Mitä on ortognaattinen kirurgia?

Ortognaattinen leikkaus on ratkaisu niille, joilla on epämuodostumia tai poikkeavuuksia alaleuassa, yläleuassa tai molemmissa. Se on turvallinen toimenpide, joka vaatii kylläkin yleensä pitkän toipumisjakson.
Mitä on ortognaattinen kirurgia?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ortognaattinen kirurgia on hammashoito, joka suoritetaan hampaiden epäharmonian tai epämuodostumien korjaamiseksi. Vaikka näitä poikkeavuuksia ei useinkaan voida havaita paljaalla silmällä, ne muuttavat ihmisen kasvojen rakennetta.

Arvioiden mukaan noin 5 %:lla maailman väestöstä on jonkinlaisia ​​hampaiden poikkeavuuksia yläleuassa tai alaleuassa. Tämä ei vaikuta ainoastaan suun ​​estetiikkaan, vaan voi myös vaarantaa pureskelun, nielemisen, hengityksen ja puheen.

Mitä on ortognaattinen kirurgia?

Ortognaattinen leikkaus ja mahdolliset komplikaatiot
Ortognaattinen leikkaus on kirurginen toimenpide, joka suoritetaan yläleuan ja alaleuan virheasennon korjaamiseksi.

Ortognaattinen leikkaus on kirurginen toimenpide, jonka asiantuntijat suorittavat yläleuan ja alaleuan virheasennon korjaamiseksi. Kun kasvojen luustossa on epänormaaleja piirteitä, se aiheuttaa toiminnallisia ongelmia, kuten virheellisen purennan, uniapneaa, ruoansulatus- ja puhehäiriöitä.

Tämäntyyppinen leikkaus mahdollistaa luuston ja kasvojen (kasvojen luiden) epäsymmetrian korjaamisen. Se mahdollistaa myös tämän alueen vammojen tai synnynnäisten vikojen korjaamisen.

Leukakirurgin tulee suorittaa toimenpide. Siihen kuuluu pitkä, 12–18 kuukauden valmisteluprosessi hampaiden suoristamiseksi hammasrautojen avulla. Tänä aikana ammattilaisen on suoritettava useita röntgen- ja 3D-kuvaustestejä, jotta voidaan havaita muutokset leukarakenteessa.

Ortognaattinen kirurgia sisältää yleisanestesian ja vaatii sairaalahoidon kahdesta neljään päivään. Toimenpiteen aikana kirurgi tekee muutoksia kasvojen luustoon ja kiinnittää ne sitten uuteen asentoon levyillä, kuminauhoilla, ruuveilla ja vastaavilla.

Ortognaattisten leikkausten tyypit

Ortognaattisia leikkaustyyppejä on kolme: yläleuan, alaleuan ja kummankin leikkaus. Katsotaanpa, mistä kukin niistä koostuu.

Yläleuan ortognaattinen kirurgia

Tämä sisältää leuan asettamisen oikeaan asentoon. Tavoitteena on palauttaa kasvojen harmonia ja ennen kaikkea pureskelusta, hengityksestä ja puheentuottamisesta vastuussa olevan luun toimivuus.

Tämä sisältää leikkauksen, joka tunnetaan nimellä Le Fort I -osteotomia. Se mahdollistaa yläleuan pidentämisen, lyhentämisen, sisäänvetämisen, etenemisen tai pyörittämisen. Kun se on oikeassa asennossa, kirurgi kiinnittää sen paikoilleen titaanilevyillä. Yläleuan ortognaattinen leikkaus kestää noin 40 minuuttia.

Alaleuan ortognaattinen kirurgia

Tämä leikkaus sisältää leuan tuomisen eteenpäin tai sisäänvetämisen. Jälkimmäisessä tapauksessa on kuitenkin olemassa riski hengitysteiden kaventumisesta, joten sitä tehdään harvoin. Alaleuan edentämisessä ei sen sijaan ole suuria riskejä.

Yleensä alaleuan ortognaattinen kirurgia tehdään, kun ihmisellä on pieni ja sisään vetäytyvä alaleuka. Tämä tila tunnetaan retrognatiana tai luokkana II, ja se usein edistää uniapnean kehittymistä.

Leikkauksen aikana kirurgi leikkaa leuan kummankin puolen. Tätä toimenpidettä kutsutaan kahdenväliseksi sagittaaliseksi osteotomiaksi. Sitten kirurgia vetää luuta eteenpäin ja kiinnittävät sen uuteen asentoonsa titaanilevyjen avulla. Aikaa tämä vie noin 30 minuuttia.

