Umpilisäkkeen poisto: toimenpide, toipuminen ja hoito

Toipuminen umpilisäkkeen poiston jälkeen on yleensä erittäin nopeaa. Sinun tarvitsee vain noudattaa lääkärin antamia neuvoja.
Umpilisäkkeen poisto: toimenpide, toipuminen ja hoito
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Akuutti umpilisäkkeen tulehdus on yksinkertaisesti umpilisäkkeenä tunnetun suoliston osan tulehdus. Se on hyvin yleinen patologia, joka vaarantaa ihmisten hengen. Onneksi tila voidaan ratkaista kirurgisella toimenpiteellä. Tässä artikkelissa kerromme mikä on umpilisäkkeen poisto ja mitä siihen liittyy.

Umpilisäkkeen tulehdus voi ilmaantua missä iässä tahansa, mutta se on yleisempää lapsilla ja nuorilla. Itse asiassa se on joidenkin tutkimusten mukaan lasten vatsaleikkausten johtava syy.

Mikä on umpilisäkkeen poisto?

Umpilisäkkeen poisto on kirurginen toimenpide, joka suoritetaan umpilisäkkeen poistamiseksi. Se on avohoitomenettely ja nopea kirurginen toimenpide. Sen komplikaatioriski on minimaalinen.

Leikkaus voidaan suorittaa kahdella eri tavalla: avoimella toimenpiteellä tai laparoskopialla. Suurin ero näiden tekniikoiden välillä on tapa, jolla vatsaonteloa lähestytään.

Ensimmäisessä tapauksessa vatsaan tehdään lineaarinen viilto, kun taas laparoskopiassa tehdään vain 3 pientä reikää.

Miksi se suoritetaan?

Pääasiallinen syy umpilisäkkeen poistoon on akuutti umpilisäkkeentulehdus. Kuten jo mainitsimme, umpilisäkkeen tulehdus on umpilisäkkeen tulehdus ja infektio, joka on ohutsuolen sekä paksusuolen välissä sijaitseva vaaleanpunainen pussi.

Umpilisäkkeen poistamisen ideana on estää elimen repeäminen ja infektion leviäminen vatsan läpi aiheuttaen vatsakalvontulehduksen tai paiseen. Ihmisten on tunnistettava tämän tilan esiintyminen komplikaatioiden välttämiseksi, joten on tärkeää tietää tärkeimmät oireet:

 • Kuume
 • Ruokahalun menetys
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Vatsakipu, joka alkaa yläosasta ja siirtyy sitten oikeaan alakulmaan

Umpilisäkkeen poisto voi olla tarpeen myös, jos umpilisäkkeessä on kasvain, vaikka tämä on varsin harvinaista. Umpilisäke voidaan myös poistaa muissa patologioissa, kuten Crohnin taudissa, virheellisen diagnoosin estämiseksi.

umpilisäkkeen poisto
Kun tehdään avoin umpilisäkkeen poisto, jäljelle jäänyt arpi on melko helposti havaittavissa, toisin kuin laparoskopiassa.

Miten umpilisäkkeen poisto suoritetaan?

Umpilisäkkeen poisto on leikkaus, joka suoritetaan yleispuudutuksessa tai spinaalipuudutuksessa. Ero näiden kahden tyypin välillä on, että jälkimmäinen poistaa tunnon vyötäröstä alaspäin, kun taas yleisanestesia poistaa tunnon koko kehosta.

Lisäksi ennen leikkausta vaaditaan sairaalahoito ja useita testejä. Tämän tarkoituksena on varmistaa umpilisäkkeen tulehduksen olemassaolo ja varmistaa potilaan yleinen tila.

Leikkaus suoritetaan nopeasti ja kestää 30-60 minuuttia. Itse toimenpide riippuu kuitenkin siitä, onko kyseessä avoin vai laparoskooppinen leikkaus, joten on parasta selittää jokainen niistä erikseen.

Avoin umpilisäkkeen poisto

Avoimessa umpilisäkkeen poistoleikkauksessa vatsan oikeaan alakulmaan tehdään pieni viilto umpilisäkkeen poistamiseksi. Viilto on noin 5 senttimetriä ja se on pitkittäissuuntainen paremman paranemisen saavuttamiseksi.

Kun viilto on tehty ja umpilisäke on paikannettu, kirurgi jatkaa verisuonten polttamista, sidomista ja elimen poistamista. Sitten suolen leikattu osa ommellaan ja suljetaan.

Valitettavasti avoimeen umpilisäkkeen poistoon liittyy invasiivinen toimenpide, jossa aluetta manipuloidaan enemmän. Näin ollen toipuminen on hitaampaa ja arpeutumista selvempää.

Laparoskooppinen umpilisäkkeen poisto

Laparoskooppisessa leikkauksessa kirurgi tekee vain 3 pientä 1 cm:n reikää vatsaan ja lisää letkuja, joita kutsutaan trokaareiksi. Reikien sijainti voi vaihdella, vaikka ne tehdään useimmiten navassa, lantiossa ja vatsan oikealla puolella.

