10 syytä vartalon oikean puolen kipuihin

Kipu vartalon oikealla puolella voi johtua monista eri syistä. On tärkeää mennä lääkäriin rajataksesi pois vakavat sairaudet. Tässä artikkelissa kerromme mahdollisista syistä vartalon oikean puoleiseen kipuun.
10 syytä vartalon oikean puolen kipuihin
Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Jos sinulla on kipua vartalon oikealla puolella, se voi johtua monista eri syistä. Tämä voi johtua ongelmista munuaisissa, umpilisäkkeessä tai haimassa, tai se voi myös johtua ongelmista kylki- tai lonkkaluissa.

Ensimmäinen mitä sinun tulee tehdä, on mennä lääkäriin ja rajata pois vakavat ongelmat.

Kipu vartalon oikealla puolella on yksi kaikkein vakavimmin otettavista terveydentiloista ja sen mukana tulee muutamia seuraavia oireita:

 • Huimaus
 • Pahoinvointi
 • Oksentaminen
 • Ummetus
 • Ripuli
 • Ruokahalun katoaminen
 • Ilmavaivat
 • Kuume

Mahdollisia syitä kipuun vartalon oikealla puolella

1. Luuvaurio

nainen kärsii kivusta vartalon oikealla puolella

Tämä on yksi yleisimmistä syistä vartalon sivussa rintakehän alueella. Loukkaantumiset tällä alueella on hyvin kivuliaita ja hengittäminen voi olla erittäin kivuliasta etenkin kun rintakehä pullistuu. Parantuminen kestää jonkin aikaa.

2. Keuhkokuume

Keuhkokuume on mahdollista, mutta aika harvinaista. Kipu on terävää, pistävää ja muuttuu pahemmaksi hengittäessä syvään tai yskiessä. Tähän kuuluu myös muita oireita, kuten yskä, keltainen lima, kuume, vapina ja hengitysvaikeudet.

3. Sappikivet

miehellä kipua vartalon oikealla puolella

Kipu vartalon oikealla puolella saattaa johtua ongelmista sappirakon kanssa, kuten sappikivistä. Kevyesti keltainen iho, kuume, kipu yläoikealla keskivartalossa tai keskivatsassa ovat sappirakkopotilaan oireita.

4. Ilmavaivat

Useimmiten yleisin syy on ruoansulatusvaiva tai ummetus.

5. Umpilisäke

naisella paljon kipua vartalon oikealla puolella

Tämä on umpilisäkkeen tulehdus, joka on kaikkein yleisin syy alavatsan oikealla puolella. Se voi tapahtua minkäikäisille ihmisille vain, mutta on yleisintä 10 ja 30 ikävuosien välillä.

Oireet voivat alkaa vatsakipuna tai ylävatsassa, kivun siirtyessä oikeaan alavatsaan. Koskettaessa tätä aluetta tuntuu terävää kipua.

Tähän voi mahdollisesti liittyä pahoinvointia, oksentamista, ruokahalun katoamista tai ripulointia, missä tapauksessa sinun täytyy mennä suoraan sairaalaan.

6. Haimatulehdus

Haima sijaitsee maksan alapuolella ja vatsan takana. Sellainen terveydentila, kuten haimasyöpä tai haimatulehdus, saattaa aiheuttaa kipua oikealla yläosassa keskivartaloa.

7. Tyrä

vartalon oikea puoli

Tyräoperaatiot ovat hyvin yleisiä ja niitä tehdään, jotta voidaan välttää suolenkiertymää. Tyrän sijainti on syynä vatsakipuun vatsan oikealla puolella ja aluetta koskettaessa tuntuu kipua. Pahoinvointia ja jatkuva oksentaminen voivat johtua tyrästä.

8. Munuaisongelmat

Tulehdus virtsarakossa tai missä tahansa muualla virtsatien alueella voi edetä munuaisiin ja aiheuttaa kipua. Tämä kipu esiintyy alavatsan oikealla puolella, mikä voi edetä myöhemmin selän puolelle.

