Logo image
Logo image

Akuutti kuolioituva haavainen ientulehdus

3 minuuttia
Akuutti kuolioituva haavainen ientulehdus on bakteeriperäinen tauti, joka ilmenee muun muassa tulehduksena, ikenien verenvuotona ja akuuttina halitoosina. Sen hoito on tosin helppoa.
Akuutti kuolioituva haavainen ientulehdus
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Akuutti kuolioituva haavainen ientulehdus on nykypäivänä harvinainen sairaus. Sairauden englanninkielinen kutsumanimi trench mouth (trench = juoksuhauta) on peräisin siitä, että sairaus kosketti sota-aikana monia sotilaita johtuen epähygieenisistä tottumuksista ja oloista, joita heidän oli kestettävä.

Sairaus ilmenee akuuttina ja kivuliaana infektiona, jossa ikenet vuotavat verta johtuen kielinystyjen kuolioitumisesta ja yleisestä suun terveyden heikkenemisestä. Tutkimusten mukaan se liittyy nykyään lähinnä AIDS:iin, koska hankittu immuunikato aiheuttaa suuvaivoja yleensä 90 prosentilla potilaista.

Mikä sitä aiheuttaa?

Akuutti kuolioituva haavainen ientulehdus on kivulias ientulehduksen eli gingiviitin muoto. Siinä suun vaurioihin liittyvät bakteerilajit ovat Bacillus fusiformis ja Borrelia Vincentii, mutta ne eivät ole ainoita.

Tieteellisten tutkimusten mukaan sairastuneissa kohdissa on neljä aluetta:

 • Bakteerialue on suuri bakteerimassa, jolla on erilaiset morfologiat ja piirteet. Ne eivät ole välttämättä haitallisia aluksi, mutta niiden yletön lisääntyminen aiheuttaa sairauden.
 • Runsaasti neutrofiilejä sisältävä alue. Neutrofiilit ovat kaikkein runsaimmin esiintyviä leukosyyttejä veressä ja yksi ensimmäisiä leukosyyttejä, jotka saapuvat infektiopesäkkeen luo. Ne ovat osa märkäeritteitä ja niitä esiintyy tässä tapauksessa bakteerialueella.
 • Kuolioituva alue on se missä tapahtuu solukuolemaa. Täällä vallitsevat spirokeetat, eräänlaiset bakteerit, joilla on pitkänomainen, spiraalimainen muoto.
 • Spirokeettien tunkeutuminen tapahtuu viimeisessä kerroksessa, eikä siellä ole muun tyyppisiä bakteereita.

Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjaston mukaan seuraavat tekijät voivat laukaista bakteerien liikakasvun, joka aiheuttaa akuuttia kuolioituvaa haavaista ientulehdusta: stressi, kehno suuhygienia, tupakointi, aliravitsemus ja heikko immuunijärjestelmä.

Some figure
Tämä sairaus on ientulehduksen vakava muoto, johon liittyy verenvuotoa ja joka vaikuttaa syvälle suun pehmytkudoksiin.

Jos haluat tietää lisää suuvaivoista: Mistä suun polttelu johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Miten akuutti kuolioituva haavainen ientulehdus oireilee?

MSD-käsikirjassa todetaan, että infektio alkaa yleensä äkillisesti kivulla ja vuotavilla ikenillä sekä liiallisella syljenerityksellä. Joitakin yleisimpiä kliinisiä merkkejä ovat seuraavat:

 • Huomiota herättävän pahanhajuinen hengitys
 • Kraaterimaiset haavaumat hampaiden välissä
 • Kuume
 • Epämiellyttävä maku suussa, jonka potilas itse huomaa (jotkut kuvailevat sitä metalliseksi mauksi)
 • Harmahtavat peitteet ikenissä, jotka näyttävät punoittavilta ja verisiltä

Oireista johtuen potilaan on vaikea suoriutua normaaleista toiminnoista kuten puhumisesta, syömisestä ja nielemisestä. Kaulalla olevat imusolmukkeet usein myös turpoavat infektion seurauksena (lymfadenopatia).

Mahdolliset komplikaatiot

Koska syöminen ja normaali eläminen on hankalaa, muita komplikaatioita ovat laihtuminen, kuivuminen ja hampaiden menetys. Bakteerit voivat päästä suodattumaan vereen, jos tästä sairaudesta kärsivä sivuuttaa nämä kliiniset merkit, mikä johtaa bakteremiaan.

Infektion leviäminen voi olla tuhoisaa, sillä se vaikuttaa lukuisiin elimiin ja lisäksi siihen voi liittyä septinen sokki. Tämä tapahtuu silloin, kun elimistö ylireagoi ja verenpaine romahtaa.

