Logo image
Logo image

Umpilisäketulehduksen oireet, jotka sinun tulisi tunnistaa

3 minuuttia
Saadaksesi selville, johtuvatko vatsakipusi umpilisäkkeen tulehduksesta vai pelkistä ilmavaivoista, paina alavatsaasi oikealta puolelta. Mikäli kipu laantuu, kyseessä on ilmavaivat.
Umpilisäketulehduksen oireet, jotka sinun tulisi tunnistaa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Usein umpilisäketulehdus vaatii kiireellistä hoitoa, joten on tärkeä pystyä tunnistamaan tämän hätätilanteen oireet.

Umpilisäke on pieni elin paksusuolen alkupäässä, ja se voi joskus tulehtua. Tulehdus voi ilmaantua niin aikuisille kuin lapsillekin. Tässä artikkelissa opetamme sinua tunnistamaan umpilisäketulehduksen tavallisimmat oireet. Jatka siis lukemista.

Umpilisäketulehduksen oireet

umpilisäketulehduksen oireet: kova kipu
1. Kivun laatu

 • Kipu alkaa yleensä vatsan keskiosasta, läheltä napaa, ja säteilee ja siirtyy siitä pikkuhiljaa alavatsan oikealle puolelle, hieman lonkkaluun yläpuolelle.
 • Kun painat kyseiseltä alueelta, kipu muuttuu intensiivisemmäksi ja se voi tuntua sietämättömältä.
 • Vatsasi tuntuu kovalta. Vatsassasi saattaa olla kummallinen, “täysi” tunne, ja kun painat vatsaasi, se tuntuu suhteellisen kovalta. Tämä johtuu siitä, että myös muu suolisto voi tulehtua tulehtuneen umpilisäkkeen johdosta, ja tästä voi aiheutua vakavia ongelmia.
 • Saatat tuntea pistävää kipua lonkassasi kun kävelet. Kipu tuntuu pelkästään oikealla puolella.
 • Kipusi tuntuu hellittävän ainoastaan silloin, kun asetut makuulle. Tällöinkin kipu useimmiten hellittää vain hetkellisesti.
 • Mikäli tunnet pistävää tai polttavaa vatsakipua yskiessäsi, se on selkeä merkki tulehduksesta vatsan alueella, ja mahdollisesti kyseessä voi olla umpilisäke.
 • Pidä mielessä, että mikäli kärsit joistakin edellä mainituista oireista, ne saattavat jo 12-24 tunnin kuluttua muuttua niin vakaviksi, että tarvitset sairaalahoitoa. Mikä tärkeintä, jos lapsella esiintyy joitakin näistä oireista, ja vaikka kyseessä olisikin vain lievä oire, on hyvä aina käydä lääkärissä, jotta saatte oireisiin oikean diagnoosin.

2. Muita umpilisäkkeen tulehdukseen liittyviä oireita

 • Kuume. Tämä on tärkeää. Mikäli aistit vatsasi oikealla puolella epämukavuuden tunnetta ja kehosi lämpötila on kohollaan, olipa kyse vain lievästäkin lämmöstä, lähde välittömästi lääkäriin.
 • UmmetusTulehtunut umpilisäke aiheuttaa lähes poikkeuksetta joitakin häiriöitä muuallakin suolistossa. Ei ole siis tavatonta, että siihen liittyisi ummetusta. Vessassa ponnistelu saattaa taas aiheuttaa vielä enemmän vatsakipua.
 • Ruokahalun hiipuminen. Tunnet olosi epämukavaksi ja täydeksi, eikä sinun oikeastaan tee edes mieli syödä. Suoleen voi myös kerääntyä ilmaa, jota ei saa pakotettua ulos, mikä tekee olon vieläkin täydemmäksi ja epämukavammaksi.
 • Oksentelu, huonovointisuus ja väsymys. Nämä ovat myös oireita, jotka usein liittyvät tulehtuneeseen umpilisäkkeeseen. Nämä oireet saattavat jopa ilmaantua pari päivää ennen kun vatsakipu yltyy sietämättömäksi pakottaen sinut lääkärin pakeille. Näihinkin oireisiin siis kannattaa kiinnittää huomiota.

Mistä umpilisäkkeen tulehtuminen johtuu?

Some figure
 • Imukerästen hyperplasia: Tämä kuulostaa monimutkaiselta, mutta periaatteessa kyseessä on sama asia, joka voi tapahtua kurkkusi imusolmukkeille. Imusolmukkeilla on tärkeä rooli kehossa, mutta kun ne tulehtuvat, ne turpoavat ja tekevät kurkusta ahtaamman. Tällaiset tulehdukset ovat yleisimpiä 8-30 -vuotiailla, ja sama pätee myös umpilisäkkeen tulehduksiin.
 • Kuona-aineet ja myrkyt: Joskus kuona-aineet voivat niiden huonon poistumisen johdosta kertyä suolistoon, lähelle umpilisäkettä. Tällöin voi syntyä tukos tai tulehdus, jolloin suolisto ei enää kykene toimimaan normaaliin tapaan. Henkilöt, jotka kärsivät säännöllisesti ummetuksesta, ovat suuremmassa riskissä sairastua umpilisäkkeen tulehdukseen. Lopulta koko suolisto voi tulehtua, ja tämä voi johtaa vaaralliseen vatsakalvon tulehdukseen.
 • Tulehdus: Erittäin pienet imukeräset päällystävät umpilisäkkeen seinämiä. Kuten aiemmin jo totesimme, ne muistuttavat hyvin paljon imusolmukkeita. Joskus sairaus tai jopa jokin syömäsi ruoka voi aiheuttaa bakteerikannan kasvun ja tarttumisen imukeräsiin, jolloin ne tulehtuvat. Tämä on hyvin yleistä, sillä mahassa on monenlaisia haitallisia bakteereita, jotka voivat laukaista tulehduksen ja näin ollen myös umpilisäkkeen tulehduksen.

Pidä mielessä, että on hyvin tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota. Tämä ei tarkoita sitä, että jos syöt aina terveellisesti ei umpilisäkkeesi voi ikinä tulehtua, mutta ainakin riski pienenee. Tee myrkkyjä poistavia kuureja säännöllisesti ja yritä välttää ummetusta. Tämä on elintärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvointisi kannalta.

Juo paljon nesteitä, syö runsaasti kuituja, vihanneksia ja tuoreita hedelmiä, äläkä jätä probioottien ominaisuuksia hyödyntämättä. Sellaiset ruoat kuten kreikkalainen jogurtti ja kefiiri auttavat ylläpitämään kehon hyviä bakteereja, jotka suojelevat tulehduksilta. Sinun tulisi myös joka aamu nauttia lasillinen lämmintä vettä, johon on sekoitettu sitruunan mehua Tämä auttaa puhdistamaan kehoasi ja poistamaan myrkkyjä, ja samalla se tarjoaa tärkeitä vitamiineja, joita tulet tarvitsemaan päivän mittaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.