Logo image
Logo image

Tulppaanien istutus ja hoito

4 minuuttia
Tulppaanien hoitamiseksi kiinnitä huomiota sääolosuhteisiin, kasteluun ja lannoitukseen. Annamme sinulle suosituksia täällä.
Tulppaanien istutus ja hoito
Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2023

Tulppaanien hoidossa on välttämätöntä huolehtia niistä hyvin jo istutuksesta lähtien. Tämä kukka erottuu joukosta niiden kauneuden ja loistavien värien vuoksi.

Värit antavatkin tulppaaneille erityisiä merkityksiä. Esimerkiksi keltainen merkitsee ystävyyttä ja iloa, violetti liittyy menestykseen; punainen herättää intohimoa ja valkoinen rauhaa. Siniset sävyt syntyvät keinotekoisen pigmentin vaikutuksesta ja niiden katsotaan symboloivan rauhallisuutta.

On helppoa mennä kukkakauppaan ja ostaa tulppanit leikkokukkina, mutta jos haluat kaunistaa niillä kotisi viheralueita, on hyvä tuntea terveiden ja kauniiden tulppaanien istuttamisen salaisuudet.

Kukka, jolla on mielenkiintoisia piirteitä

Waste Magazinen arvostelussa huomautetaan, että tätä kukkaa viljellään useita lajeja ympäri maailmaa, mikä osoittaa sen muotojen ja värien monimuotoisuuden.

Sipulit istutetaan syksyllä ja ne kukkivat keväällä. Vaikka niiden korkeus on yleensä noin 20 senttimetriä, joidenkin tulppaanien varret voivat saavuttaa jopa 60 senttimetriä.

Kasvin lehdet ovat litteät ja kukan terälehdet kasvavat sisäänpäin pallomaisesti. Sävyjen yhdistelmä tulppaanin terälehdissä on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, koska se ei aina ole vain yhden värinen.

Some figure
Syksy on ihanteellinen aika sipulien istuttamiseen, juuri ennen pakkasia.

Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin istuttaessasi tulppaaneja

Tulppaanien istuttamisessa on kaksi perussääntöä, ja yksi niistä liittyy säähän. Tarkkaan ottaen ne tulisi istuttaa ennen syksyn ensimmäistä pakkasta, sillä muuten kylmä tuhoaa sipulit.

Toinen sääntö liittyy yksilöihin. On tärkeää valita ohutkuoriset sipulit, jotka kestävät silti kosketusta. Hävitä ne, jotka eivät näytä terveiltä tai ovat kuihtuneet.

Istuta ne yleisalustalle, ruukkuun tai itse maaperään 8 senttimetrin syvyyteen. Sitten alkaa huolellinen hoito.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Erilaiset gardeniatyypit ja niiden ominaisuudet

Vinkkejä tulppaanien hoitoon

Kun olet istuttanut tulppaanit, on aika odottaa 3–4 kuukautta kukkien itämistä. Sitten pääset nauttimaan kukkaloistosta!

Seuraavaksi katsotaan tulppaanien vaatimaa hoitoa.

Hyvä valo

Sijoita tulppaanit alueille, joissa ne saavat auringonvaloa, mutta jos ympäristö on erittäin lämmin, on parasta etsiä varjoisia alueita. Lisäksi on tärkeää, että sipulit istutetaan leveä osa alaspäin, jotta ne eivät kasva ylösalaisin ja saavat auringon säteilyä.

Kastelu

Kohtuus on avainasemassa kastelussa, jotta estetään kasvin liika kastelu ja hukkuminen. Tarkista mullan kosteus ennen kastelua, varmistaaksesi tarvitseeko se todella lisää vettä.

Sekä ruukuissa että puutarhamaassa kannattaa käyttää kastelukannua, koska letkut syöttävät sipuleihin voimakkaamman ja aggressiivisemman suihkun.

Tulppaaneita kastellaan 2-3 kertaa viikossa, kun ne ovat sisätiloissa. Ulkona kastelua ei tarvita, jos vain sataa tarpeeksi usein. Joka tapauksessa alusta on pidettävä hieman kosteana koko ajan.

Lannoitus

Tulppaanit tulee lannoittaa kerran vuodessa, syksyn istuttamisen yhteydessä. Näin juurten kehittyessä sipuli saa ravinteita, jotka saavat sen kasvamaan vahvaksi ja kukkimaan terveenä.

Laita ajan myötä vapautuvaa lannoitetta maan päällimmäiselle kerrokselle, jotta se vapauttaa ravintoa pikkuhiljaa, ja näin juuret eivät pilaannu.

Yleislannoitetta suositellaan laajalti, mutta vermikomposti sopii myös, koska se toimii biologisena kontrolloijana eri tuholaisia vastaan Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas -lehdessä julkaistun esseen mukaan.

Tältä osin Acta Zoológica Mexicana raportoi lukuisia tutkimuksia vermikompostin hyödystä kasvien kasvulle, koska se on mekanismi, joka stimuloi ravinteiden saantia, parantaa substraattia ja tarjoaa suotuisia mikro-organismeja fytohormonaalisten aineiden tuotantoon.