Sekä ylä- että alaleuan ortognaattinen kirurgia

Tämä on yleisin ortognaattinen leikkaus. Se sisältää sekä yläleuan että alaleuan korjaamisen. Tavoitteena on saavuttaa oikea purenta ja myös parantaa kasvojen harmoniaa.

Lääkärit suosittelevat sitä muun muassa luokan II, luokan III, avopurennan tai kasvojen epäsymmetrian hoitoon. Toimenpiteen aikana yläleuan ja alaleuan ortognaattisen leikkauksen toimet yhdistetään. Toimenpide kestää 90-120 minuuttia.

Mahdolliset komplikaatiot

Ortognaattinen leikkaus ja sen vaikutukset
Toimenpidettä pidetään turvallisena, mutta kaikissa leikkauksissa on aina komplikaatioriski.

Ortognaattinen leikkaus on turvallinen toimenpide, jossa esiintyy vain harvoin komplikaatioita. Vaikka leikkauksen jälkeinen ajanjakso on vaativa, useimmat ihmiset onnistuvat voittamaan leikkauksen jälkeiset vaikeudet.

Yleisimmät komplikaatiot ovat seuraavat:

  • Verenhukka. Noin 30 % potilaista tarvitsee verensiirron ortognaattisen leikkauksen aikana.
  • Infektio. Infektiot ovat harvinaisia. Niiden estämiseksi potilas saa suonensisäisesti ja suun kautta antibiootteja toipumisjakson aikana.
  • Hermovaurio. Ortognaattisen leikkauksen aikana on olemassa riski kasvohermon vammautumiseen.
  • Alaleuan relapsi. Leuka palaa asentoon, jossa se oli ennen leikkausta. Tämä on hyvin harvinaista.
  • Alaleuan murtuma. Tämä tapahtuu vain 2 prosentissa tapauksista.

Mitä palautumisprosessi sisältää?

Leikkauksen jälkeinen ajanjakso tämäntyyppisen leikkauksen jälkeen on pitkä ja vaativa. Se voi kestää monta kuukautta, joiden aikana potilaan on sopeutettava ruokailuaan, vältettävä alkoholinkäyttöä ja noudatettava tiukkaa suuhygieniaa käyttäen yleensä klooriheksidiini-suuhuuhteluja kolme kertaa päivässä.

Leikkauksen jälkeen asiantuntijat suosittelevat yleensä kahden tai kolmen viikon lepoaikaa. Kasvoissa on turvotusta, joten lääkärit suosittelevat yleensä leukasuojan käyttöä, tulehduskipulääkkeitä ja kylmäpakkausten käyttöä alueella.

Fysioterapia kannattaa aloittaa heti, jotta kasvojen liike palautuu normaaliksi. Yleensä alussa tarvitaan putkisyöttöä. Sitten potilas siirtyy syömään muussattua ruokaa, smoothieita ja keittoja.

Ortognaattinen leikkaus on tapa parantaa itsetuntoa

Yleisimmin oikomishoitoa tarvitaan ennen ja jälkeen ortognaattisen leikkauksen. Tämä mahdollistaa luun vakauden saavuttamisen. Siksi kirurgin ja oikomislääkärin on työskenneltävä tiiminä.

Tämäntyyppinen leikkaus mahdollistaa yläleuan, alaleuan tai molempien virheasennon aiheuttamien toimintaongelmien korjaamisen. Se myös parantaa kasvojen ulkonäköä. Tätä leikkausta ei pidä vähätellä, koska monissa tapauksissa se vaikuttaa henkilön itsetuntoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Duque, F. L., & Jaramillo, P. M. (2009). Complicaciones asociadas con osteotomía Le Fort I. Revista Facultad de Odontología Universidad de Antioquia, 20(2).
  • Canto Vidal, B., & Cabada Martínez, Y. (2012). Cirugía reconstructiva en pacientes con asimetría facial y retrognatia mandibular acompañada de rinomegalia. MediSur, 10(6), 501-504.
  • Birbe, J. (2014). Planificación clásica en cirugía ortognática. Revista Española de Cirugía Oral y Maxilofacial, 36(3), 99-107.
  • Revista Mexicana de Ortodoncia. Volume 4, Issue 2, April–June 2016, Pages 88-95. Revista Mexicana de Ortodoncia. CASO CLÍNICO. Tratamiento ortodóncico-quirúrgico en paciente con maloclusión clase II. Reporte de casoSurgical-orthodontic treatment in a Class II malocclusion patient. Case report. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2395921516301611

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.