6 askelta lapsuuden haavojen parantamiseksi

· toukokuu 14, 2016
Jos etsit syyllistä ongelmiisi, tuhlaat vain omaa energiaasi. On erittäin tärkeää oppia sallimaan itselleen turhautuminen ja sen jälkeen antaa itselleen anteeksi. Jotta voisit parantaa tunnetason haavasi, et voi jatkaa piiloutumista siltä ihmiseltä, joka tosiasiassa olet.

Kivuliaat kokemukset, joita elämän varrella kertyy, jäävät vaikuttamaan tunnetason haavoina. Useimmille ihmisille on äärimmäisen vaikeaa käsitellä sellaisia asioita kuten parisuhteen hajoaminen, ero, petos, nöyryytys, huolenpitoa vaille jääminen sekä epäoikeudenmukaisuus.

On selvää, että monella ihmisellä on tunne-elämän haavoja, joista he eivät ole parantuneet. Haavoihin sattuu, mutta hyvin moni kätkee kipunsa vain pinnallisesti auttavilla laastareilla.

Ikävä kyllä, jos ihminen ei ymmärrä, että parantumisen suhteen ei kannata jäädä odottelemaan, haavat vain syvenevät entisestään. Asia monimutkistuu vielä enemmän, jos tiedät että jokin on sinussa pielessä, mutta et vielä ymmärrä, että kyseessä on jokin vanha ja parantumatta jäänyt haava.

Voi olla kyse tietystä määrästä tiedostamattomuutta, joka yhdessä sen pelon kanssa, joka liittyy ajatukseen kivun lievittämisestä, estää ihmistä olemasta oma itsensä. Hän saattaa olla siten pakotettu esittämään roolia, jota hän itse tuskin tunnistaa tai joka ei hänelle kuulu.

On hyvin mahdollista, että jos nyt luet tätä tekstiä, tunnet halua oppia tuntemaan itsesi paremmin sekä kehittää sitä henkilöä, joka sinua peilistä päivä toisensa jälkeen katsoo. Siksi haluammekin tällä kertaa tarjota hiukan apua, jotta tietäisit mitä neuvoja kannattaa noudattaa vanhojen tunnetason haavojen parantamiseksi.

Tyttö sulkee silmänsä tunnetason haavoilta

Seuraavaksi kerromme tarkemmin niistä 6 vaiheesta, joita tunne-elämässä kokemiesi haavojen parantamiseen kuuluu.

1. Hyväksy haava osana itseäsi

Älä katso poispäin kivustasi – haavasi on olemassa. Voit valita tunnnistaa sen tai olla tunnistamatta, mutta ainoa tapa päästä eteenpäin on kohdata tilanne täysillä. Opettaja ja filosofi Lisa Bourbeaur on todennut, että tunnetason haavan tunnistaminen tarkoittaa sitä, että katsot sitä tarkasti, tarkastelet sitä sekä tiedät, että tällaisten ongelmien ratkaisu on osa ihmisen elämää.

Ehkäpä ajattelet, että kivultasi piiloutuminen on paras tapa suhtautua tilanteeseen, mutta totuus on kuitenkin, että näin ainoastaa kiellät kipusi. Tällöin haava tulee syvenemään ajan kuluessa, ei parantumaan.

Sinun tulee siis hyväksyä tilanne ja ymmärtää, että et ole parempi tai huonompi ihminen siksi, että jokin on aiheuttanut sinulle vahinkoa. Olet rakentanut ympärillesi suojakuoren, ja tämä on sankarillisen itsesuojelun tulos, mutta tuo kuori on jo suorittanut tehtävänsä. Jotta voisit mennä eteenpäin, sinun täytyy päästää irti siitä kilvestä, joka joskus suojasi sinua.

Kun hyväksyt haavasi, opit tunnistamaan sen mitä todella tarvitset, ja tämä on prosessin suurin hyöty. Jos et tee tätä, tulet lopulta kärsimään pitkäaikaisista ongelmista kuten masennuksesta, ahdistuneisuudesta ja epävarmuudesta.

2. Hyväksy, että pelko ja syyllisyys saavat aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä

Jos keskität kaiken huomion kipuusi, tai jos yrität löytää sille syyllisen, tuhlaat omaa energiaasi. Energiaa tulisi käyttää haavojen parantamiseen. Yritä antaa anteeksi heille, jotka loukkasivat sinua, ja anna anteeksi myös itsellesi – tämä on ainoa tapa, jolla pystyt avaamaan sydämesi uudestaan sekä menemään eteenpäin elämässäsi.

