaamiseksi ilmastointilaitteen vaikutuksilta

Ilmastointilaite tekee huoneilmasta kuivemman, ja tällä on huomattavia vaikutuksia ihoon. Paras tapa välttää negatiiviset vaikutukset on ryhtyä päivittäisiin suojatoimenpiteisiin.
5 vinkkiä ihon suojaamiseksi ilmastointilaitteen vaikutuksilta

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ilmastointilaitteen vaikutukset ihoon ovat joillakin ihmisillä huomattavat, kun taas toisilla vaikutus on pienempi. Yleensä ilmastointi aiheuttaa ihon kuivumista.

Ei ole epäilystäkään siitä, että kesällä kuuma ja kostea ilma voi olla hyvin epämiellyttävää. Ilmastointilaite viilentää osittain samalla vähentäen kosteutta.

Tämä voi muuttaa ihon luontaista hydrolipidikalvoa, ja seurauksena on ekseemaa ja ärsytystä.

Ilmastointilaitteen vaikutukset ihoon

Jatkuva tai pitkäaikainen altistuminen ilmastoinnille vaikuttaa ihon terveyteen. Tämä johtuu siitä, että ihon luonnollinen pH-arvo on hapan, mutta kun iho altistuu ympäristöille, joissa kosteus on alhainen, se muuttuu emäksiseksi. Tämä kuivattaa ihoa ja heikentää sen puolustuskykyä.

Ilmastointi vaikuttaa joihinkin ihmisiin enemmän kuin toisiin. Huomattavimmat vaikutukset näkyvät ihmisillä, joilla on jo ennestään kuiva iho tai joilla on taipumus rasvaiseen ihoon. Alhainen ilmankosteus johtaa hydrolipidiemulsion haihtumiseen.

Tämän emulsion tehtävänä on suojata ihoa ulkoisilta aggressioilta. Kun se vähenee, ihosta tulee haavoittuvaisempi.

Kuumina kesäpäivinä ilmastointi saattaa olla välttämätön apuväline kotona tai työpaikalla. Jos sitä on pakko käyttää tai sille altistuu väkisinkin, on suositeltavaa suorittaa muutamia toimenpiteitä ihon hyvinvoinnin takaamiseksi. Mitä nämä toimenpiteet sitten ovat?

Parhaat vinkit ihon suojaamiseksi ilmastoinnin vaikutuksilta

Paras tapa suojata ihoa ilmastoinnin vaikutuksilta on ylläpitää ihon ja yleensäkin kehon hyvää nesteytystä. Seuraa näitä vinkkejä pitääksesi ihostasi huolta:

1. Juo runsaasti vettä

Yleinen suositus on juoda noin 2 litraa vettä päivässä, vaikka määrä voi vaihdella henkilön iästä ja koosta riippuen. Kun alamme kesällä käyttää ilmastointia, meidän tulisi lisätä juodun veden määrää. Tämä johtuu siitä, että iho menettää jatkuvasti kosteutta ja sitä on tarpeen palauttaa.

Juo siis vettä, vaikka et tuntisikaan janoa. Voit juoda enemmän kerrallaan, tai ottaa kulauksia useammin päivän mittaan.

On myös suositeltavaa lisätä joidenkin ruokien, kuten kylmien sosekeittojen, hedelmien, gazpachon ja luonnollisten mehujen nauttimista. Hyvinvointi lisääntyy ja iho näyttää ja tuntuu terveemmältä.

Ilmastointilaitteen vaikutukset ihoon ovat joillakin ihmisillä huomattavat, kun taas toisilla vaikutus on pienempi. Nesteytys on kaikille tärkeää.
Kosteutus estää ihon hydrolipidiemulsion haihtumista.

2. Levitä kosteusvoidetta

Toinen hyvä idea ilmastoinnin vaikutusten hillitsemiseksi iholla on käyttää kosteusvoidetta säännöllisesti. Voiteen koostumuksen tulisi olla kevyt ja raikas. Voit laittaa sen vaikka jääkaappiin ja levittää sitä aina suihkun jälkeen.

