Älä anna ihmisten raahata sinua mukanaan omiin myrskyihinsä

Ennen kuin aloitamme, on tärkeää määritellä, mitkä ongelmat ovat omiasi ja mitkä muiden luomia. Sinun on myös opittava tunnistamaan negatiiviset ajatukset ja löytää niihin sopivia, itseäsi tyydyttäviä ratkaisuja, jotka tuovat sinulle rauhan.

Jotkut ihmiset kykenevät rakentamaan omat myrskynsä ja alkavat itkemään kun sade yllättää. Saatatkin jo tuntea jonkun tällaisen ihmisen. He kehittävät omat ongelmansa ja järkyttyvät, kun asiat menevät pieleen.

Ikävä kyllä nämä ihmiset raahaavat usein muut mukanaan omiin henkilökohtaisiin ongelmiinsa ja pakkomielteisiinsä. He saavat sinut uskomaan, että olet vastuussa heistä ja heidän ongelmistaan, ja pian huomaatkin selvitteleväsi heidän elämäänsä. Älä anna toisten tehdä tätä sinulle.

Tällainen käyttäytyminen on yleistä etenkin epäkypsillä ja muista riippuvaisilla ihmisillä. Jokainen on varmasti syyllistynyt samanlaiseen käyttäytymiseen jossain vaiheessa: luot myrskyjä tyhjästä rauhan aikaan epävarmuuden takia.

Tutustutaan tähän ilmiöön tarkemmin.

Kun luot myrskyjä tyynenä päivänä

Joinakin päivinä on helppoa suhtautua pakkomielteisesti ja stressaten kaikkea ilman että tietää, mistä se johtuu. ”Jos tämä ei suju, mitä ihmettä teen? Minulla ei ole muita vaihtoehtoja!” tai ”ilmeisesti minut on luotu olemaan onneton, mikään ei suju niin kuin sen kuuluisi.”

Nämä pienet esimerkit ovat tapahtumia, ajatuksia ja ideoita, joihin on helppo unohtua välillä. Älä kuitenkaan suhtaudu näihin mielialoihin traumaattisina tai vaarallisina.

Eksistentiaaliset kriisit ovat tärkeitä hetkiä elämässä, jotka pakottavat sinut tekemään päätöksiä.

 • Jokainen ihminen on kykenevä luomaan omat myrskynsä millä hetkellä tahansa, mutta näiden hetkien tulisi olla lyhyitä ja ohimeneviä. Itseluottamuksen pitäisi auttaa sinua pääsemään takaisin jaloillesi ja tarttumaan uusiin projekteihin.
 • Älä häpeä näitä ajatuksia. Todellinen rohkeus on sitä, että pystyy myöntämään, että et voi hyvin ja että tarvitset rauhaa ja valoa myrskysi keskellä. Järjestä ajatuksesi uudelleen.
 • Aseta tunteesi sivuun ja muista, mitä todella ansaitset. Kukaan ei ansaitse kulkea läpi elämän ajatellen, että koko maailma on heitä vastaan ja että kohtalo on sulkenut kaikki mahdolliset ovet nenän edestä.

Tytöt ja heidän omat myrskynsä

Kognitiivinen uudelleenrakennus

Kognitiivinen uudelleenrakennus on erittäin hyödyllinen psykologinen strategia, jolla voidaan karkoittaa mielen myrskyt. Jokainen meistä kärsii näistä välillä, mutta niistä voi myös oppia päästämään irti.

Joskus mieli yhdistää emotionaalisen epämukavuuden automaattisiin ajatuksiin, joista et välttämättä ole tietoinen. Alitajuntaiset ajatukset voiva helposti pahentaa olotilaa. Tästä syystä on tärkeää pitää seuraavat strategiat mielessä:

 • Jokaisella tunteella ja automaattisella ajatuksella on jokin tehtävä aivoissa. Kun huomaat, että mielesi lipsuu pimeän puolelle, nappaa käsiisi muistivihko ja ala kirjoittamaan siitä, mitä mielessäsi liikkuu.
 • Käytä sanoja tai lyhyitä lauseita. Kuvaile mitä tunnet, mitä näet ja mitä huomaat.
 • Tämä johtaa sinut hetkeen, jossa voit tunnistaa ongelmasi ja kohdata ne.

“Olen vihainen.” ”Ihmiset ovat pahoja.” ”Miksi olen vihainen? Miksi luulen kaikkien ihmisten olevan pahoja?” ”Johtuuko se siitä, että joku petti luottamukseni?” ”Mitä voin tehdä tunteakseni oloni paremmaksi?” ”Juttelen sille ihmiselle, joka pahoitti mieleni, kohtaan ongelmani ja vapautan tuntemani vihan.”

 • Kun olet tunnistanut tunteen ja negatiiviset ajatukset, sinun tulee priorisoida ratkaisu. Sinun täytyy istuttaa positiivinen vapauden tunne mieleesi, joka auttaa sinua pääsemään tilanteen, yli.

Suojele itseäsi myrskyiltä, jotka eivät ole omiasi

Olemme nyt hyväksyneet, että olemme kykeneviä luomaan omat myrskymme. Tiedämme, että se on sisäinen ja henkilökohtainen prosessi, ja että vain me yksin olemme vastuussa ongelman karkoittamisesta.

Yksi yleisimmistä ongelmista ihmissuhteissa on, että muut ihmiset pystyvät vetämään läheisensä mukanaan omiin myrskyihinsä. Älä anna heille mahdollisuutta tähän.

 • Saatat kokea hetkittäisiä kriisejä omassa elämässäsi, mutta tunnet varmasti sellaisia ihmisiä, jotka elävät jatkuvassa kriisitilassa.
 • Tällaiset ihmiset ovat usein hyvin epävarmoja ja kaipaavat muiden hyväksyntää, vahvistusta ja arvostusta. He tarvitsevat muiden apua itse luomiensa ongelmien käsittelemiseen.
 • Sinulla saattaa olla ystäviä, perheenjäseniä tai kumppani, jonka persoona vastaa tätä kuvausta.
 • Näissä tilanteissa on vaarana, että kietoudut läheisesi ongelmiin ja negatiivisiin tunteisiin, sillä koet olevasi vastuussa heidän ongelmistaan ja koet, että sinun on kuunneltava heitä.

Tyttö, omena ja peili

Paras toimintatapa näissä tilanteissa on pysyvä tasapainoisena ja määrittää omat rajasi. Voit auttaa heitä, mutta sinun on myös tehtävä selväksi, että heidän kohtaavansa myrskyt ovat heidän itse kehittämiään ja että heidän tulee kohdata ne.

Tue heitä, tarjoa heille lohtua ja voimaa, mutta yritä samalla saada heidät tajuamaan, että he ovat itse vastuussa omasta tilanteestaan. Jos autat heitä näillä tavoin, he eivät välttämättä pidä siitä ja saatat kohdata konflikteja, mutta pitkässä juoksussa tämä on tärkeää.

Pysyttäydy riittävän etäällä emotionaalisesti. Sinulla on omat ongelmasi käsiteltävänä ja omat vastuusi hoidettavana. Älä kanna muiden ihmisten taakkoja selässäsi, sillä tämä vaikeuttaa omaa henkilökohtaista kasvuasi.