Logo image
Logo image

Jos rintojesi koostumus on tiheä, käy mammografiassa vuosittain

4 minuuttia
Jos rintojesi koostumus on tiheä, käy mammografiassa vuosittain
Viimeisin päivitys: 08 tammikuuta, 2019

Rinnoissa, joiden koostumus on tiheä, on enemmän rauhas- ja sidekudosta kuin rasvakudosta. Näin käy naisille usein vaihdevuosien jälkeen, ja se saattaa johtaa lisääntyneeseen riskiin saada rintasyöpä. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet ja käynti 3D- mammografiassa saattavat olla parhaat ratkaisut ongelmien estämiseksi.

Jos sinulla on sellaiset rinnat, joiden koostumus on tiheä, älä aivan heti kuitenkaan huolestu. Asiassa on taustalla se, että tämän tyyppisissä rinnoissa on enemmän sidekudosta, mikä liittyy hiukan kohonneeseen riskiin saada rintasyöpä.

Emme riskistä puhuessamme tarkoita siis sitä, että sinulla olisi sataprosenttinen riski saada kasvain rintaasi ennemmin tai myöhemmin, jos rinnoillasi on tiheä koostumus. On kuitenkin pieni mahdollisuus, ja tämä mahdollisuus voi olla suurempi, jos perheessäsi on ollut rintasyöpää.

Se riittää, että käyt säännöllisesti kokeissa, joissa rintojesi morfologia ja terveys todetaan. Puhuessamme ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä tarkoitamme sitä, että kyseessä on yksi lisätekijä, jonka tuomaa riskiä ei kannata jättää huomiotta.

Seuraavassa annamme tarkempaa tietoa siitä rintojen tiheän koostumuksen kehittymisestä ja merkityksestä – jatka lukemista, jotta voisit varjella terveyttäsi paremmin!

Tiheiden rintojen erityispiirteet

Aloitetaan selventämällä ensin muutama tärkeä asia. Koostumukseltaan tiheät rinnat eivät ole aina kooltaan suurempia, eli sellaisia, joissa on enemmän rasvakudosta. Tällä ei ole itse asiassa mitään tekemistä asian kanssa.

On nimittäin muita sellaisia tekijöitä, jotka on tärkeää ottaa huomioon:

 • Kun olet nuorempi, rinnoissasi on täydellinen tasapaino rasva-, rauhas- ja sidekudoksen välillä.
 • Kun saavut sitten vaihdevuosiin, rintasi muuttuvat tiheämmiksi koostumukseltaan. Sinulla on enemmän rauhas- ja sidekudosta, mutta vähemmän rasvakudosta.
 • Kun mammografiassa tutkimus tehdään sellaisille rinnoille, joiden koostumus on tiheämpi, tulokset voivat olla vaikeammin nähtävissä ja tulkittavissa kuin sellaisten rintojen, joiden koostumus on vähemmän tiheä.
Some figure

Rintojen tiheä koostumus: mitä tulee tarkistaa ja pitää mielessä

 • Useiden tutkimusten mukaan, kuten Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistunniillä naisilla, joiden rinnat ovat koostumukseltaan tiheämmät, on suurempi riski saada rintasyöpä.
 • Haluamme taas tähdentää, että kyseessä on vain yksi riskitekijä lisää, ei siis tae siitä, että ongelmia tulee olemaan – pidä siis asia vain mielessäsi, mikäli se koskettaa itseäsi.

Jos koostumus on tiheä, kannattaa puhua lääkärille mammografian tekemisestä vuosittain sen sijasta, että kävisit mammografiassa vain joka toinen tai kolmas vuosi.

Älä panikoidu: yhdellä neljästä naisesta rinnat ovat koostumukseltaan tiheät

Rinnat koostuvat kolmen tyyppisestä kudoksesta: rauhas-, rasva- ja sidekudoksesta. Jos sinulla on tiheät rinnat, se tarkoitaa vain sitä, että sidekudoksen suhde rasvakudokseen on suurempi kuin normaalisti.