Alkoholia, rasvaa tai eteerisiä öljyjä sisältäviä voiteita tulisi välttää. Ei ole suositeltavaa käyttää tuotteita, jotka ovat komedogeenisiä, sillä ne tukkivat huokoset. Kosteuttava voide antaa vastustuskykyä ja kimmoisuutta, minkä lisäksi se ehkäisee ennenaikaista ikääntymistä.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Ryppyjä ehkäisevä yövoide rypälesiemenöljystä

3. Syö terveellisesti

Myös monet elintarvikkeet auttavat kompensoimaan ilmastoinnin ihoa kuivattavia vaikutuksia. On parasta syödä antioksidanttipitoisia ruokia, toisin sanoen runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

Marjat, omenat, porkkanat, parsakaali, artisokka, kukkakaali, pinaatti ja tomaatit ovat loistavia ruokia, jotka sisältävät paljon antioksidantteja. Myös pähkinöitä ja maitotuotteita suositellaan, sekä vihreää teetä.

4. Oikeanlainen käsien, kasvojen ja vartalon pesu

Käsien, kasvojen ja vartalon hyvästä hygieniasta tulee huolehtia. Pidä ihosi puhtaana, mutta älä pese itseäsi alituiseen, sillä muutoin poistat myös luonnollista, kehosi tuottamaa rasvaa iholtasi.

Kun peset käsiäsi tai käyt suihkussa, vältä hajustettuja saippuoita, ja valitse luonnollisempia, esimerkiksi maitohappoa sisältäviä nestesaippuoita niiden sijaan. Ne antavat iholle pehmeyttä ja kiiltoa. Jos sinulla on herkkä iho, valitse saippua erityisen tarkasti. Herkälle iholle sopii parhaiten pH-neutraali saippua.

On erittäin tärkeää oppia kuivaamaan kasvot vahingoittamatta ihoa. Ei ole suositeltavaa hieroa kasvoja pyyhkeellä, sillä se on melko aggressiivista iholle. Oikea tapa kuivata kasvot on taputella niitä kevyesti pyyhkeellä. Tämä pätee myös muihin vartalonosiin.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin artikkeli: Valmista luonnollista saippuaa aloe verasta ja hunajasta

5. Vältä tupakointia ja alkoholia

Jos haluat suojella ihoasi ilmastoinnin aiheuttamilta vahingoilta, huomioi tupakoinnin haitallisuus. Tupakansavu sisältää myrkkyjä, jotka kuivattavat ihoa.

Alkoholi on toinen haitallinen aine iholle. Se ei ainoastaan toimi diureettina, joka edistää nesteiden poistumista kehosta, vaan se myös tekee nesteyttämisen vaikeammaksi.

Alkoholi ei ainoastaan toimi diureettina, joka edistää nesteiden poistumista kehosta, vaan se myös tekee nesteyttämisen vaikeammaksi.
Alkoholilla on diureettinen eli nestettä poistava vaikutus, mikä vaikuttaa ihon kosteutukseen negatiivisella tavalla.

Oikea lämpötila

Paras tapa välttää ilmastointilaitteen kielteiset vaikutukset ihoon on toteuttaa edellä mainittuja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Niitä ei ole vaikea toteuttaa, eivätkä ne ole kalliita keinoja.

Muista myös huomioida ilmastointilaitteen lämpötila. Ei ole järkevää säätää sitä liian kylmäksi, sillä silloin käytät enemmän sähköä ja negatiiviset vaikutukset ihoon lisääntyvät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cruz Cedeño, S. A. (2015). La exposición a los campos electromagnéticos en bajas frecuencias y su influencia en el ph de la piel (Bachelor’s thesis, La Libertad: Universidad Estatal Península de Santa Elena, 2015).
  • Gálvez, J. S. (2020). La importancia de proteger nuestra piel al usar equipos de protección individual. Enfermería Dermatológica, 14(39), 7-8.
  • Llamas-Velasco, M., & García-Díez, A. (2010). Cambio climático y piel: retos diagnósticos y terapéuticos. Actas Dermo-Sifiliográficas, 101(5), 401-410.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.