Tunne-elämän "vampyyrit" - 5 haitallista ihmistyyppiä
Tunne-elämän vampyyrit ovat sellaisia ihmisiä ympärillämme, jotka ovat uuvuttavia ja saavat meidät vajoamaan tunne-elämän tasolla vajoamaan alas.
“He ovat tuolla muiden joukossa, naamioituneina tavallisiksi ihmisiksi. Heidän käytöksensä muuttuu vasta kun heidän omat tarpeensa tuovat saalistajapuolen esille.” Nämä ihmiset eivät kuitenkaan varsinaisten vampyyrien tavoin ole veresi perässä, vaan tunne-elämääsi liittyvän energian perässä.
Tämän artikkelin päälähteenä on kirja “Emotional Vampires”, kirjoittajana Albert J. Bernstein.
Tunne-elämän vampyyrit – kuinka tunnistaa heidät
Tällaisilla ihmisillä on kyky saada sinut voimattomaksi ja hypnotisoituneeksi – he täyttävät sinut katteettomilla lupauksillaan niin hyvin, että lopulta olet lumoutuneena heidän tarjoamiensa näkymien edessä. Nämä tunne-elämän niin kutsutut vampyyrit vetävät sinua puoleensa, mutta seurauksena on, että sinut tyhjennetään tunnetasolla.
Tunne-elämän vampyyrit ovat lämpimiä ja ystävällisiä naapureita pinnallisella tasolla, mutta selkäsi käännyttyä he saattavat vaikkapa levittää sinusta juoruja.
Aluksi he vaikuttavat kuitenkin paremmilta kuin muut ihmiset. He ovat fiksuja ja hurmaavia, ja heistä on helppo pitää – luotat heihin ja odotat heiltä itse asiassa enemmän kuin toisilta, tavallisilta ihmisiltä.
Tällöin odotat siis enemmän, mutta saat lopulta vähemmän, ja käy niin, että sinusta tulee ikään kuin heidän vankinsa.
Kutsut heidät elämääsi, ja on epätodennäköistä, että ymmärrät minkään olevan vialla ennen kuin he ovat kadonneet ja jättäneet olosi tyhjäksi, kukkarosi rahattomaksi tai sydämesi särkyneeksi. Ja tämänkin jälkeen mietit seuraavaa: oliko syy heissä vai sinussa? Näin käy tunne-elämän vampyyrien kanssa.”
Alkuperäinen englanninkielinen teksti on kirjasta “Emotional vampires”, jonka kirjoittajana on Albert J. Bernstein.
Kuten yleisestikin ottaen elämämme aikana kokemissamme ihmissuhteissa, tunne-elämän siteet kehittyvät yhteen tai toiseen suuntaan sen perusteella, kuinka niitä ruokitaan. Luonnollisesti on siis niin, että jos annat suhteessa surua, kateutta, valituksia tai jatkuvaa vihaa, luot epäterveellisiä siteitä toisin ihmisiin.
On olemassa sellaisia ihmissuhteita, jotka ovat liian haitallisia, ja jotka saavat aikaan suuren määrän draamaa sekä vahingoittavat ihmisen tunne-elämän tasapainoa.
“On olemassa sellaisia ihmisiä, jotka tarkoituksella tai sitä tarkoittamatta saavat toisen masentuneeksi, raivostuneeksi, vihaiseksi tai jopa tunteiden tasolla romahtaneeksi.”
Tällaisessa tilanteessa kannattaa siis muistaa, että ilman tehokasta itsesuojelustrategiaa – jolla tällaiset ihmiset voi pitää loitolla – meistä tulee herkkullista ravintoa tunteiden manipulaattoreille.
Tämän tyyppisissä suhteissa me vähitellen kehitämme epäterveellisiä käyttäytymistapoja, ja alamme kokea tietynlaisia oireita – näihin kuuluvat muun muassa liiallinen syöminen, itsensä eristäminen, tunteiden heittely sekä jatkuva väsymys.
Haitalliset ihmistyypit
Kyseisiä tuhoavasti käyttäytyviä ihmisiä on vuosien varrella kutsuttu monilla erilaisilla nimityksillä: myrkylliset ihmiset, tunne-elämän vampyyrit, saalistajat, loiset…
Mikä tahansa onkin heidän kutsumanimensä, ja vaikka tällaisella luokittelulla ei olekaan mitään tieteellistä pohjaa, on olemassa ihmisiä, jotka ovat uuvuttavia ja saavat meidät vajoamaan tunne-elämän tasolla hajoamistilaan, jota on vaikea kestää.
