Ulkoliikuntalajeja pareille: 6 hyvää vaihtoehtoa

Kaksin aina kaunihimpi. Tämä sanonta pätee myös liikuntaan. Tästä artikkelista löydät hyviä ulkoliikuntalajeja pareille.
Ulkoliikuntalajeja pareille: 6 hyvää vaihtoehtoa
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Liikunnan harrastaminen yhdessä kumppanin kanssa ei ole hyväksi ainoastaan terveydelle, vaan myös parisuhteelle. Tämä ei ole vain romanttinen teoria, vaan tutkimukset itse asiassa osoittavat, että liikuntaa yhdessä harrastavilla pareilla on paremmat parisuhteet. Tästä artikkelista löydät hyviä ulkoliikuntalajeja pareille.

Ulkoliikuntalajeja pareille: hyödyt

New Yorkin yliopiston psykologian laitoksen tekemässä tutkimuksessa, joka pohjautui kyselyihin ja henkilökohtaisiin haastatteluihin, havaittiin, että yhdessä liikkuvilla pareilla on paremmat parisuhteet ja he tulevat keskenään toimeen paremmin muillakin elämän osa-alueilla.

On osoitettu, että liikunta toisen henkilön kanssa toimii lisämotivaationa harrastuksen jatkamiselle ja parantaa tämän lisäksi myös tapaa harrastaa liikuntaa, koska toinen voi auttaa toista.

Lisäksi Journal of Social Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että parien liikuntaharjoitukset lisäävät seksuaalista ja tunnetason vetovoimaa. Hiki sekä pulssin ja hengityksen kiihtyminen stimuloivat parisuhdetta. Liikunnassa erittyy serotoniinia ja endorfiineja, jotka saavat aikaan onnentunteen – tässä tapauksessa yhteisen onnentunteen.

“Kun parit harrastavat liikuntaa yhdessä, he ryhtyvät eleettömään viestintään, joka luo heidän välilleen henkisen kumppanuuden”, selittää Theressa DiDonato, psykologian professori Loyola-yliopistolta Marylandista, Yhdysvalloista.

Ulkoliikuntalajeja pareille

Alla ehdotamme muutamia ulkoliikuntalajeja pareille, joiden avulla voitte nauttia kaikista näistä hyödyistä yhdessä.

Ilmajooga

Suhde vahvistuu, kun kumppanukset harrastavat pareille sopivia ulkoliikuntalajeja
Ilmajooga on laji, jota voi harrastaa vain toisen ihmisen kanssa. Se koostuu tarkoin koordinoiduista liikkeistä.

Ilmajoogan asennot on tarkoitettu suoritettavaksi parin kanssa. Tämä liikuntalaji sopii ainoastaan ihmisille, joilla on jo kokemusta joogasta tai muista samankaltaisista liikuntalajeista, sillä se kysyy koordinaatiota, voimaa ja tasapainoa. Jos pystyt ilmajoogaan, se on aivan erityislaatuinen kokemus.

Ilmajooga mahdollistaa paremman venyttelyn vastavuoroisen ponnistelun ansiosta, sillä kumpikin osapuoli tarvitsee toista asanan suorittamiseen. Nämä harjoitukset vahvistavat parisuhdetta, koska ne lisäävät fyysistä kosketusta, tiimityötä ja yhteistä luottamusta.

Jos olet aloittelija joogassa, sen harrastaminen kumppanin kanssa voi olla hyvä tapa aloittaa. Saatte näin kokea uuden elämyksen yhdessä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Harrasta joogaa kumppanisi kanssa

Ulkoliikuntalajeja pareille: hölkkä

Hyvin yksinkertainenkin laji, kuten hölkkä, on hauska harrastus yhdessä kumppanin kanssa. Voitte mennä puistoon tai hölkätä lähellä kotianne. Hölkkääminen yhdessä auttaa teitä motivoimaan toisianne ja saa teidät sitoutumaan siihen – näin ette keksi tekosyitä treenin siirtämiseksi.

Pitäkää yllä molemmille miellyttävää tahtia, jotta hölkkä olisi nautinnollisempaa. Tulette huomaamaan, että se on paljon hauskempaa yhdessä kuin yksin. Toinen loistava asia on se, että jos pidätte tauon, voitte keskustella kokemuksesta ja antaa toisillenne neuvoja.