 • Vaikka onkin totta, että tilastojen mukaan tämä on asia, joka tulisi ottaa huomioon, on kuitenkin eräs asia, joka on paljon selkeämpi määrittäjä syöpää koskien: oma geneettinen taustasi.
 • Jos suvussasi ei ole ollut ollenkaan rintasyöpää äitisi, tätiesi tai sisartesi kohdalla, oma riskisi saada syöpä ainoastaan rintojen tiheän kooostumuksen vuoksi on alhainen.

Älä kuitenkaan odota, sillä on hyvä idea käydä mammografiassa joka vuosi. Tällä tavalla voit tuntea olosi paljon rentoutuneemmaksi.

Miten rinnoista tulee tiheät?

Kuten jo aikaisemmin sanoimme, et varmaankaan tiedä, ovatko rintasi tiheät vai eivät. On kuitenkin eräitä riskitekijöitä, jotka määrittävät, onko asia todella näin.

Some figure
 • Vaihdevuodet: aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa koskevien muutosten vuoksi, jotka tapahtuvat 50-55 vuoden iässä, rinnat tulevat menettämään sitä tasapainoa, joka niillä on ollut rauhas-, rasva- ja sidekudoksen suhdetta koskien.
 • On myös niin, että jos elämäntyylisi on istuma-asentoon painottuva ja sinulla on ylipainoa, riskisi saada koostumukseltaan tiheät rinnat on suurempi.

Perintötekijät määrittävät sen, tuleeko rinnoistasi ajan kuluessa tiheämmät vai ei.

Avainasioita rintasyövän estämiseksi tiheissä rinnoissa

Onko suvussasi ollut rintasyöpää?

Kuten jo artikkelin alussa mainitsimmekin, jos sinulla on ollut suvussa rintasyöpää, riskisi saada tämä sairaus on suurempi.

Tässä tapauksessa ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat tarpeen. Lääkärisi voi aina suositella sinulle parhaita strategioita oman tilanteesi perusteella.

 • Jos sinulla on perintötekijöiden puolesta riski, hormonikorvaushoito saattaa olla kaikkein sopivin ratkaisu siinä vaiheessa, kun saavut vaihdevuosiin.
 • Ei kannata jättää huomiotta sitä faktaa, että jos sinulla on koostumukseltaan tiheät rinnat ja rintasyövästä kärsineitä sukulaisia, riskisi on kolme kertaa suurempi kuin muutoin.
Some figure

Ohjeita kaikkiin tilanteisiin

 • Älä tupakoi.
 • Estä ylipainon kertymistä.
 • Älä vietä paljoa aikaa istuma-asennossa, vaan pysy aktiivisena aerobisen liikunnan avulla.
 • Vältä sellaista ruokavaliota, jossa on runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, valkoista jauhoa, sokeria ja muita epäterveellisiä tekijöitä.
 • Noudata etelä-eurooppalaista ruokavaliota, jossa on runsaasti tuoreita hedelmiä, kasviksia ja terveellisiä rasvahappoja (kuten oliiviöljyä).
 • Juo paljon nesteitä.

Käy 3D- mammografiassa – se on yksi luotettavimmista tutkimuksista

Yksi kaikkein tavallisimmista ongelmista rintojen tiheään koostumukseen liittyen on se, että tällaisten rintojen suhteen ilmenee usein valheellisia positiivisia tuloksia tavallisessa mammografiassa. Oikea diagnoosi on siis vaikeampi saavuttaa, jos rintojen koostumus on tiheä.

Siksi onkin niin, että 3D-tomosynteesi on yksi kaikkein tehokkaimmista tavoista analysoida rintoja nykypäivänä.

Se koostuu useiden kuvien ottamisesta molemmista rinnoista millimetrin siivuissa. Tämä teknologia on tehokas, ja se tarjoaa runsaasti varmuutta sekä asiantuntijoiden että potilaiden kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Yaffe, M. J. (2012). Mammography. In Medical Imaging: Principles and Practices. https://doi.org/10.1201/b12939
 • Taibi, A., & Vecchio, S. (2014). Breast Imaging. In Comprehensive Biomedical Physics: First Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53632-7.00206-9

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.