Tunneriippuvuuden katkaiseminen: 5 vinkkiä

Uskotko, että saatat olla henkisesti liian riippuvainen ihmissuhteistasi? Tässä artikkelissa annamme vinkkejä tunneriippuvuuden katkaisemiseen – näin saat nauttia terveemmistä ihmissuhteista.
Tunneriippuvuuden katkaiseminen: 5 vinkkiä

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Monien ihmisten suhteet perustuvat riippuvuuteen. Tämä on heille normaalia, koska ne ihmissuhdekuviot, joita he ovat läpi elämänsä nähneet, ovat pohjautuneet siihen. Mutta pahoinvointi, tuska ja riippuvaisuus, jota tämä heille aiheuttaa, saa heidät etsimään keinoja katkaista tunneriippuvuus. Miten tunneriippuvuuden katkaiseminen sitten onnistuu? Tässä artikkelissa jaamme viisi vinkkiä sen tekemiseksi.

On olemassa eräs hyvin mielenkiintoinen lause, joka kiteyttää hyvin sen mitä riippuvuus on verrattuna rakkauteen. Psykologi Silvia Congost sanoo seuraavaa: “Riippuvuus syntyy tarpeesta, kun taas rakkaus syntyy vapaudesta”. Miten totta tämä onkaan!

Tällaista riippuvuutta ei esiinny ainoastaan parisuhteissa, vaan sitä voi ilmetä myös perheen ja ystävien välillä. Katsotaan tätä tarkemmin.

Mistä tiedän kärsiväni tunneriippuvuudesta?

Ensimmäiseksi sinun tulee selvittää, kärsitkö todella tunneriippuvuudesta. Kaikki ei välttämättä ole juuri riippuvuutta.

Sinun olisi syytä epäillä kärsiväsi tunneriippuvuudesta silloin, kun et voi lakata ajattelemasta toista henkilöä. Silloinkin kun olet töissä tai ystävien seurassa, sinun on vaikea nauttia olostasi ja keskittyä, koska tuo toinen henkilö valtaa mielesi kokonaan. Tämä ei ole tervettä eikä positiivista.

Toinen huolestuttava seikka on se, jos aina odotat toisen henkilön soittoa tai viestiä. Aivan kuin huomiosi olisi ainoastaan hänessä, ja se vie huomiosi pois kaikesta ja kaikista muista. Tämä ei ole positiivista, erityisesti koska muutkin asiat vaativat täyden huomiosi.

Ja jos tunnet itsesi onnelliseksi ainoastaan silloin, kun olet tuon toisen henkilön kanssa tai kuulet hänestä, se on vakavaa! Onnellisuuden tulisi olla lähtöisin omasta sisimmästä eikä riippua kenestäkään toisesta. Tämä on merkki itsetunto-ongelmasta.

Tunneriippuvuuden katkaiseminen on tärkeää, jotta ihmissuhde olisi terve
Kun ajatus ja muisto toisesta ihmisestä valtaa koko elämäsi, kyseessä on tunneriippuvuus, ei rakkaus.

Jatka lukemista: Rakkauden 5 kieltä

Tunneriippuvuuden merkit

Jotta voisit tunnistaa tunneriippuvuuden paremmin, annamme muutamia mahdollisia siitä varoittavia merkkejä. Jos esimerkiksi tunnet olosi hyvin ahdistuneeksi kun huomaat, ettei toinen ihminen vastaa viesteihisi tai soittoihisi heti paikalla, ja tuijotat puhelintasi pakkomielteisesti, tämä on selkeä merkki.

Etkö kykene tekemään mitään ja tuntemaan oloasi hyväksi ilman toista henkilöä? Tämä on toinen merkki tunneriippuvuudesta. Jos et osaa nauttia olostasi ilman toisen henkilön läsnäoloa, tämä on selkeä varoitusmerkki ongelmasta, joka tulee hoitaa alta mahdollisimman pian.

Muita merkkejä tunneriippuvuudesta voivat olla seuraavat:

  • Sinun on miellytettävä ja pidettävä toinen henkilö tyytyväisenä tunteaksesi olosi hyväksi.
  • Et näe toisen henkilön vikoja, ainoastaan sen mistä pidät.
  • Pelkäät torjutuksi tai hylätyksi tulemista.
  • Tästä syystä käyttäydyt omistavasti ja tunnet mustasukkaisuutta.
  • Suhdettanne kuvastaa lause “ilman sinua en ole mitään”.

Tunneriippuvuuden seuraukset

Kuten näet, tunneriippuvuus ei ole lainkaan tervettä. Et voi saada tervettä, luottamukseen perustuvaa ihmissuhdetta, jos pelkäät menettäväsi toisen henkilön.

Siitä hetkestä lähtien, kun koko maailmasi pyörii toisen ympärillä etkä ole enää omatoiminen vaan toisesta riippuvainen, olet haitallisessa ihmissuhteessa, joka aiheuttaa sinulle vain tuskaa.