Sinun tulee ymmärtää, että päätöksen tekeminen ja tahdonvoiman löytäminen vanhojen haavojen parantamiseksi on ensimmäinen askel sitä kohti, että ymmmärrät ja välität itsestäsi. Tällä tavalla et ainoastaan kehitä itseäsi omaksi hyödyksesi, vaan muidenkin ihmisten vuoksi, ja siten voit parantaa omaa tunne-elämääsi yleisestikin ottaen.

Tytöt kuumailmapallossa

Et voi olettaa, että jokainen ympärilläsi sopeutuu sinun odotuksiisi, tai että toinen ihminen pelastaa sinut joka kerta kun olet pohjalla. On epäreilua asettaa tällaisia odotuksia toisille, sillä tämä vastuu kuuluu vain ja ainoastaan sinulle.

Itse asiassa tämän tyyppinen ajattelu saattaa johtaa monen suhteen päättymiseen, ja sen seurauksena saatat kokea paljon tuskaa.

3. Anna itsesi tuntea vihaa heitä kohtaan, jotka sinua vahingoittivat

Mitä enemmän kärsit ja mitä syvemmiksi haavasi muuttuvat, sitä tavallisempaa on syyttää ja tuntea vihaa heitä kohtaan, jotka sinua loukkasivat. Anna itsellesi lupa olla vihainen, mutta anna kyseisille ihmisille myös anteeksi.

Jos yrität taistella vihatunteitasi vastaan, päädyt vain tukahduttamaan kipusi, ja tämä puolestaan muuttuu raivoksi ja inhoksi, jotka ovat kaksi äärimmäisen haitallista tunnetta terveytesi kannalta.

Jos elät kielteisessä tunne-elämän spiraalissa, suljet itsesi kivuliaaseen ja tyytymättömyyden leimaamaan elämään. Ja tämä sitten saa sinut peittämään todellisen itsesi yhä syvemmälle, ja siten olet kyvytön avaamaan sydäntäsi.

4. Muutos syntyy hyväksynnän ja anteeksiannon kautta

Joka ikinen sinun kokemuksistasi on opettanut sinulle jotakin. Saatat kokea vaikeaksi hyväksyä tämän asian, sillä egosi on varsinainen nero sisäisten ongelmiesi peittämistä koskien.

Kyllä, egosi saattaa tehdä elämästäsi hankalampaa, mutta ajatustesi ja käytöksesi kautta opit yksinkertaistamaan sitä uudestaan. Mikä tahansa muutos vaatii tässä asiassa paljon vaivannäköä, mutta sinun tulee katsoa tulevaisuuteen ja ymmärtää, että mikäli kieltäydyt olemasta oma itsesi, sinun tulee tehdä muutos.

Tyttö pilven päällä

5. Katso maailmaa sekä kivun kanssa että sitä ilman

Anna itsellesi aikaa sen miettimiseen, miten olet haavojasi kantanut vuosien kuluessa. Ne ovat olleet elämässäsi läsnä, ja ne ovat kontrolloineet tekemisiäsi ilman, että edes itse sitä tajusit. Laita sivuun naamiosi, äläkä tuomitse tai kritisoi itseäsi. Laita kaikki se, mitä sinulla on, esille eteesi kun ryhdyt parantamaan tunnetason haavojasi.

Voit muuttaa tapaasi katsoa elämää yhdessä päivässä, tai siihen voi kulua kuukausia tai jopa vuosia. Ihanteellista olisi, että voisit sanoa itsellesi näin: ”OK, olen pitänyt tätä naamiota näistä tietyistä syistä, mutta nyt on aika ottaa se pois”. Tällä tavalla tehdessäsi voit olla varma, että olet oikealla polulla, ja matkan loppuajan voit tuntea mahtavaa seesteisyyttä, joka lähtee siitä ymmärryksestä, että sinun ei enää tarvitse piiloutua.

6. Tukeudu ystäväpiiriisi, jotta voisit edistää haavojesi parantumista

Saatat ajatella, että nyt kestät aivan mitä tahansa, sillä olet käynyt läpi erittäin vaikeita asioita. Ei kuitenkaan ole mitään syytä jättää taakse sitä tukea ja rakkautta, jota kärsivällisesti sinun rinnallasi seisovat hmiset tarjoavat.

On selvää, että toisilta ihmisiltä saamasi tuki voi olla äärimmisen tärkeää lukemattomien erilaisten vastoinkäymisten kohdalla. Älä siis vetäydy pois toisten antamasta lämmöstä. Lähelläsi olevat ihmiset ovat myös osa sinua, ja yhdessä heidän kanssaan pystyt rakentamaan itsellesi uuden tilan, jossa voit elää ilman vanhojen haavojen aiheuttamaa kipua.