10 syytä vartalon oikean puolen kipuihin
Jos sinulla on kipua vartalon oikealla puolella, se voi johtua monista eri syistä. Tämä voi johtua ongelmista munuaisissa, umpilisäkkeessä tai haimassa, tai se voi myös johtua ongelmista kylki- tai lonkkaluissa.
Ensimmäinen mitä sinun tulee tehdä, on mennä lääkäriin ja rajata pois vakavat ongelmat.
Kipu vartalon oikealla puolella on yksi kaikkein vakavimmin otettavista terveydentiloista ja sen mukana tulee muutamia seuraavia oireita:
- Huimaus
- Pahoinvointi
- Oksentaminen
- Ummetus
- Ripuli
- Ruokahalun katoaminen
- Ilmavaivat
- Kuume
Mahdollisia syitä kipuun vartalon oikealla puolella
1. Luuvaurio
Tämä on yksi yleisimmistä syistä vartalon sivussa rintakehän alueella. Loukkaantumiset tällä alueella on hyvin kivuliaita ja hengittäminen voi olla erittäin kivuliasta etenkin kun rintakehä pullistuu. Parantuminen kestää jonkin aikaa.
2. Keuhkokuume
Keuhkokuume on mahdollista, mutta aika harvinaista. Kipu on terävää, pistävää ja muuttuu pahemmaksi hengittäessä syvään tai yskiessä. Tähän kuuluu myös muita oireita, kuten yskä, keltainen lima, kuume, vapina ja hengitysvaikeudet.
3. Sappikivet
Kipu vartalon oikealla puolella saattaa johtua ongelmista sappirakon kanssa, kuten sappikivistä. Kevyesti keltainen iho, kuume, kipu yläoikealla keskivartalossa tai keskivatsassa ovat sappirakkopotilaan oireita.
4. Ilmavaivat
Useimmiten yleisin syy on ruoansulatusvaiva tai ummetus.
5. Umpilisäke
Tämä on umpilisäkkeen tulehdus, joka on kaikkein yleisin syy alavatsan oikealla puolella. Se voi tapahtua minkäikäisille ihmisille vain, mutta on yleisintä 10 ja 30 ikävuosien välillä.
Oireet voivat alkaa vatsakipuna tai ylävatsassa, kivun siirtyessä oikeaan alavatsaan. Koskettaessa tätä aluetta tuntuu terävää kipua.
Tähän voi mahdollisesti liittyä pahoinvointia, oksentamista, ruokahalun katoamista tai ripulointia, missä tapauksessa sinun täytyy mennä suoraan sairaalaan.
6. Haimatulehdus
Haima sijaitsee maksan alapuolella ja vatsan takana. Sellainen terveydentila, kuten haimasyöpä tai haimatulehdus, saattaa aiheuttaa kipua oikealla yläosassa keskivartaloa.
7. Tyrä
Tyräoperaatiot ovat hyvin yleisiä ja niitä tehdään, jotta voidaan välttää suolenkiertymää. Tyrän sijainti on syynä vatsakipuun vatsan oikealla puolella ja aluetta koskettaessa tuntuu kipua. Pahoinvointia ja jatkuva oksentaminen voivat johtua tyrästä.
8. Munuaisongelmat
Tulehdus virtsarakossa tai missä tahansa muualla virtsatien alueella voi edetä munuaisiin ja aiheuttaa kipua. Tämä kipu esiintyy alavatsan oikealla puolella, mikä voi edetä myöhemmin selän puolelle.
9. Paksusuoliongelmat
Paksusuolen ylempi osa sijaitsee vatsan oikealla puolella ja on viimeinen osa ruoansulatus kanavaa. Tällä alueella oleva kipu voi johtua sisäelinten tulehduksesta, kuten paksusuolen tulehdus, ärtynyt suoli tai Crohnin tauti.
10. Munasarjakysta
Kystat on pieniä rakkuloita munasarjojen pinnalla tai sisäpuolella. Jos ne ovat suuria tai puhjenneet, ne voivat aiheuttaa kipua.
