Mitä sininen väri merkitsee psykologiassa?

Sinisestä väristä tykätään usein eniten johtuen kaikista sen välittämistä positiivisista ominaisuuksista. Tässä on kaikkein yleisimmät sinisen merkitykset psykologian mukaan.
Mitä sininen väri merkitsee psykologiassa?

Viimeisin päivitys: 13 elokuuta, 2021

Tiesitkö, että värit vaikuttavat mielentilaamme ja tunteisiimme? Jokainen sävy voi synnyttää monia erilaisia ja jopa keskenään ristiriitaisia vaikutuksia, asiayhteydestä riippuen. Tässä artikkelissa keskustelemme eri tunnetiloista, joita sininen voi meissä psykologian mukaan herättää. Jos siis haluat tietää, mitä sininen väri merkitsee psykologiassa, jatka lukemista!

Sosiologi ja psykologi Eva Heller, väripsykologian asiantuntija, havaitsi, että sininen on yleisesti monen lempiväri. On vaikea löytää ihmistä, joka ei pitäisi siitä! Tähän on syynä se, että meillä on tiedostamattamme taipumus mieltää siihen monia erilaisia positiivisia ominaisuuksia, mukaan lukien luottamus, uskollisuus, sympatia, tyyneys ja järkevyys.

Katsotaan tätä lähemmin.

Mitä sininen väri merkitsee psykologiassa?

Sininen väri yhdistetään usein veteen (erityisesti mereen) ja taivaaseen. Nämä mielleyhtymät tekevät siitä rauhan ja tyyneyden symbolin, erityisesti kun sävyt ovat vaaleita, kuten vaaleansininen.

Se on myös yksi niitä värejä, jotka yhdistetään eniten kykyyn hallita. Sen välittämiä ominaisuuksia ovat yleensä myös sietokyky, introspektio ja ymmärrys.

Sininen yhdistetään myös luottamukseen, muista huolehtimiseen, uskottavuuteen, valtaan, vakavuuteen, luovuuteen, fyysiseen energiaan, sydämellisyyteen ja teknologiseen kehitykseen.

Kaikkien näiden positiivisten mielleyhtymien valossa monet tahot ovat ottaneet käyttöönsä sinisen värin näiden tunteiden välittämiseksi. Voimme mainita esimerkiksi seuraavat:

  • Turvallisuusvoimien univormut herättävät luottamusta ja vakavuutta.
  • Poliittisissa kampanjoissa sininen luo tunnetta auktoriteetista, uskottavuudesta ja rauhasta.
  • Pankit, vakuutusyhtiöt ja lääkeyhtiöt yrittävät välittää sinisellä värillä turvallisuutta, luottamusta ja huolenpitoa.
  • Markkinoinnissa sen tarkoitus on vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen.

Asiantuntijoille on selvinnyt, että sininen on ihanteellinen väri dieettiruokien markkinoinnissa tai keittiön sisustuksessa, koska se auttaa hillitsemään ruokahalua ja näin syömään vähemmän. Syynä on se, että kyseinen väri on ruoissa yleensä varsin epätavallinen.

Sininen on yhdistetty myös negatiivisiin ominaisuuksiin, kuten suruun, alakuloon ja haikeuteen. Tämä saattaa johtua sen vastakkaisuudesta lämpimiin väreihin.

Väripsykologian mukaan sininen on kylmin väri, mikä perustuu kokemuksiimme alhaisista lämpötiloista. Iho muuttuu sinertäväksi kylmässä, ja myös jää ja lumi on yhdistetty sinisen sävyihin.

Sininen väri yhdistetään usein talveen ja kylmyyteen
Sininen on vallitseva väri kylmissä ilmastoissa, minkä vuoksi se on yhdistetty lumeen ja talveen.

Sinisen eri sävyjen merkitys

Eva Hellerin mukaan sinisen sävyjä on 111, mutta vain 23:lla niistä on erityinen psykologinen merkitys. Tässä yleisimmät sinisen sävyt ja merkitys, joka niihin tavallisesti mielletään.

Vaaleansininen tai taivaansininen

Tämä sävy liitetään tyyneyteen, rauhallisuuteen, suojeluun ja anteliaisuuteen. Vaaleammat sävyt yhdistetään yleensä muisteluihin, introspektioon ja viestintään oman itsensä kanssa.

Näin ollen ne sopivat ihanteellisesti edistämään rentoutumista ja keskittymistä. Niitä suositellaan usein makuuhuoneisiin unettomuuden torjuntaan.

Tummansininen

Tummansininen liitetään totuuteen, kohtuullisuuteen, vakauteen, järjestykseen ja vakavuuteen. Tämä väri on hyvin yleinen poliisien tai turvamiesten univormuissa.

Laivastonsininen

Tämä sävy yhdistetään usein uskollisuuteen, sitoutumiseen, äärettömyyteen, pyhään ja kuninkaallisuuteen. Tämä saattaa johtua siitä, että yötaivas, jossa jumalat asustavat, nähdään laivastonsinisenä. Sitä käyttivät paljon myös faaraot ja neitsyet.

Toisaalta se yhdistetään myös hienostuneisuuteen ja taloudelliseen valtaan. Menneisyydessä se edusti korkealuokkaisuutta, koska sitä oli vaikea valmistaa, mikä teki siitä kallista. Nykyään tätä väriä käytetään paljon tyylikkäiden pukujen valmistuksessa.

Laivastonsininen herättää myös rauhallisuuden ja rentoutumisen tunteita, sillä se tuo mieleen meren syvyyden.

Turkoosinsininen

Turkoosinsininen sijoittuu jonnekin sinisen ja vihreän välimaastoon, eli se välittää molempien värien ominaisuuksia, esimerkiksi rauhallisuutta ja kasvua. Se yhdistetään myös selkeään mieleen, luovuuteen, introspektioon, tasapainoon ja tunteiden hallintaan.

Jos olet aloittamassa luovan projektin, voit sisustaa tilat tällä sävyllä. Näin inspiraatio ja luovuus virtaavat paremmin.

Sininen väri on harvinainen ruoassa
Syömme hyvin vähän sinisiä ruokia, joten yhdistämme sinisen kylläisyyteen ja mahdollisuuteen vähentää ruokahalua.

Mitä sininen väri merkitsee muissa kulttuureissa

On tärkeää pitää mielessä, että sinisen merkitys saattaa vaihdella eri kulttuureissa. Muista, että sen vaikutus meihin riippuu pitkälti myös asiayhteydestä.

Esimerkiksi kiinalaiset paheksuvat joskus sinistä väriä, koska he yhdistävät sen pornografiaan. Tämä johtuu siitä, että Kiinassa näitä elokuvia kutsutaan usein “sinisiksi elokuviksi”. Belgiassa sininen on usein tyttöjen väri. Etelä-Koreassa tämä väri puolestaan yhdistetään kuolemaan, eli se on korealaisille suruisa sävy.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Parhaat värit lastenhuoneeseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Parhaat värit lastenhuoneeseen

Väreillä on suuri vaikutus mielialaamme, sekä aikuisten että lasten kohdalla. Opi valitsemaan parhaat värit lastenhuoneeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.