Ajankohtainen siistiminen

Älä revi terälehtiä irti ensimmäisten kuihtumismerkkien yhteydessä. Viivytä siistimistä, kunnes lehdet ja varsi näyttävät keltaisilta. Tämä tarkoittaa vähintään 5 viikkoa. Yksi keino on, että kaivat sipulit esiin, puhdistat ne, säilytät ne viileässä paikassa ja istutat ne seuraavana syksynä.

Jätä niille tilaa

Kuinka silmiinpistävä onkaan tulppaanien värikäs rivi! Tämä on mahdollista, jos asetat sipulit 5–10 senttimetrin etäisyydelle toisistaan istutuksen aikana. Tavoitteena on antaa niille riittävästi tilaa itää kunnolla.

Suojaus taudeilta

Illinoisin yliopiston julkaisun mukaan tulppaaneihin vaikuttaa joskus Botrytis -niminen sieni ja virus, joka tunnetaan nimellä “mosaiikki”.

On välttämätöntä heittää pois mädäntyneet ja homeiset sipulit.

Omalta osaltaan Instituto de Investigaciones Agropecuariasin tiedotteessa mainitaan, että taudeille altistavia tekijöitä tulisi minimoida, joten ota huomioon että seuraavat olosuhteet eivät täyty:

 • Tulviva maaperä
 • Riittämätön viemäröinti
 • Vähän ilmaa ja pieni huokoisuus
 • Ihmisen ja mikro-organismien aiheuttamat epäsäännöllisyydet sipulissa

Sairaan kukan yleiset oireet voivat näkyä epämuodostumien, värivaihteluiden ja elinvoiman puutteen kautta.

Some figure

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Viisi tuoksukukkaa pieneen puutarhaan

Miten kasvattaa tulppaaneja vedessä

Joitakin tulppaanilajeja voidaan kasvattaa vedessä. Nämä vaativat erilaista hoitoa. Tärkeintä on, että sinulla on leveä lasiastia, että purkin pohjassa on kiviä ja niiden päällä sipulit.

Täytä säiliö niin korkealle, että vain juuret pääsevät kosketuksiin nesteen kanssa ja vie astia paikkaan, jossa se saa aurinkoa ja ilmaa. Kolmannella viikolla sipulit murtuvat ja varret alkavat itää. Vaihda vesi säännöllisesti prosessin aikana.

Tulppaanien asianmukainen hoito auttaa hyödyntämään niiden ominaisuuksia

Sen lisäksi, että nämä kukat ovat kauniita, niillä on lääketieteellisiä ominaisuuksia. Tulppaanien istutusta ja hoitoa koskevien asianmukaisten ohjeiden noudattaminen on välttämätöntä, jotta voit nauttia niistä oikein.

Institute of Ecology huomauttaa, että erään lajin terälehdistä puristettu neste auttaa lievittämään tuhkarokon aiheuttamaa ihon epämukavuutta. He lisäävät, että tulppaani on voimakas antimikrobinen lääke haavaumiin. Tätä kukkaa suositellaan jopa nielurisatulehduksen ja ripulin hoitoon tarkoitettujen valmisteiden ainesosiksi.

Samoin sen kemialliset yhdisteet liittyvät ihonhoitoon ja hiustenlähdön ehkäisyyn. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta, mutta tulppaaneilla katsotaan olevan seksuaalista haluakin lisääviä ominaisuuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bobadilla S, Diacinti I, Lexow G. Virus del mosaico del tulipán (TBV). Detección y síntomas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Argentina; 2004. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-manual_virustulip.pdf
 • Calle M, Gómez J. Guía de plantas. Waste Magazine. España. https://wastemagazine.es/tulipa.htm
 • Domínguez J, Gómez Brandón M, Lazcano C. Influencia del vermicompost en el crecimiento de las plantas. Aportes para la elaboración de un concepto objetivo. Acta Zoológica Mexicana. Vol. 26. Núm. 2. México; 2010. https://www.redalyc.org/pdf/575/57515556027.pdf
 • Enfermedades de Tulipa sp. (Tulipán). Enfoque: Plantas y Enfermedades. Extensión Universidad de Illinois. Estados Unidos. https://web.extension.illinois.edu/focus_sp/per_tulipa.cfm#:~:text=(Tulip%C3%A1n)%20es%20usualmente%20afectada%20por,las%20plantas%20infectadas%20por%20virus
 • France A. Las enfermedades del tulipán. Técnicas de producción de tulipanes. Capítulo 5. Instituto de Investigaciones Agropecuarias. Chile; 20002. https://biblioteca.inia.cl/discover?filtertype_1=ispartofvol&filter_relational_operator_1=equals&filter_1=no.%2095&filtertype_2=ispartof&filter_relational_operator_2=equals&filter_2=Bolet%C3%ADn%20INIA%20-%20Instituto%20de%20Investigaciones%20Agropecuarias
 • Laines Canepa J, Villegas Cornelio V. Vermicompostaje: II avances y estrategias en el tratamiento de residuos sólidos. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. Vol. 8. Núm. 2. México; 2017. https://www.redalyc.org/journal/2631/263150548013/html/#:~:text=De%20las%20muchas%20ventajas%20de,2010%3B%20Jack%2C%202012
 • Tulipán. Instituto de Ecología. México. https://www.inecol.mx/inecol/index.php/es/2013-06-05-10-34-10/37-planta-del-mes/1131-tulipan#:~:text=A%20lo%20largo%20de%20su,cuando%20se%20padece%20de%20aftas

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.