Toinen tunneriippuvuuden seuraus on itsetunnon lasku. Koska välität vain toisesta henkilöstä, lakkaat huolehtimasta itsestäsi. Tämä saa sinut laiminlyömään itseäsi, ja katsoessasi peiliin et enää tunnista itseäsi. Olet unohtanut itsesi.

Vaikka toinen henkilö saakin olosi onnelliseksi, tunnet toisaalta jatkuvaa tyytymättömyyttä ja turhautumista, aivan kuin mikään ei voisi miellyttää sinua. Nämä tunteet ovat normaaleja silloin, kun onnellisuutesi on riippuvainen jostakin ulkoisesta.

Häiritsevät ajatukset, ahdistus, jatkuva hylätyksi tulemisen pelko, hellyydenosoitusten vaatiminen toiselta henkilöltä… kaikilla näillä on kohtalokkaat seuraukset. Itsetuntosi jatkaa syöksykierrettään ja huomaat olevasi ihmissuhteessa, jossa tuska on vallitseva tunne.

Tunneriippuvuuden katkaiseminen: 5 vinkkiä

Nyt kun tiedät kuinka haitallista tunneriippuvuus voi olla, sinun kannattaa harkita eräitä vinkkejä tunneriippuvuuden katkaisemiseksi. Se ei ole helppoa, mutta tahdonvoimalla ja ammattiavulla sinun on mahdollista muuttaa tapaa, jolla olette tähän asti olleet sidoksissa toisiinne.

1. Tunneriippuvuuden katkaiseminen: hanki oma elämä

Nuo latteudet, kuten “nyt olemme yhtä” ja “olet koko elämäni”, ovat suuri virhe. Se, että elämässäsi on kumppani tai joku toinen ihminen, ei tarkoita sitä, että elämänne ovat sulautuneet yhteen ja että teidän tulee tehdä kaikki yhdessä. On oleellisen tärkeää tavata ystäviä erikseen ja tehdä asioita yksinkin.

2. Taito olla yksin on avainasia tunneriippuvuuden katkaisemiseksi

Kun olet yksin, tunnetko olosi surulliseksi? Tunnetko olosi ahdistuneeksi, jos sinulla ei ole toista ihmistä rinnallasi? Hän ei ole aina ollut läsnä, ja kenties jonain päivänä suhteenne päättyy ja polkunne vievät teidät eri suuntiin. Sinun on opittava olemaan yksin ja nauttimaan yksinolosta.

Tunneriippuvuuden katkaiseminen edellyttää sitä, on välillä yksinkin
Yksinolosta nauttiminen harjoittaa itsenäisyyttä ja edistää irtautumista henkisesti siitä mikä meitä satuttaa.

3. Kukaan ei ole vastuussa sinusta

Tämä on oleellinen vinkki tunneriippuvuuden katkaisemiseksi. Ainoastaan sinun tulisi olla vastuussa omasta onnestasi ja hyvinvoinnistasi. Emme ole enää pieniä lapsia, jotka ovat riippuvaisia aikuisista. Nyt sinä olet se henkilö, jonka tulisi olla vastuussa omasta elämästäsi.

Tutustu myös tähän artikkeliin: 10 vinkkiä yleisen onnellisuuden saavuttamiseen

4. Älä pidä mitään itsestään selvänä

Vaikka sinulla onkin kumppani, se ei tarkoita että hän olisi sinulle jotain velkaa tai haluaisi olla kanssasi ainiaan. Varmasti sinäkin olet lähtenyt joistakin ihmissuhteista menneisyydessäsi.

Riippuvuudessa ihmisellä on taipumusta kahlitseviin ihmissuhteisiin, jotta hän välttäisi yksinjäämisen ja surun. Katso suhdetta realistisesti haaveilematta.

5. Kommunikaatio on oleellinen asia

Tunnetko mustasukkaisuutta toisesta henkilöstä? Epäluottamusta? On parempi kertoa tästä kuin langeta pakkomielteisiin ja epäterveisiin toimintatapoihin suhteessa.

Tämä voi auttaa pääsemään eroon epäilyksistä, pysymään rauhallisena ja ymmärtämään, että kaikki on vain omassa päässäsi ja seurausta epävarmuudesta. Kommunikaatio on oleellinen asia.

Tunneriippuvuuden katkaiseminen vaatii harjoitusta

Emme haluta päättää tätä artikkelia ilman viimeistä suositusta, joka on se, että menisit tarvittaessa ammattilaisen luo. Psykologian alalla on monia riippuvuuteen erikoistuneita ammattilaisia, jotka voivat auttaa sinua katkaisemaan tunneriippuvuuden tehokkaammin.

Terveiden ihmissuhteiden rakentaminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Meidän tulee oppia pois monista opituista toimintatavoista, ja on meidän oma velvollisuutemme tehdä se.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja. Revista de Psicología (PUCP)33(2), 411-437.
  • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. In I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
  • Hoyos, M. L., Arredondo, N. H. L., & Echavarría, J. A. Z. (2007). Distorsiones cognitivas en personas con dependencia emocional. Informes psicológicos9, 55-69.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.