Logo image
Logo image

Joskus tarvitset uuden alun päästäksesi eteenpäin

3 minuuttia
Joskus tarvitset uuden alun päästäksesi eteenpäin
Viimeisin päivitys: 19 maaliskuuta, 2019

Moni pelkää päästää irti menneisyydestään ja aloittaa alusta, sillä he tuntevat olonsa mukavaksi omissa rutiineissaan –  vaikka tämä estäisikin heitä olemasta onnellisia. Päästä irti menneisyydestä ja katso tulevaisuuteen.

Teemme päätöksiä koko elämämme läpi, ja jotkut niistä pakottavat meidät aloittamaan alusta.

On sellaisia haavoja, jotka on pakko parantaa, ja vain rohkeudella ja määrätietoisuudella voimme katkaista ne siteet, jotka meillä on kärsimykseemme sekä näin olla taas onnellisia.

Uudestaan aloittaminen nollapisteestä ei kuitenkaan ole helppoa. Tällä kertaa kerromme muutamasta perusstrategiasta, joita voit käyttää tällaisten monimutkaisten henkilökohtaisten tilanteiden ratkaisemiseen.

Kun uudelleen aloittaminen tarkoittaa kaiken jättämistä taakse

Kukaan ei pidä muutoksesta, ja vielä vähemmän silloin, kun muutos on dramaattinen ja tarkoittaa kaiken sen taakse jättämistä, joka sinua on määrittänyt tähän hetkeen asti. Mutta joskus uudelleen aloittaminen tarkoittaa siihen liittyvien asioiden kohtaamista:

 • Uusien tapojen löytäminen onnellisuuden aikaansaamiseksi.
 • Uudelleen aloittamiseen sisältyy oman elämäsi haltuun ottaminen: jokainen päätös, jonka teet, johtaa yhteen tai toiseen lopputulokseen, mutta olet aina oman todellisuutesi arkkitehti.
 • Uusi polku elämässäsi tulisi kohdata innostuneena ja kyvykkäänä arvostamaan nykyhetkeä – sitä, mikä sinulla on juuri nyt käsissäsi.

Jos olet joskus käynyt läpi vaikean jakson elämässäsi, ymmärrät varmasti sen tunnetason monimutkaisuuden, joka kuuluu vaikeuksien kohtaamiseen. Kaikki muutokset, myös henkilökohtaiset uudelleenluomiset, tapahtuvat vaiheittain.

Some figure

Se hetki, jolloin ymmärrät, että sinun täytyy päästää irti tärkeästä asiasta tai ihmisestä

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, muutokseen kuuluu rohkeuden osoittaminen, johon kaikki ihmiset eivät pysty. Monella tämän tyyppiset tilanteet voivatkin muuttua pysyviksi:

 • Odotat, että asiat muuttuvat itsestään.
 • Pelkäät epäonnistumista, joten et yritä – et ole varma itsestäsi sen suhteen, että voisit olla muutoksen agentti, joka ottaa haltuun elämänsä.
 • Toiset näkevät itsensä liian riippuvaisina ympärillään olevista ihmisistä, eivätkä he pysty kuvittelemaan poispääsyä tilanteestaan. Siitä huolimatta, että he ovat onnettomia, he näkevät vain kyseisen tilanteen, joten he eivät koskaan ota riskiä ja tee muutoksia elämäänsä.

Se hetki, jolloin olet täysin tietoinen siitä, että sinun tulee aloittaa alusta, on vapaan tahdon asia, josta tulee olla ylpeä.

Ne, jotka tietävät, että he ansaitsevat onnellisuutta, kulkevat omalla polullaan, ja he jättävät taakseen sen, mikä on epäterveellistä ja estää heitä kasvamasta.

Päästä irti menneisyydestä lopullisesti

Some figure

Voitko päästä vapaaksi menneisyydestäsi ilman tuskaa? Vastaus on ei. Kaikkeen muutokseen kuuluu tietty määrä kärsimystä. Koet sisäisen rikkoutumisen sen suhteen, mikä on tähän hetkeen asti ollut unelmiesi, toiveittesi ja suunnitelmiesi keskipisteessä.

 • Jotta voisit päästä eteenpäin, sinun tulee tehdä liikkuminen ilman inhoa tai vihaa. Tiedämme kaikki, että anteeksi antaminen ei ole helppoa, mutta se on tarpeellista, mikäli haluat päästää itsesi vapaaksi.
 • Jos annat itsesi tulla katkeraksi niistä asioista, joita sinulle on tapahtunut tai niistä virheistä, joita olet tehnyt, tulet saamaan aikaiseksi sen kivun siirtymisen nykyhetkeen, jota koit menneisyydessäsi.
 • Aloita muutos ilman sitä, että pitäisit kiinni inhosta tai muiden ihmisten vihaamisesta, ja tee näin etenkin omaa itseäsi koskien. Viha ja inho saavat sinut vangikseen, ja tämä ei ole tuskan arvoista.

Suojele tulevaisuuttasi uusilla unelmilla

Tulisi pitää yksi asia selkeänä: tulet kokemaan enemmän kuin yhden muutoksen elämäsi aikana. Muutokset voivat olla pieniä, kuten uudet ystävät, uusi työpaikka tai uuden dieetin aloittaminen. Nämä ovat kaikki tavallisia muutoksia, ja ne voivat olla hyväksi ihmiselle.

On kuitenkin sellaisia aikoja, jolloin sinun tarvitsee todella aloittaa alusta. Ehkä ihmissuhteesi ei ole onnellinen, tai ehkä sinun täytyy muuttaa uuteen kaupunkiin tai aloittaa täysin uusi ura.

Et tule olemaan maailman ensimmäinen ihminen, joka tämän muutoksen käy läpi, etkä myöskään tule olemaan viimeinen.

 • Uudelleen aloittaminen tarkoittaa sitä, että suljet elämäsi edellisen luvun. Se ei tarkoita sitä, että juoksisit menneisyyttä pakoon.
 • Viestintä päätöksestäsi antaa sinulle hiukan helpotusta, ja se auttaa sinua päättämään aikaisemman luvun elämästäsi terveellä tavalla.
 • Älä ole peloissasi sen suhteen, mitä muut ihmiset ajattelevat tai kuinka he tulevat reagoimaan. Jos haluat, voit myös ennakoida heidän reaktioitaan ja miettiä sopivia vastauksia.

Jos kuitenkin olet varma päätöksestäsi, muiden suusta tulevilla sanoilla ei ole väliä: olet jo päättänyt oman kohtalosi, ja haluat aloittaa alusta.

Some figure

Elämä ei ole suora viiva, jossa ei ole mitään esteitä. Joskus muutos on tarpeellinen, jotta voisit olla onnellinen ja pysyä tasapainossa.

Jokaisella on aktiivinen rooli oman kohtalonsa suhteen, ja jokaisella päätöksellä on väliä. Elämä tulisi kohdata itsetunnon, määrätietoisuuden ja unelmien puitteissa. Päästä irti menneisyydestä ja katso tulevaisuuteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista Latinoamericana de Psicologia. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Simón, V. M. (1997). La participación emocional en la toma de decisiones. Psicothema. https://doi.org/10.1016/S0006-3495(85)83959-X

 • Gilbert, P., McEwan, K., Gibbons, L., Chotai, S., Duarte, J., & Matos, M. (2012). Fears of compassion and happiness in relation to alexithymia, mindfulness, and self-criticism. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice. https://doi.org/10.1111/j.2044-8341.2011.02046.x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.