“Nämä ihmiset eivät ole sinänsä pahoja, mutta heidän epäkypsyytensä saa heidät käyttäytymään tietyillä tavoilla ilman harkintaa sen suhteen, onko tämä käytös hyvää vai huonoa.”
-Albert J. Bernstein-
Seuraavaksi kerrommekin 5 sellaisesta ihmistyypistä, jotka aiheuttavat haittaa toisten tunne-elämän terveydelle.
1. Passiivis-aggressiiviset
Tällaiset ihmiset ovat asiantuntijoita vihamielisyyden peittelyssä ja vääntelyssä. He ilmaisevat vihaansa hymyillen tai suurta huolta osoittaen, mutta tämä tapahtuu aina rajoittuneisuutta ilmentävällä tavalla, joka saa toisen raivon partaalle.
Useimmat meistä ovat itse asiassa käyttäneet tätä tekniikkaa joskus, mutta passiivis-aggressiiviset ihmiset toimivat kyseisellä tavalla ei-hyväksyttävissä määrin. Seurauksena on, että toinen menettää malttinsa joutuessaan tekemisiin heidän kanssaan.
Paras itsesuojelu strategia onkin ohjata näiden ihmisten käyttäytymistä, sekä pitää kiinni omista vakaumuksista, mikä onnistuu ottamalla käyttöön henkilökohtaiset rajat sekä pidättäytymällä näissä.
2. Narsistit
Nämä ihmiset kokevat olevansa koko Universumin keskipisteenä. He ovat siis itseensä keskittyneitä, omahyväisiä sekä tarvitsevat ihailua ja huomiota.
He pystyvät esittämään itsensä fiksuina ja miellyttävinä ihmisinä, mutta tämä muuttuu silloin kun heidän guru-asemansa tai älyllinen auktoriteettinsa alkaa olla uhattuna.
Narsistit voivat olla innostuneita ja luovia työssään, mutta vain niin kauan kun sinun päämääräsi ovat yhtenevät hänen kanssaan. Jos sinun tarpeesi siis alkavat eriytyä tästä, asiat alkavat muuttua.
Narsistien mottona voisi olla “minä ensin”. Suuttuminen tai omien tarpeiden ilmaiseminen itsevarmalla tavalla ei vaikuta narsistiin millään tavalla. Heillä ei yleisesti ottaen ole ollenkaan empatiaa, tai se on hyvin syvälle haudattuna.
Näillä ihmisillä onkin vaikeuksia ymmärtää ehdotonta rakkautta omaa itseään lukuunottamatta. He ovat aina tärkeimpiä, ja jos näin ei olekaan, tämän tyyppinen ihminen alkaa luoda konflikteja.
Paras tapa puolustautua narsisteilta on pysyä realistisena sen suhteen, mitä itse heiltä odotat. On tärkeää muistaa, että sinun ei tulisi antaa heidän talloa itseäsi tai saada oloasi tuntumaan vajaavaiseksi heidän suhteensa. Tulisi ymmärtää, että narsismi on tämän tyyppisten ihmisten tarve.
“Voit aina saada nämä ihmiset yhteistyöhön itsesi kanssa, mikäli kohdistat huomiosi heidän omaan etuunsa sekä osoitat heille, kuinka pyyntösi hyödyttää heitä.”
3. Vihaiset ihmiset
Tämän tyyppinen tunne-elämän vampyyri viettää elämäänsä syyttäen, hyökäten, nöyryyttäen, kritisoiden sekä konflikteja luoden. He ovatkin riippuvaisia vihastaan, ja he rajoittavat itseään sekä rankaisevat toisia jatkuvasti. He voivat rikkoa sinut tuhansiin palasiin vihaansa käyttäen.
Paras itsepuolustuskeino tällaisia ihmisiä vastaan on suojata itsetuntoasi siten, että heidän sinuun kohdistama vihansa ei saa sinua menettämään mielenrauhaasi.
