Erilaiset gardeniatyypit ja niiden ominaisuudet

Gardeniat ovat monien ihmisten suosikkeja. Tämän kasvin tuoksu, herkkyys ja ominaisuudet tekevät siitä erityisen. Opi kaikki erilaisista gardenioista täältä!
Erilaiset gardeniatyypit ja niiden ominaisuudet

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Gardeniat edustavat kaikissa lajikkeissaan kauneutta, eleganssia, harmoniaa ja positiivista energiaa. Nämä eksoottiset kasvit koristavat nykyään monia pihoja sekä puutarhoja ja niiden luontaisia ominaisuuksia on jo vuosia hyödynnetty monella tapaa. Tässä artikkelissa esittelemme erilaiset gardeniatyypit ja niiden ominaisuudet.

Gardenioiden ominaisuuksia hyödynnetään lääketeollisuudessa. Erinomaisen tuoksunsa ansiosta lajia käytetään myös kosmetiikkateollisuudessa hajuvesien, voiteiden, emulsioiden ja muiden tuotteiden pohjana.

Gardenioiden luokittelu on laaja, ja niiden nimi on kunnianosoitus skotlantilaiselle kasvitieteilijälle Alexander Gardenille. Jatka lukemista, mikäli haluat tietää aiheesta enemmän!

Gardenia: kasvi, joissa on yksittäisiä kukkia

Gardeniat ovat kasveja, jotka elävät mieluummin ulkona, mutta ne eivät pidä suorasta auringonvalosta. Ne ovat kotoisin trooppisesta Aasiasta ja Etelä-Afrikasta, ja ne kuuluvat Rubiaceae -perheeseen.

Ne tunnetaan myös “Kiinan kukkana”. Itse asiassa Kiinassa niitä pidetään hienovaraisuuden ja naisellisuuden symbolina.

Luonnontutkijat ovat kuvanneet yli 200 erilaista gardenian ala-lajiketta, mutta tällä hetkellä vain 134 lajiketta on hyväksytty virallisesti. Gardenioiden ulkonäkö on hyvin samanlainen kuin ruusujen ja jasmiinin. Gardenioiden kukat koostuvat viidestä verholehdestä sekä terälehtien kruunusta.

Gardenioiden lehtien väri on tummanvihreä ja muodoltaan ne ovat pyöreitä. Viljelyssä gardeniat kasvavat vain harvoin yli metrin korkuisiksi, mutta pelloilla ne voivat nousta jopa 2-8 metriin.

Jos sinulla on gardenioita kotonasi, jätä ne yhteen ja samaan paikkaan, koska muutokset häiritsevät niiden kasvua. Sinun tulisi myös yrittää pitää ne lämpimässä ympäristössä, koska gardeniat eivät pidä matalista lämpötiloista.

Ne ovat yksinäisiä kasveja, joiden kukkien värejä voidaan tulkita eri tavoin. Esimerkiksi valkoiset kukat liittyvät henkiseen yhteyteen ja puhtauteen. Punaiset taas viittaavat kahden ihmisen väliseen salaiseen rakkauteen.

Gardenioista versovia hedelmiä käytettiin Aasiassa infuusiona ahdistuksen ja kuumeen hoitoon. Niitä käytettiin jopa anestesilääkkeenä.

Erilaiset gardeniatyypit ja niiden ominaisuudet.

Erilaiset gardeniatyypit ja niiden ominaisuudet

Jokaisella gardeniatyypillä on tiettyjä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen. Lehtien, terälehtien, korkeuden ja hajujen kaltaisten fyysisten erojen lisäksi nämä kasvit erottuvat toisistaan monella eri tapaa.

1. Gardenia jasminoides

Tämä on eniten viljelty gardenialajike. Lajikkeen nimi tulee siitä, että niiden tuoksu muistuttaa jasmiinin tuoksua.

Se kukkii kesäkuusta syyskuuhun, ja sen halkaisija on noin 5 senttimetriä.

Kiinassa tätä lajiketta käytetään luonnollisena keltaisena väriaineena. Se on myös osa perinteistä lääketiedettä biologisten ominaisuuksiensa vuoksi, kuten Journal of Food and Drug Analysis selittää. Artikkelin mukaan kasvi tarjoaa seuraavia etuja:

  • Estää tulehdusta
  • Parantaa unen laatua
  • Sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia
  • Aiheuttaa hypoglykeemisen vaikutuksen
  • Toimii masennuslääkkeenä

2. Gardenia brighamii

Tätä pientä puuta kutsutaan myös “Havaijin gardeniaksi”. Se kohoaa jopa 5 metriin, ja sen lehdet ovat soikeat. Siinä kasvavat valkoiset kukat ovat halkaisijaltaan 2–3 senttimetriä.

Terälehdet ovat putkimaisia ​​ja niissä on jopa 6 valkoista tai vaaleanpunaista liuskaa. Tätä lajiketta löytyy nykyään vain joiltakin pienemmiltä Havaijin saariryhmän saarilta.