Muista, ettet ole välinpitämätön millekään kivulle tai epämukavalle tuntemukselle. Kun sinulle tulee oireita, mene lääkärille, jotta saat oikeaa hoitoa.
On sinun vastuullasi pitää itsestäsi hyvää huolta ja pysyä terveenä!
Diagnoosi
Lääkärit tutkivat kolme asiaa löytääkseen kivun oikean lähteen, jotta he voivat tehdä oikean diagnoosin.
- Kuinka kauan olet tuntenut kipua?
- Mitä muita oireita sinulla on?
- Mistä luulet itse kivun johtuvan?
- Jos kipu on kylkiluiden alueella, on tarpeellista tutkia onko sinulla yskää, kuumetta, oletko loukkaantunut siltä alueelta, onko hengitys lyhyttä tai onko iholla oireita.
- Potilas voi asettaa kipualueelle jotain, jossa on mietoa lämpöä, ja mikäli kipu ei ole liian voimakasta, useimmissa tapauksissa tämä on siten riittävä hoito alentamaan kipua.
- Oikean alavatsan kipu voi johtua allergiasta tai tulehduksesta sisäelimissä.
- Kaikkein sopivin hoito riippuu täysin kivun aiheuttamasta syystä.
- Jos kipu johtuu lihaskouristuksesta, paras hoito on lepo ja fysioterapia.
- Jos ongelmana on munuaistulehdus, saattaa paras hoitokeino olla antibioottikuuri, ja umpilisäkkeen tapauksessa, leikkaus voi olla välttämätön.
Kaikkein tärkeintä on, että kysyt lääkäriltä jos sinulla on kysymyksiä tai oireita, jotta saat oikean diagnoosin ja mielenrauhan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Arocena, F. J. E., & Hernández, C. R. (2021). Litiasis biliar. In Tratamiento en Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica (pp. 655-669). Ergon. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8223322
- Bel, S., Gaudineau, A., Thoma, V., Garbin, O., Sananes, N., Baulon, E., … & Akladios, C. (2016). Tratamiento de los quistes de ovario. EMC-Ginecología-Obstetricia, 52(4), 1-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1283081X16791211
- Dewar, M. J., & Chin, J. L. (2018). Chronic renal pain: An approach to investigation and management. Canadian Urological Association Journal, 12(6 Suppl 3), S167. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6040625/
- Durón, D. B., Laínez, A. G., García, W. U., Rubio, L. L., Rosales, A. B., & Romero, L. D. (2018). Pancreatitis aguda: evidencia actual. Archivos de medicina, 14(1), 4. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6373539
- Jany, B., & Welte, T. (2019). Pleural effusion in adults—etiology, diagnosis, and treatment. Deutsches Ärzteblatt International, 116(21), 377. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647819/
-
Jones, M. W., Lopez, R. A., Deppen, J. G., & Kendall, B. A. (2021). Appendicitis (Nursing). https://europepmc.org/article/nbk/nbk568712Lora-Aguirre, A., Vega-Peña, N. V., Barrios-Parra, A. J., & Ruiz-Pineda, J. P. (2019). Hernia umbilical: un problema no resuelto. Iatreia, 32(4), 288-297. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0121-07932019000400288&script=sci_arttext
- Stylianos, S., Bass, K., Cofer, B., Gaines, B., & Letton, R. (2021). Abdominal trauma. In Pediatric Surgery: General Pediatric Surgery, Tumors, Trauma and Transplantation (pp. 571-596). Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg. https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-662-43559-5_140
- Wilcox, C. M., Yadav, D., Ye, T., Gardner, T. B., Gelrud, A., Sandhu, B. S., … & Anderson, M. A. (2015). Chronic pancreatitis pain pattern and severity are independent of abdominal imaging findings. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 13(3), 552-560. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542356514015067
- Zielińska, A., Sałaga, M., Włodarczyk, M., & Fichna, J. (2018). Chronic abdominal pain in irritable bowel syndrome–current and future therapies. Expert Review of Clinical Pharmacology, 11(7), 729-739. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17512433.2018.1494571
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.