Hölkkä on vieläkin haastavampaa, jos asetatte tavoitteita. Yhteisten tavoitteiden eteen puurtaminen, esimerkiksi maratoniin tai triathloniin valmistautuminen, vahvistaa tunnetta yhteistyöstä ja molemminpuolisesta kannustamisesta.

Patikointi

Patikointi tarjoaa antoisia elämyksiä kumppanin kanssa
Uusien reittien löytäminen yhdessä voi olla hyvin palkitsevaa.

Patikointi luonnossa on erilainen ja antoisa elämys. Se on täydellistä aerobista liikuntaa, jossa saatte raitista ilmaa ja virkistätte itseänne olemalla yhteydessä luontoon.

Kaupunkien lähellä on yleensä useita patikointireittejä ja myös eri vaikeusasteita riippuen omasta kuntotasosta ja siitä, kuinka rasittavaa patikoinnin haluaa olevan.

Laittakaa päälle asianmukaiset vaatteet, käyttäkää lenkkikenkiä, levittäkää aurinkorasvaa ja aloittakaa seikkailu! Ottakaa mukaan vettä ja hedelmiä tai jotain muuta kevyttä purtavaa, jos aiotte patikoida pidemmän aikaa.

Patikointi reittejä vaihdellen auttaa rikkomaan yksitoikkoisuutta ja mahdollistaa uusien paikkojen löytämisen yhdessä kumppanin kanssa.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Hauskimmat ja tehokkaimmat ulkoliikuntalajit

Koripallo yksi yhtä vastaan

Jos haluatte liikuntaan mukaan hauskan kilpailun, voitte pelata toisianne vastaan koripalloa. Teidän täytyy vain saada käsiinne pallo ja mennä puistoon tai koripallokentälle.

Koripallo on erinomainen aerobinen liikuntalaji, joka työstää kaikkia lihaksia, erityisesti jalkoja, vyötäröä ja käsivarsia. Jos haluatte pelistä vieläkin hauskempaa, voitte ottaa mukaan muita pareja ja pelata esimerkiksi kahdella kahta, kolmella kolmea tai jopa viidellä viittä vastaan.

Kajakkimelonta

Melominen yhdessä kajakilla tai kanootilla ovat hyviä ulkoliikuntalajeja pareille
Kanootilla tai kajakilla melominen vaatii paljon koordinaatiota. Laji sopii ihanteellisesti parisuhteen vahvistamiseen.

Tämä on ehdottomasti yksi parhaita ulkoliikuntalajeja pareille. Jos asutte lähellä järveä tai rantaa, jostain voi varmasti vuokrata kanootin tai kajakinVuokratkaa yksi kahdelle ihmiselle ja alkakaa meloa.

Tämä laji vaatii koordinaatiota ja tiimityöskentelyä. Se on erinomaista treeniä käsivarsille, rintalihaksille, selälle ja vatsalle. Se työstää istuma-asennosta huolimatta myös jalkoja.

Tennis

Jos olette molemmat samantasoisia pelaajia, tennis on loistava laji ja tuo mukaan hieman kilpailullisuutta. Jos taas sinä ja kumppanisi ette ole samalla tasolla, se voi olla hieman turhauttavaa. Tässä tapauksessa voitte kuitenkin ottaa mukaan toisen parin ja pelata nelinpeliä. Teillä on taatusti hauskaa liikkuessanne yhdessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Couples’ shared participation in novel and arousing activities and experienced relationship quality. Journal of Personality and Social Psychology. Aron, A., Norman, C. C., Aron, E. N., McKenna, C., & Heyman, R. E. (2000). 78, 273-284.
  • Helen Jõesaar, Vello Hein, Martin S. Hagger. 2011. Peer influence on young athletes’ need satisfaction, intrinsic motivation and persistence in sport: A 12-month prospective study.
    Psychology of Sport and Exercise. https://doi.org/10.1016/j.psychsport.2011.04.005.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1469029211000537)
  • David Charles Frauman. 1982. The relationship between physical exercise, sexual activity, and desire for sexual activity. The Journal of Sex Research. DOI: 10.1080/00224498209551133
  • Saskia Heijnen; Bernhard Hommel; Armin Kibele; Lorenza S. Colzato. 2015. Neuromodulation of Aerobic Exercise—A Review. Frontiers in Psychology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703784/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.