Ennen aloittamista on syötettävä hiilidioksidia vatsan puhaltamiseksi ja elinten näkyvyyden parantamiseksi. Sitten pieni kamera taskulampulla esitellään yhden trokaarin läpi. Välineet umpilisäkkeen sitomiseksi ja leikkaamiseksi viedään kahden muun reiän läpi.

Muutaman viime vuoden ajan laparoskooppinen leikkaus on ollut ensisijainen toimenpide mutkattoman umpilisäkkeen tulehduksen hoidossa. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että se on hyödyllistä myös silloin, kun siellä on rei’ityksiä. Yleisesti ottaen se on vähemmän invasiivinen ja jättää esteettisiä tuloksia.

Mahdolliset riskit

Sekä laparoskooppinen leikkaus että avoin umpilisäkkeen poisto ovat invasiivisia toimenpiteitä ja sisältävät riskejä. Yksi yleisimmistä riskeistä liittyy yleisanestesiaan.

Onneksi leikkauksen aiheuttamat komplikaatiot ovat harvinaisia, joten sitä pidetään erittäin turvallisena toimenpiteenä. Mahdollisten komplikaatioiden joukossa ovat seuraavat:

 • Umpilisäkkeen sijaintialueen irrottaminen tai repeytyminen
 • Vatsan sisäinen tai lantion paise
 • Verenvuoto leikkauksen aikana
 • Leikkauksen jälkeinen ummetus
 • Viereisten elinten vamma
 • Fistulin muodostuminen
 • Haavatulehdus

Toipuminen leikkauksen jälkeen

Toipuminen umpilisäkkeen poiston jälkeen on nopeaa. Ihmiset kotiutetaan yleensä sairaalasta 1-2 päivän kuluttua toimenpiteestä. Kaikki riippuu kuitenkin potilaan tilanteesta.

Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen voit tuntea kipua viillon alueella ja havaita pieniä mustelmia. Tämä epämukavuus kuitenkin katoaa ja on mahdollista jatkaa normaalia päivittäistä toimintaa 1 viikon ja 1 kuukauden kuluttua.

umpilisäkkeen poisto
Sairaalasta kotiuttaminen on nopeaa suurimman osan ajasta, eikä umpilisäkkeen poisto yleensä aiheuta vakavia komplikaatioita.

Jälkihoito

Hoito leikkauksen jälkeisenä aikana on välttämätöntä paranemisen ja täydellisen toipumisen edistämiseksi. Suositukset voivat vaihdella suoritetun toimenpiteen mukaan, mutta tärkeimmät suositukset ovat seuraavat:

 • Lepo ensimmäisten 7 päivän aikana, vältä rasittavaa toimintaa ja tee vain lyhyitä kävelylenkkejä.
 • Käsittele haava vähintään 2 päivän välein ja poistata ompeleet 8-10 päivän kuluttua leikkauksesta.
 • Juo vähintään 8 lasillista vettä päivässä estääksesi ummetuksen kehittymistä.
 • Noudata pehmeää tai asiantuntijan suosittelemaa ruokavaliota.
 • Nuku selälläsi ensimmäiset 2 viikkoa.
 • Paina haavaa, kun yskit.
 • Vältä ajamista vähintään 3 viikon ajan.

Nopea toimenpide vähäisellä riskillä

Umpilisäkkeen poisto on yksinkertaisesti kirurginen toimenpide umpilisäkkeen poistamiseksi. Vaikka toimenpiteen pääasiallinen syy on akuutti umpilisäkkeen tulehdus, se on hyödyllinen myös muissa olosuhteissa.

Onneksi sekä toimenpide että toipuminen ovat nopeita ja potilaat voivat palata jatkamaan normaalia arkeaan varsin nopeasti. Lisäksi leikkauksen jälkeinen hoito on yksinkertaista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stringer MD. Acute appendicitis. J Paediatr Child Health. 2017 Nov;53(11):1071-1076.
 • Quah GS, Eslick GD, Cox MR. Laparoscopic appendicectomy is superior to open surgery for complicated appendicitis. Surg Endosc. 2019 Jul;33(7):2072-2082.
 • Jäntti S, Ponkilainen V, Kuitunen I, Hevonkorpi TP et al. Trends in appendicectomy during the COVID-19 pandemic. Br J Surg. 2021 Jan 27;108(1):e35-e36.
 • Peltrini R, Podda M, Di Saverio S, Bracale U, Corcione F. Interval appendicectomy for complicated appendicitis: do not let your guard down! Br J Surg. 2021 Sep 27;108(9):e288-e289.
 • Liu Y, Cui Z, Zhang R. Laparoscopic Versus Open Appendectomy for Acute Appendicitis in Children. Indian Pediatr. 2017 Nov 15;54(11):938-941.
 • Markar SR, Venkat-Raman V, Ho A, Karthikesalingam A, Kinross J, Evans J, Bloom I. Laparoscopic versus open appendicectomy in obese patients. Int J Surg. 2011;9(6):451-5.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.