Logo image
Logo image

Tämä sinun tulisi tietää rinnanpoistoleikkauksesta

3 minuuttia
On tärkeää tietää, mitä mastektomiassa eli rintojenpoistoleikkauksessa tapahtuu, sillä tämä kirurginen toimenpide on kivulias ja voi johtaa komplikaatioihin.
Tämä sinun tulisi tietää rinnanpoistoleikkauksesta
Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2018

Rintasyöpätapaukset voivat vakavissa tapauksissa vaatia rinnanpoistoleikkauksen eli mastektomian, jossa poistetaan rintakudosta, imusolmukkeita ja rintalihasta tapauksesta riippuen. Joskus rinnanpoisto suoritetaan myös ehkäisevästi sellaisille naisille, joiden riski sairastua rintasyöpään on erityisen korkea.

Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin rinnanpoistoleikkaukseen ja siihen, mitä se käytännössä tarkoittaa. Rinnanpoistoleikkaus on vaativa toimenpide, josta parantuminen vie aikaa. Rinnan osittainen tai kokonainen poisto voi aiheuttaa fyysisten muutosten lisäksi psyykkisiä muutoksia: osa naisista kärsii esimerkiksi itseluottamuksen puutteesta.

1. Mastektomia on erilainen jokaisella naisella

 

Some figure

Rinnanpoistoleikkauksesta on olemassa eri muotoja ja ne riippuvat syövän vakavuudesta ja levinneisyydestä. Mastektomian muodoista yleisimmät ovat:

  • Perinteinen mastektomia – koko rintakudos ja suurin osa rinnan ihosta poistetaan.
  • Ihoa säästävä mastektomia – koko rintakudos poistetaan, myös nänni, mutta suurin osa rinnan ihosta jätetään koskematta.
  • Ihonalainen mastektomia – leikkauksessa pyritään säästämään rinnan iho sekä nänni.
  • Radikaali mastektomia – koko rintakudos poistetaan, samaten kainalon imusolmukkeet, rintalihakset ja rinnan iho.
  • Modifioitu radikaali mastektomia – vastaa radikaalia mastektomiaa, mutta suuri rintalihas jätetään koskematta.

Osa potilaista voi kokea enemmän kipua kuin toiset palautuessaan leikkauksesta. Kehosta ja terveydentilasta riippuen voi leikkauksesta palautuminen kestää normaalia kauemmin. Yleensä leikkauksesta toipuminen vie 12 viikkoa, mutta osa paranee nopeammin, osa hitaammin.

Normaalirutiineihin palaaminen riippuu täysin oman kehosi palautumiskyvystä ja leikkauksen vaativuudesta, sekä mahdollisista komplikaatioista.

On hyvä idea valmistautua rinnanpoistoon hakemalla läheisten tukea. Leikkauksen jälkeen on tärkeää, että lähellä on ihminen joka voi auttaa potilasta arkiasioiden hoitamisessa ja toipumisessa. Ensimmäiset kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen ovat vaativimmat, sillä kipu ja turvotus vaikeuttaa liikkumista ja perusasioiden tekemistä, kuten hampaiden harjausta, pukeutumista tai vesipullon avaamista. 

Osa potilaista selviää hyvin kivun kanssa, osa taas on niin kipeänä, että läheisten apu tulee todelliseen tarpeeseen.

2. Poistoleikkauksella voi olla komplikaatioita

 

Some figure

Rinnanpoisto on kirurginen toimenpide, johon on tärkeää valmistautua psyykkisesti. Osa naisista ei suhtaudu leikkaukseen surullisesti tai pelokkaana, sillä he haluavat vain päästä eroon syövästä mahdollisimman nopeasti. Osalle rinnan poisto voi tuntua maailmanlopulta.

Rinnanpoiston jälkeen ilmenee lyhytkestoista kipua ja turvotusta rintakehän alueella. Leikkauskohtaan jää myös arpi. Turvotus johtuu nesteiden kertymisestä ihon alle leikkauksen jälkeen, mutta yleensä turvotus laskee itsestään alueen parantuessa – joissain tapauksissa turvotus on niin vakavaa, että se vaatii nesteen poistamista neulalla.

Jos leikkauksen yhteydessä on poistettu imusolmukkeita kainalosta, voi alueella ilmetä kihelmöintiä ja tunnottomuutta, joka yleensä katoaa parantumisen aikana – harvinaisissa tapauksissa alueen tunnottomuus ja kihelmöinti on pysyvää.

Leikkauksenjälkeisiin komplikaatioihin kuuluvat tulehdukset ja lymfödeema eli lymfaturvotus, jota ilmenee niissä tapauksissa, joissa imusolmukkeita on poistettu kainalon alueelta. Ota yhteys lääkäriin välittömästi, mikäli koet seuraavia oireita leikkauksen jälkeen:

  • Leikkaushaavan kipu lisääntyy tai haava vuotaa, kutisee, punoittaa tai turpoaa.
  • Lymfaturvotuksessa nesteitä kertyy leikkausalueella, josta imusolmukkeita on poistettu. Nesteet aiheuttavat turvotusta ja kipua käsivarressa.

Joskus naisilla esiintyy leikkauksen jälkeen ummetusta, joka johtuu nukutuslääkkeen ja kipulääkkeiden vaikutuksesta. Ummetus katoaa yleensä itsestään, kunhan muistat nauttia riittävästi nesteitä ja kuitua.

Suositeltua lukemista: Stressi vai ahdistuneisuushäiriö?

3. Rinnan korjausleikkaus on mahdollista

 

Some figure

Rinnanpoiston jälkeen on usein mahdollista suorittaa rinnankorjausleikkaus, jossa poistettu rintakudos korvataan implantilla, joka muistuttaa muodoltaan luonnollista rintaa. Rinnanpoiston jälkeensä jättämät arvet ja poikkeava rinnan muoto voivat olla jatkuva muistutus sairastamisajasta, ja rinnan poisto voi vaikuttaa negatiivisesti psyykeen ja seksuaalisuuteen.

Korjausleikkauksessa pyritään tekemään rinnasta mahdollisimman luonnollisen näköinen, vaikka aivan entisen näköistä rintaa ei olekaan mahdollista saada. Korjausleikkauksen saaneiden naisten ei myöskään tarvitse käyttää irtoproteesia. Korjausleikkaus on mahdollinen jos rintasyöpä ei ole uusinut ja potilaan yleiskunto on hyvä.

Myöhäiskorjausleikkausta suositellaan yleensä vasta kahden vuoden kuluttua rintasyövän hoidosta. Rinnan korjaus voidaan joissain tapauksissa tehdä myös välittömästi rinnanpoiston yhteydessä, kun rintasyövän uusiutumisen riski on hyvin pieni. Joskus suositellaan myös terveen rinnan korjausta rintojen symmetrisoimiseksi.

Puhu avoimesti huolistasi lääkärisi kanssa, äläkä pelkää rinnanpoistoa

Mastektomia on suuri toimenpide, joka vaikuttaa potilaaseen monella eri tavalla. Puhu peloistasi ja huolistasi lääkärin ja ammattiauttajan kanssa, ja varmistu siitä, että teet juuri itsellesi sopivan päätöksen rintojesi suhteen.

Mastektomiaa ei tehdä kevyin perustein, vaan tarkoituksena on poistaa syöpä ja estää sen leviäminen – tällä pelastetaan useissa tapauksissa potilaan henki.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.