Logo image
Logo image

Leikkauksen jälkeinen verenvuoto ja riskit

2 minuuttia
Leikkauksiin liittyy lisääntynyt veritulppien riski. Hyytymisenestolääkkeiden väliaikainen keskeyttäminen lisää verihyytymien ja -tulppien riskiä. Lue lisää leikkauksen jälkeisen verenvuodon riskeistä.
Leikkauksen jälkeinen verenvuoto ja riskit
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vamma tai vaurio voi aiheuttaa leikkauksen jälkeistä verenvuotoa, joka voi ilmetä myös veren hyytymisen muodossa. Erilaiset verisuonet kuljettavat happea ja ravintoaineita kudoksiin. Kun verisuonet vaurioituvat, verenvuotoa voi esiintyä niiden sisällä tai ulkopuolella. Tämän artikkelin aiheena on leikkauksen jälkeinen verenvuoto ja sen riskit.

Hemostaasi on prosessi, joka saa verenvuodon lakkaamaan vaurioituneissa verisuonissa. Jotta hyytyminen tapahtuisi, tarvitaan seuraavia tekijöitä:

  • Verihiutaleita. Verihiutaleet ovat luuytimen tuottamia hyvin pieniä soluja. Normaali verihiutaleiden määrä on 150 000400 000.
  • Hyytymistekijät. Näitä tekijöitä on veressä ja ne muodostuvat pääosin maksassa.

Leikkaus nostaa laskimoiden ja valtimoiden veritulpan riskiä. Tiedetään myös se, että antitromboottien keskeyttäminen väliaikaisesti suurentaa veritulpan ja -hyytymien riskiä.

Suun kautta otettavien hyytymisenestolääkkeiden aiheuttama verenvuodon riski ennen leikkausta on tavallisesti alhainen. Se on kuitenkin suuri leikkauksen aikana ja sen jälkeen, leikkauksesta riippuen.

Leikkauksen jälkeinen verenvuoto: riskitekijät

Some figure

Leikkauksen riskiarvio on tarpeellinen leikkauspotilaille. Tästä syystä lääkärin määräämä antitromboottinen hoito riippuu potilaan tilasta.

Lääkärin tulee arvioida sekä leikkaustoimenpiteen aikaansaama veritulppien että verenvuodon riski. Veritulpan muodostumisen riski on tärkeää ottaa huomioon johtuen siitä, että hyytymisenestolääkkeiden keskeyttäminen nostaa tromboosin riskiä.

Näissä tapauksissa lääkäri voi joko jatkaa tai keskeyttää hyytymisenestolääkkeet. Jos ne keskeytetään, potilaalle tulisi määrätä hepariinia ja aloittaa hoito sitten uudelleen suun kautta otettavilla hyytymisenestolääkkeillä. Tämä johtuu ennen kaikkea leikkauksen jälkeisestä liikkumattomuudesta, mutta myös itse leikkauksen veritulppia edistävästä vaikutuksesta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraava artikkeli: Verenvuoto raskauden aikana: syyt ja hoito

Leikkauksen jälkeinen verenvuoto

Iso verenvuoto on vakavaa verenvuotoa, joka vaatii verensiirtoa vähintään kahden yksikön verran. Vuotoa voi olla myös kallon, rintakehän tai vatsakalvon sisällä.

Kun leikkauksen komplikaationa on verenvuoto, lääkärin valitsema hoito riippuu verenvuodon laajuudesta ja sijainnista. Myös antikoagulaatioasteella on tärkeä rooli. Isot verenvuodot voivat olla hengenvaarallista.

Verenvuodon riski määrittelee myös sen, jatketaanko leikkauksen jälkeen antitromboottista hoitoa. Jos hyytymisenestolääkkeiden keskeytys jatkuu yli vuorokauden, lääkärin on mahdollisesti harkittava hepariinin määräämistä potilaalle.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mitä tehdä alhaiselle verihiutaleiden tasolle?

Hyytymisenestolääkkeiden jatkaminen leikkauksen jälkeen

Some figure

Hyytymisenestohoitoa tulisi jatkaa kahden tai kolmen päivän kuluttua leikkauksesta, aina tietysti lääkärin ohjeiden mukaan.

Hoito tulisi aloittaa matalilla annostuksilla, eli profylaksiassa käytetyillä annoksilla, kaksi tai kolme päivää leikkauksen jälkeen. Hoidossa käytetty annostus tulisi aloittaa 48-72 tunnin kuluttua, mutta vain jos potilas ei kärsi jatkuvasta leikkauksen jälkeisestä verenvuodosta.

Useimmat varfariinilla ja asenokumarolilla hoidettavat potilaat voivat jatkaa hyytymisenestohoitoa leikkauksen jälkeisenä iltana, kunhan he eivät kärsi vuotokomplikaatioista.

Hoidon teho ei kuitenkaan ala kuin vasta neljän tai viiden päivän kuluttua sen aloittamisesta. Yksi hyytymisenestohoidon pääasiallisista tavoitteista on palauttaa potilaan antitromboottinen tila mahdollisimman pian. Lääkäreiden on otettava huomioon toimenpiteeseen liittyvä leikkauksen jälkeinen hemostaasi ja vuodon riski.

Yleisesti ottaen useimmat leikkauksen jälkeiset verenvuodot tyrehtyvät 24 tunnin sisällä leikkauksesta. Mutta koska näin ei aina ole, hyytymisenestolääkitystä ei tulisi aloittaa ennen kuin hemostaasi on palautunut ennalleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vivancos, J., Gilo, F., Frutos, R., Maestre, J., García-Pastor, A., Quintana, F., & Ximénez-Carrillo. (2016). Guía de actuación clínica en la hemorragia subaracnoidea. Sistemática diagnóstica y tratamiento. Neurologia. https://doi.org/10.1016/j.nrl.2014.10.002
  • Tortora, G. J., & Derrickson, B. (2006). Hemostasia. In Principios de Anatomía y Fisiología.
  • García, M. C. L., & Ramos, J. A. (2018). Hemorragia posparto. In Ejercer la medicina. https://doi.org/10.2307/j.ctt21kk0w3.24

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.