Diagnoosi

Kuten tieteellinen Drugs-portaali osoittaa, fyysinen tutkimus on ensimmäinen askel tämän sairauden tunnistamiseksi. Lääkäri etsii suun haavaumia, harmahtavia läiskiä hampaiden ympäriltä ja ienkudoksen tuhoa. Diagnoosi saadaan yleensä nopeasti eikä suurta erehdyksen vaaraa ole.

Lääkäri saattaa vaatia myös verikoetta ja röntgenkuvia. Jälkimmäistä käytetään arvioimaan infektion aikaansaaman tuhon määrää, sillä vaurioiden laajuus on ilmiselvä. Lähestymistapa riippuu kliinisen kuvan vaikeusasteesta.

Milloin tulee hakeutua hoitoon?

Kaikenlaiset ientulehdukset vaativat lääkärin väliintuloa. Ne kaikki eivät johdu infektioista, mutta mahdollinen sairaus tulee kuitenkin sulkea pois ajoissa.

Suun tulehdus voi pahentua huomattavasti, jos siihen ei puututa ajoissa, koska bakteerit voivat päästä verenkiertoon.

Saatavilla olevat hoidot

Siegfried Rhein -terveysportaalin mukaan hoidon tavoitteena on parantaa infektio ja lievittää oireiden aiheuttamaa epämukavuutta. Tämä voidaan tehdä antibiooteilla, mutta tärkeimmät hoidon pilarit ovat:

 • Ammattimainen puhdistus, hitaasti ja perusteellisesti, useita peräkkäisiä päiviä putkeen. Sairaus reagoi yleensä hyvin kunnolliseen suuhygieniaan.
 • Potilaan tulisi huuhtoa suu aika ajoin suolavedellä tai vetyperoksidiliuoksella kotona.
 • Yleensä potilaalle ei suositella hampaiden harjaamista siitä syystä, että sairaus haurastuttaa suuta. Huuhtelun ja puhdistuksen jälkeen hampaita tulee harjata loppuelämän ajan uusiutumisen ehkäisemiseksi.
Some figure
Hampaiden harjaaminen ehkäisee suun sairauksia ja on edullinen ja yksinkertainen työkalu, jolla torjutaan ikenien ja hampaiden infektioita.

Ehkäisy

Tämä on yksinkertaista ja perustuu hyvään ravitsemukseen, kunnolliseen suuhygieniaan ja säännöllisiin tarkastuksiin hammaslääkärissä. Potilaita suositellaan myös harrastamaan liikuntaa ja lopettamaan tupakointi.

Akuuttiin kuolioituvaan haavaiseen ientulehdukseen liittyy kaiken tämän lisäksi vielä merkittävä psyykkinen osatekijä, sillä monissa tapauksissa se on yhteydessä stressiin. Tästä syystä potilaiden on joskus haettava muutakin kuin farmakologista apua sairauksiin, kuten tähän.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Suun limakalvon haavaumat: syyt, oireet ja hoito

Akuutti kuolioituva haavainen ientulehdus on lähes kadonnut

Tämä sairaus ei ole yhtä yleinen kuin ennen, koska ihmisten henkilökohtainen hygienia on parantunut. Hampaat tulee harjata päivittäin ja käydä hammaslääkärissä säännöllisesti, jotta hammaslääkäri voi arvioida mahdolliset puutteet sairauden ehkäisemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Simeone Giordano, S., & Castillo Amature, C. D. (2007). Gingivitis úlcero necrosante y su relación con el VIH/SIDA. Acta odontológica venezolana45(3), 473-478.
 • Lira, D. P., & Zerón, A. (2013). Gingivitis ulcerativa necrotizante Revisión y reporte de dos casos. Revista Mexicana de Periodontología, 4(1), 7-14.
 • Boca de trinchera, Medlineplus.gov. Recogido a 27 de enero en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001044.htm
 • Gingivitis ulcerativa necrotizante aguda (GUNA), MSDmanuals. Recogido a 27 de enero en https://www.msdmanuals.com/es/hogar/trastornos-bucales-y-dentales/enfermedades-periodontales/gingivitis-ulcerativa-necrotizante-aguda-guna
 • Boca de trinchera, drugs.com. Recogido a 27 de enero en https://www.drugs.com/cg_esp/boca-de-trinchera.html
 • Boca de trinchera, Siegfried Rhein. Recogido a 27 de enero en https://siegfried.com.mx/boca-de-trinchera/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.