9. Paksusuoliongelmat

vatsanväänteitä

Paksusuolen ylempi osa sijaitsee vatsan oikealla puolella ja on viimeinen osa ruoansulatus kanavaa. Tällä alueella oleva kipu voi johtua sisäelinten tulehduksesta, kuten paksusuolen tulehdus, ärtynyt suoli tai Crohnin tauti.

10. Munasarjakysta

Kystat on pieniä rakkuloita munasarjojen pinnalla tai sisäpuolella. Jos ne ovat suuria tai puhjenneet, ne voivat aiheuttaa kipua.

Muista, ettet ole välinpitämätön millekään kivulle tai epämukavalle tuntemukselle. Kun sinulle tulee oireita, mene lääkärille, jotta saat oikeaa hoitoa.

On sinun vastuullasi pitää itsestäsi hyvää huolta ja pysyä terveenä!

Diagnoosi

Lääkärit tutkivat kolme asiaa löytääkseen kivun oikean lähteen, jotta he voivat tehdä oikean diagnoosin.

 • Kuinka kauan olet tuntenut kipua?
 • Mitä muita oireita sinulla on?
 • Mistä luulet itse kivun johtuvan?
 • Jos kipu on kylkiluiden alueella, on tarpeellista tutkia onko sinulla yskää, kuumetta, oletko loukkaantunut siltä alueelta, onko hengitys lyhyttä tai onko iholla oireita.
 • Potilas voi asettaa kipualueelle jotain, jossa on mietoa lämpöä, ja mikäli kipu ei ole liian voimakasta, useimmissa tapauksissa tämä on siten riittävä hoito alentamaan kipua.
 • Oikean alavatsan kipu voi johtua allergiasta tai tulehduksesta sisäelimissä.
 • Kaikkein sopivin hoito riippuu täysin kivun aiheuttamasta syystä.
 • Jos kipu johtuu lihaskouristuksesta, paras hoito on lepo ja fysioterapia.
 • Jos ongelmana on munuaistulehdus, saattaa paras hoitokeino olla antibioottikuuri, ja umpilisäkkeen tapauksessa, leikkaus voi olla välttämätön.

Kaikkein tärkeintä on, että kysyt lääkäriltä jos sinulla on kysymyksiä tai oireita, jotta saat oikean diagnoosin ja mielenrauhan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cartwright, S. L., & Knudson, M. P. (2008, April 1). Evaluation of acute abdominal pain in adults. American Family Physician.
 • Villegas, Marina Manotas, M., Agudelo, Bertha Ines, M., & Vasquez, Catalina, M. (2000). Neumonía adquirida. Asociacion Espanola de Pediatria, 16–27. https://doi.org/2145-4590
 • Renal, F. (2010). Fisiologia Renal. In Fundamentos da Circulação Extracorpórea(pp. 99–113). https://doi.org/10.1016/j.quaint.2012.05.025.
 • Cuervo, J. L. (2014). Apendicitis Aguda. Rev. Hosp. Niños252, 15–31. https://doi.org/www.center.salud.gob.mx/interior/gpc.html.
 • Bruno, M. J. (2005, January). Chronic pancreatitis. Gastrointestinal Endoscopy Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.giec.2004.07.008.
 • García Marín, A., Sánchez Rodríguez, T., Camarero Mulas, C., & Turégano Fuentes, F. (2011). Dolor abdominal. Abdomen agudo. Medicine10(90), 6069–6077. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(11)70224-4.
 • Dewar MJ, Chin JL. Chronic renal pain: An approach to investigation and management. Can Urol Assoc J. 2018;12(6 Suppl 3):S167–S170. doi:10.5489/cuaj.5327.
 • Wilcox CM, Yadav D, Ye T, et al. Chronic pancreatitis pain pattern and severity are independent of abdominal imaging findings. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015;13(3):552–e29. doi:10.1016/j.cgh.2014.10.015.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.