Logo image
Logo image

Uhriutumisen sijaan yritä nähdä mahdollisuuksia

3 minuuttia
Kyllä, joskus maailma tuntuu pahantahtoiselta. Huono onni sattuu kohdallesi, eikä kukaan tunnu välittävän. Unohdat tällöin, että sinä itse olet oman elämäsi tärkein henkilö.
Uhriutumisen sijaan yritä nähdä mahdollisuuksia
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kun ymmärrät, että olet oman elämäsi tärkein henkilö, pystyt näkemään, että uhriutumisen sijaan voit nähdä asiat toisinkin. Tilanteissa on aina jotakin positiivistakin – tapahtuipa mitä vain. Sinä olet se taho, joka hallitsee, miten omaan todellisuuteesi suhtaudut.

Uhriksi asettuminen voi olla hyvin lohduttavaa, ja ongelmassa pysyminen onkin monelle tuttua. Tämä asenne ei kuitenkaan mahdollista eteenpäin liikkumista.

Pysyt mukavuusalueellasi, joka ruokkii uskomustasi, että asioita ei voida muuttaa millään. Tarvitaan askeleen eteenpäin ottamista, liikettä. Peloista ja halvaantuneisuudesta huolimatta on vain mentävä eteenpäin.

Uhriutumisen jatkaminen on oma valinta

Some figure

Koska sinä olet oman elämäsi pääosassa, sinä valitset, miten suhtaudut asioihin. Kun ryhdyt uhriksi, muista että tämä on oma valintasi.

Olet valinnut linjan, jonka moni muukin valitsee – ehkäpä tämä johtuu siitä, että uhrina saat enemmän huomiota. Läheisesi ovat tietysti pahoillaan siitä, että olet vaikeassa tilanteessa.

He eivät kuitenkaan huomaa, että olet itse valinnut itsesäälin ja valittamisen sekä paikoillasi pysymisen. Vaikka elämä onkin usein vaikeaa, voit tehdä jokaisesta tilanteesta parhaan mahdollisen. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos itse näin haluat.

Jokaisessa negatiivisessakin tilanteessa piilee mahdollisuus. Joskus mahdollisuus on sellainen, että siihen täytyy tarrata kiinni. Joskus taas saattaa tulla mahdollisuus oppia hallitsemaan omia tunteita.

Muista, että olet oman elämäsi päähenkilö – sinä suunnittelet kokemaasi elämää, ja halusitpa tai et, olet omaa elämääsi luova henkilö.

Jos säälit itseäsi vaikkapa potkujen vuoksi, tämä on oma valintasi. Joka kerta kun lähetät ansioluettelosi, energian puute ja pessimismi ovat esteitä sille, että saisit uuden polun työelämässä.

Jos taas suhtaudut asiaan positiivisesti, esimerkiksi ajattelemalla potkuja ulos pääsemisenä työstä josta et edes pitänyt, tai mahdollisuutena etsiä uusia kasvun paikkoja, asenteesi on hyvin erilainen.

Oma asenteesi on kaikkein tärkein asia. Asennettasi muuttamalla pystyt ymmärtämään asioita, joita et aiemmin nähnyt. Asioita, joiden edessä oli ennen paksu, tumma sumu.

Asenteesi vetää puoleensa asioita joita tarvitset

Some figure

Jos asenteesi on positiivinen, vedät puoleesi positiivisia asioita. Vaikka niiden ilmaantumisessa menisikin aikaa. Vaikka toivosi olisi mennyttä, pysy positiivisena.

Ajattele vaikkapa tilannetta, jolloin ihminen on parisuhteessa ja tulee petetyksi. Tämän tuloksena hän laittaa kaikki kyseisen sukupuolen edustajat samaan kategoriaan, ajatellen että lopulta he kuitenkin satuttavat.

Valittaminen, yleistäminen ja sen väittäminen, että kaikki ovat samanlaisia, saavat tämän ihmisen toistamaan samoja virheitä. Näin hänen elämäänsä ei ilmesty uusia ihmisiä, joiden kanssa olisi mahdollista aloittaa rakastava suhde.

Jos hän sen sijaan pysyy positiivisena, oppii tapahtuneesta sekä pidättäytyy menneiden virheiden toistamisesta, hän vetää puoleensa jonkun ansaitsemansa henkilön – yllättävällä hetkellä.

Asenteella on väliä, ja ajatuksesi ja uskomuksesi muuttuvat todeksi omissa kokemuksissasi.

Et ole vain olosuhteidesi uhri

Some figure

Muista aina, että et ole pelkkä olosuhteidesi uhri, ja kaikki sinulle tapahtuva ei ole negatiivista. Jos puhut uusien ihmisten kanssa ja tutustut heihin, voit ymmärtää, että monella muulla asiat ovat huonommin kuin sinulla.

Huono tuuri ei ole valinnut sinua. Kaikki maailman paha ei tapahdu juuri sinulle. On hyviä ja huonoja asioita.

Tiedätkö, mikä on pahimpien tilanteiden positiivinen puoli? Se, että ne opettavat.

Kun kaikki menee hyvin, painamme “itseohjauksen” nappia. Mutta jos kaikki menee pieleen, katsomme niitä asioita, jotka ennen jätimme huomiotta. Keskitymme nykyhetkeen ja käytämme aikaa miettimiseen.

Älä siis ajattele olevasi uhri. Sen sijaan etsi hyvää kaikessa sinulle tapahtuvassa. Onhan niin, että olet oman elämäsi avainhenkilö – asiat näkyvät sellaisina kuin sinä ne näet.

Jos päätät valita uhriutumisen, saat tuhansia tilaisuuksia jatkaa tätä. Mutta jos valitset tulla positiiviseksi ihmiseksi, sinulla on monia mahdollisuuksia kasvaa, oppia ja liikkua eteenpäin ongelmistasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Joshi, R., & Tomar, S. (2012). Effect of optimism/pessimism attitude on depression and coping strategies. Indian Journal of Positive Psychology, 3(4), 445.
  • Anggayani, L., & Hartawan, I. G. M. D. (2019). The Relationship Between Self Reliance, Proactive Attitude, and Optimism with Coping Stress. Bisma The Journal of Counseling, 3(2), 74-81.
  • Wani, N. A. (2018). Depression, optimism-pessimism attitude and psychological well-being in adolescent boys and girls. Indian Journal of Health & Wellbeing, 9(5).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.