Logo image
Logo image

Lonkkaongelmien tunnistus ja ehkäisy

3 minuuttia
Tiesitkö, että gelatiini auttaa elvyttämään ja kasvattamaan rustoa, ja voi ehkäistä sen kulumisen? Muista myös juoda kaksi litraa vettä päivässä pitääksesi elimistön nesteytettynä.
Lonkkaongelmien tunnistus ja ehkäisy
Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Naiset kärsivät miehiä useammin nivelten kulumisesta ja nivelkivuista sekä nivelreumasta. Lonkkanivelen kuluma on yksi yleisimmistä ja inhottavimmista nivelongelmista, joka vaikuttaa suuresti elämänlaatuun. Lonkkaongelmien tunnistus helpottuu, kun luet tämän artikkelin, jossa tutustumme tarkemmin lonkkanivelen kulumiseen ja siihen, miten sitä voi hoitaa ja ehkäistä.

Lonkkaongelmien tunnistus helpottuu, kun tiedät niiden aiheuttajat

Some figure

 

Lonkan nivelrikko tai kuluminen vaikuttaa lonkan rustoon. Lonkka muodostuu reisiluun päästä ja lonkkakupista, johon reisiluu istuu paikoilleen. Lonkkaniveltä ympäröi lihaskudos ja nivelsiteet, jotka ottavat vastaan lonkkaan osuvan paineen ja voiman. Lonkan kuluminen voi tapahtua kahdella tapaa:

 • Ajan myötä. Lonkan rusto kuluu iän kertymisen myötä luonnollisesti ja alkaa oireilla 60 – 65 ikävuoden aikana.
 • Lonkan toissijainen kuluminen. Tämä johtuu yleensä paikallisista ongelmista sekä lonkassa että nivelessä, ja voi olla seurausta luuston ongelmista, kehnosta ruokavaliosta tai lonkan sijoiltaanmenosta. Kun kyseessä on lonkan toissijainen kuluma, alkavat oireet yleensä jo 30 – 35 vuoden iässä.

Mistä kivulias lonkan kuluminen voi johtua?

 • Vammat: Sijoiltaanmeno, onnettomuudet, leikkaukset tai huonosti parantuneet sairaudet voivat aiheuttaa lonkan kulumista.
 • Verenkierron ongelmat 
 • Synnynnäiset viat: Joskus lapsella voi olla syntyessään rakenteellisia poikkeavuuksia tai sairauksia, jotka vaikuttavat lonkkaan, selkään ja jalkoihin.
 • Poikkeavuudet luustossa: Yksi yleinen syy tähän on eri pituiset jalat. Joskus toinen jalka voi olla hiukan pidempi kuin toinen, mikä aiheuttaa epätasapainon luustossa. Tätä ei yleensä näe silmämääräisesti.

Lonkkaongelmien tunnistus

Some figure

 

 • Ensimmäinen niveliin liittyvä oire on yleensä aina kipu. Lonkkaongelmien tunnistus voi olla hankalaa, sillä yleensä lonkkakivun kuvitellaan vaikuttavan lantion alueella, vaikka useimmiten se ilmenee nivusissa. Joskus kipu voi säteillä jopa etureittä alas polviin saakka ja tuntua myös pakaroissa.
 • Lonkka voi naksua ja ratista liikkuessa, ja se myös tuntuu kummalliselta.
 • Jos lonkkasi kipuilee, voi kyseessä olla lihaksiin liittyvä ongelma. Mutta jos kipu tuntuu suoraan nivusissa, on kyseessä lonkkanivel.
 • Lonkkanivelen kulumisen oireet eivät ole aluksi kovinkaan vakavat, eikä kipu ole vielä voimakasta. Yleensä kipu ilmenee liikunnan yhteydessä tai sen jälkeen, ja paranee itsekseen lepäämällä.
 • Myöhemmin kun lonkan kuluminen etenee, muuttuu kipu huomattavasti voimakkaammaksi, mikä tekee tavallisten askareiden suorittamisen hankalaksi ja liikunnan harrastamisen mahdottomaksi. Esimerkiksi portaiden nouseminen voi käydä yhtäkkiä kivuliaaksi. Jalat ristiessä voi tuntua kivuliasta rutinaa, samoin yöllä sängyssä kääntyessä. Nivusten alueella voi ilmetä polttelevaa kipua.

Miten lonkan kulumisen voi estää?

Some figure

 

Jos kärsit lonkan alueen kipuilusta ja oireista, kannattaa sinun ottaa asia hoitoon saman tien, eikä odottaa oireiden pahenemista. Muutamilla elämäntapamuutoksilla voit pitää huolta lonkistasi ja ehkäistä kivun. Lonkkanivelen kulumiseen ei ole olemassa hoitokeinoja, ja harmittavan usein vanhemmat ihmiset joutuvatkin lonkkaleikkaukseen, jossa kulunut nivel korvataan tekonivelellä.

Parhaiten pidät lonkistasi huolta liikkumalla säännöllisesti ja muistamalla kunnollisen verryttelyn ja venyttelen ennen ja jälkeen liikuntasuorituksen. Muista myös oikeat asennot voimaharjoittelussa, niin ettet kuormita lonkkia turhaan. Lisäksi tulee muistaa monipuolisen ruokavalion tärkeys: varmista, että saat ravinnosta kaikki tarvitsemasi ravintoaineet.

Jos kärsit jo jokseenkin kuluneista lonkista, harrasta kevyttä liikuntaa, sillä se vahvistaa niveltä, mutta jätä kuormittavat liikuntamuodot pois. Seuraa lääkärisi ohjeistusta, äläkä käytä liian paljoa tulehduskipulääkkeitä tai lihasrelaksantteja, sillä ne voivat kuormittaa maksaa pitkällä aikavälillä. Muista myös nämä:

 • Pysyttele normaalipainossa, tämä vähentää lonkan alueen rasitusta
 • Harrasta kevyttä liikuntaa joka päivä ja keskity etenkin sellaisiin lajeihin, jotka eivät vaadi lonkalta kovaa rasitusta. Kokeile vaikka kävelyä, juoksua ja uimista.
 • Lisää A-, C- ja D-vitamiinin määrää ruokavaliossasi, sillä nämä auttavat kollageenin tuotannossa. Panosta siis sitrushedelmiin, mangoon, ananakseen, porkkanaan, meloniin ja mansikoihin, sekä kasviksiin, kuten artisokkaan ja valkosipuliin. Etenkin valkosipuli auttaa laskemaan rasittuneiden nivelten turvotusta ja tulehdusta.
 • Gelatiini on loistava apu ruston kuntoutuksessa, sillä vaikka luuta ei voikkaan kasvattaa takaisin, rustoa voi.
 • Suosittelemme myös magnesiumin lisäämistä ruokavalioon ravintolisän muodossa. Magnesium on tärkeää nivelten terveyden kannalta. Magnesiumvalmisteita löytyy apteekeista ja luontaistuotekaupoista, voit myös kysyä lääkäriltäsi suosituksia.
 • Muista juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Kun kehosi on nesteytetty, myös nivelet pysyvät joustavina ja rusto hyvässä kunnossa. Kanna vesipulloa mukanasi kaikkialla ja pidä silmällä juomaasi vesimäärää.
 • Voit myös kokeilla glukosamiini-ravintolisää, joka sopii hyvin lonkkien kulumien hoitoon. Glukosamiini on luonnollinen tapa vahvistaa juuri lonkkien aluetta, sekä luustoa ja rustoa ylipäätään.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.