3. Gardenia taitensis

Tämä on “Tahitin kukka” ja sitä löytyy Etelä-Tyynenmeren saarilta sekä Vanuatusta. Nämä ovat gardenioita, joissa on valkoisia tai keltaisia kukkia, jotka nousevat jopa 4 metriin ja niissä on kiiltävän vihreät lehdet.

Ne kukkivat toukokuusta syyskuuhun, ja tämän luokituksen erityispiirre on, että polynesialaiset naiset käyttävät niitä usein kaulakoruissaan tai asusteina korviensa takana.

Näiden kasvien edut erottuvat esteettisesti. Monoï-hiusöljy ja muut ihonhoitoaineet uutetaan niistä. Kansainvälinen kosmeettisten ainesosien nimikkeistö (INCI Beauty) osoittaa, että Gardenia taitensista käytetään 0,49 prosentissa kauneudenhoitotuotteista, mukaan lukien aurinkovoiteet ja rusketusvedet.

4. Latifolia

Latifoliaa kutsutaan yleisesti “intialaiseksi puksipuuksi” ja “ceylonin puksipuuksi”. Pensas on runsaslehtinen ja kovakuorinen.

Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences toteaa, että näistä kasveista on hyötyä ihosairauksien hoidossa. Tämän lisäksi Journal of Drug Delivery and Therapeuticsjulkaisussa kerrotaan, että nämä gardeniat ovat hyödyllisiä diabeteksen hoidossa.

5. Thunbergiana

Tämä on eräänlainen Afrikasta kotoisin oleva 5–6 metriä pitkä puu, jonka varsi on joustamaton. Lehdet on ryhmitelty solmujen mukaan, jotka ovat sileitä ja kokonaisia.

Kukinta tapahtuu lopputalvella tai keväällä. Terälehdissä on valkoisia tai kermanvärisiä pigmenttejä. Kukkien halkaisija on 7 senttimetriä.

Puun hedelmät ovat harmaita, ja niissä on valkoisia pilkkuja. Muodoltaan ne ovat soikeita ja erittäin kuitupitoisia.

Natural Products Research -uutiskirjeessä raportoitu tutkimus viittaa siihen, että thunbergianan metanoliuutteella on antiplasmodiaa, mikä voi tukea sen käyttöä malarian hoidossa.

6. Gardenia nitida

Gardenia nitida on laji, joka kukkii ympäri vuoden, mutta satunnaisesti. Ulkonäkö on tähtiputkimainen ja sen lehdet ovat niin kiiltäviä, että ne näyttävät vahalta. Nämä kukat ovat kotoisin trooppisesta Afrikasta ja ne ovat uhanalaisia.

Tämän aseman vuoksi Kew’n kuninkaallinen kasvitieteellinen puutarha Adopt-a-Seed -ohjelman kautta edistää tämän kukan keräämistä ja varastointia Millennium Seed Bankissa.

7. Elata

Tämä gardenia on peräisin Filippiineiltä ja Malesiasta. Se on ulkonäöltään pitkä.

Monet gardenialajikkeet ovat osa kosmeettisia tuotteita, joita markkinoidaan maailmanlaajuisesti.

Gardenioiden kasvatus ja hoito

Gardeniat lisääntyvät siementen tai pistokkaisen kautta. Ne viihtyvät lämpimässä ympäristössä, vähintään 18 °C.

Vaikka kasvi olisi nuori, on hyvä leikata kuihtuneet osat pois, jotta se kukkii täydessä kukassa. Älä kuitenkaan leikkaa kaikkia lehtiä pois, sillä juuri niiden kautta kasvi voi muodostaa uusia juuria.

Lisäsuositukset:

  • Siirrä keväällä ulos.
  • Kastele lämpimällä vedellä, jossa on tilkka etikkaa.
  • Suihkuta lehdet kolme kertaa viikossa.
  • Käytä ruukkumultaa, jonka pH on hapan, kostea ja jossa on runsaasti rautaa.
  • Käytä happamille kasveille tarkoitettua lannoitetta valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Sairaudet, joista gardeniat voivat kärsiä

On tärkeää estää oksia koskettamasta maata, koska niihin voi helposti levitä erilaisia infektioita. Tämä kasvi vaatii myös tarpeeksi kastelua. Toinen sairaus, jolle gardeniat ovat alttiita, on jauhiaiset, varsinkin jos gardenia kasvaa kotipihassa tai puutarhassa.

Estä punkkien, kirvojen ja jauhokirvojen hyökkäykset suihkuttamalla kasveihin desinfiointiainetta. Voit lisätä joukkoon hieman astianpesuainetta. Gardenia pudottaa lehtensä helposti liikakastelun vuoksi.  Toinen yleinen syy on valon puute. Mikäli gardenia muuttuu kellertäväksi, tämä johtuu kastelusta kalkkipitoisella vedellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.