Anna siis itsellesi aikaa, vetäydy hetkeksi, ja vedä syvään henkeä. Yritä säilyttää tasapainosi heidän hyökkäyksistään huolimatta, äläkä vastaa ennen kuin olet taas rauhallinen.
Tällä tavalla voit riisua tämän tyyppisen ihmisen hänen aseistaan sekä tehdä hänet tietoiseksi siitä, että sinun ja mielipiteesi huomioon ottaminen ovat tärkeitä asioita.
“Tällaiset ihmiset kärsivät itse paljon omista hyökkäyksistään. Jos pystymme suhtautumaan heidän esittämiinsä pyyntöihin rauhallisesti, voimme paremmin säilyttää empatiamme.”
4. Marttyyrit
Nämä ovat draaman kuninkaita ja kuningattaria. Heitä löytyy ihan mistä tahansa, ja he tietävät hyvin kuinka olosi voi tehdä huonoksi asiasta kuin asiasta. He pyrkivät kokoajan saamaan olosi epävarmaksi sekä hierovat suolaa haavoihisi.
Paras tapa suojautua tällaisilta ihmisiltä on torjua se käsitys, että sinun tulisi olla kokoajan täydellinen ja vastuullinen. Jokainen ihminen tekee virheitä. Jos olosi on kuitenkin syyllinen jostakin asiasta johtuen, parasta on mennä muualle ja miettiä sitä, mikä sinua satuttaa – ja jos olosi siltä tuntuu, itke.
Voit myös vastata marttyyrin hyökkäykseen myönteisellä toteamukselle, kuten esimerkiksi tällaisella: “Ymmärrän, että sinun näkökulmasi on tämä, mutta kun sanot noin, loukkaat minun tunteitani. Joten ole hyvä ja lopeta tuolla tavalla puhuminen.”
5. Kateelliset juorukellot
Tällaiset ihmiset ovat niitä uteliaita tyyppejä, ja heille tuottaa mielihyvää puhua toisesta hänen selkänsä takana. He haluavat liata toisen mainetta vahingoittaviksi tarkoitetuilla juoruilla. Kun nämä ihmiset toimivat näin, kaikki heidän ympärillään olevat tuntevat itsensä nöyryytetyiksi ja väheksytyiksi.
Paras tapa puolustautua juoruajilta on jättää huomiotta heidän sanomansa asiat sekä olla ottamatta juoruja henkilökohtaisesti. Oikea asenne onkin kulkea selkä suorana ja jättää sanomiset sivulle.
Toisaalta voi joskus olla tilanteita, joissa johonkin tiettyyn ryhmääsi kuuluvat ihmiset alkavat puhua toisesta epäreilulla tavalla. Tällöin on parasta vaihtaa aihetta ja olla jakamatta näitä juoruja.
On myös hyvä muistaa, että on täysin asiallista tehdä selväksi, että tiedät mitä tällaiset ihmiset tekevät, ja että sinä et siitä pidä. Voimme siis kääntyä heidän puoleensa ja sanoa jotakin tällaista: “Kommenttisi ovat loukkaavia. Miltä sinusta itsestäsi tuntuisi, jos sinusta sanoittaisi jotakin vastaavaa? Ole hyvä ja lopeta siis minusta puhuminen tuolla tavalla.”
Opi siis tunnistamaan nämä tunne-elämän vampyyrit.
“Erota itsesi monimutkaisista ihmisistä, sillä tämä parantaa terveyttäsi.”
Tämän artikkelin päälähteenä on kirja “Emotional Vampires”, kirjoittajana Albert J. Bernstein.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- AA.VV. (2006). Relaciones sociales y envejecimiento saludable. Fundación BBVA. https://doi.org/M-31.940 -2006
- Osho. (2015). Emociones. The Effects of Brief Mindfulness Intervention on Acute Pain Experience: An Examination of Individual Difference. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Vivas, M., González, B., & Gallego, D. (2009). Educar las emociones. Crítica. https://doi.org/http://www.escoltesiguies.cat/files/u21417/libro_educar_emociones.pdf
- Pérez-Pareja, J., Borrás, C., Palmer, A., Sesé, A., Molina, F., & Gonzalvo, J. (2004). Fibromialgia y emociones negativas. Psicothema.
-
Bernstein, A. J. (2001). Vampiros emocionales (Vol. 29). Edaf.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.