Logo image
Logo image

8 turvotusta aiheuttavaa ruokaa

3 minuuttia
Jos haluat välttää vatsan alueen turvotuksen ja ärsytyksen, on tärkeää ylläpitää terveellistä ruokavaliota ja välttää ruokia, jotka aiheuttavat ilmavaivoja ja muita ongelmia.
8 turvotusta aiheuttavaa ruokaa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lähes jokainen haikailee litteän vatsan perään ja monet meistä treenaavat ja yrittävät syödä terveellisesti taatakseen sen, ettei vatsa pullota. Turvotus on kuitenkin yleinen vaiva, joka piinaa monia. Turvotusta voi ilmetä niin normaalipainoisilla kuin ylipainoisillakin, ja se voi tuntua todella epämukavalta. Yhtäkkiä housujen ylin nappi menee hädin tuskin kiinni ja olo on tukala ja raskas.

Kaikkia pieni turvotus ei haittaa, mutta joillekin ihmisille siitä voi muodostua todellinen murheenkryyni, joka vaikuttaa kehon lisäksi mieleen. Olo voi tuntua epämukavalta, isolta ja hitaalta, ja peilistä paljastuu pömpöttävä vatsa.

Turvotus ei ole pelkästään esteettinen ongelma, vaan se johtuu usein ruuansulatuselimistön ylikuormittumisesta. Ylikuormitus johtuu usein liiallisesta ruuan nauttimisesta tai ärsytystä aiheuttavan ruoka-aineen nauttimisesta. Usein turvotus ilmenee yhdessä ilmavaivojen ja kipujen kanssa.

Siksi onkin hyvä idea tutustua lähemmin sellaisiin ruokiin, jotka ärsyttävät ruuansulatuselimistöä, aiheuttavat suolikaasujen kertymistä ja turpoamista. Jos huomaat reagoivasi näihin aineisiin, voit välttää niitä jatkossa ja ehkäistä turvotusta.

Turvotusta aiheuttavat ruoat

1. Rasvainen ruoka

 

Some figure

Rasvaisen ruuan nauttiminen on yleisin syy vatsan turpoamiseen. Rasvainen ruoka voi lihottaa, mutta se myös hidastaa ruuansulatusta ja lisää kolesterolin määrää verenkierrossa. Pysy siis erossa esimerkiksi ranskalaisista, hampurilaisista, pizzasta ja kebabista.

Suositeltua lukemista: 3 nopeaa ja helppoa tapaa tulehduksen lievittämiseen

2. Hiilihapolliset juomat

Virvoitusjuomat, kuten limut ja energiajuomat ovat monen suosikkijuoma, mutta ikävä kyllä ne eivät ole terveellisimmästä päästä. Hiilihapolliset juomat sisältävät usein paljon sokereita, joka voi tehdä käyttäjän nopeasti riippuvaiseksi.

Juoman sisältämä hiilidioksidi tekee hallaa vatsalle ja aiheuttaa mm. närästystä ja turvotusta.

3. Ristikukkaiset kasvikset

 

Some figure

Ristikukkaiset kasvikset sisältävät usein polysakkaridia, jota ihmiskehon on vaikea sulattaa. Kun esimerkiksi parsakaalia syötyäsi kärsit ilmavaivoista, johtuu tämä siitä, että polysakkaridi alkaa fermentoitua tullessaan kosketuksiin suoliston bakteerien kanssa. Tämä voi johtaa vatsan oireiluun, röyhtäilyyn ja ilmavaivoihin.

Tämän lisäksi kasvisten sisältämä kuitu voi johtaa vatsan ärtymiseen ja turvotukseen. Välttääksesi tämän, on suositeltavaa nauttia näitä kasviksia vain pienissä määrin ja yhdistää niitä sellaisiin ruokiin, jotka hillitsevät niiden negatiivisia vaikutuksia kehossa.

4. Suola

Liiallinen suolan nauttiminen johtaa nopeasti nesteiden kertymiseen kudoksissa ja siitä aiheutuvaan turvotukseen. Vähentämällä suolan käyttöä pidät vatsan litteänä ja vaikutat positiivisesti koko kehon toimintaan. Liiallinen suolan määrä ruokavaliossa voi pitkällä aikavälillä johtaa mm. verenpaineen kohoamiseen ja verisuoniston ongelmiin.

5. Tyhjät hiilihydraatit

Tyhjillä hiilareilla tarkoitetaan pitkälle prosessoitua ruokaa, jossa poistetaan ruuan sisältämä kuitu ja suuri osa ravintoaineista, ja prosessi jättää jälkeensä vain kaloreita, jotka eivät täytä vatsaa tai anna elimistölle kunnollista polttoainetta. Etenkin valkoiset vehnätuotteet ovat täynnä tyhjiä hiilihydraatteja: vältä siis pizzaa, vehnäleipää, leivonnaisia ja muita tuotteita, jotka valmistetaan vehnäjauhoista.

Gluteeniyliherkkyydestä tai keliakiasta kärsivät eivät voi nauttia viljatuotteita ollenkaan, sillä niiden sisältämä gluteeni aiheuttaa vakavia oireita suolistossa.

6. Mausteinen ruoka

 

Some figure

Mausteilla voi olla monia hyödyllisiä vaikutuksia elimistössä, mutta ne voivat ärsyttää herkkää vatsaa tai aiheuttaa vatsaoireita liiallisesti käytettynä.

Mausteinen ruoka lisää happojen erittymistä vatsaan ja liiallinen määrä vatsahappoa voi vahingoittaa vatsan limakalvoja, mikä johtaa tulehdukseen tai turvotukseen. Nauti siis mausteita kohtuudella. Mustapippuri, chili, sinappi, muskottipähkinä ja etikka sopivat moneen reseptiin, mutta niiden käytössä kannattaa olla varovainen.

7. Maitotuotteet

Laktoosi-intoleranssista kärsivien tulisi välttää maitotuotteita kokonaan, vaikka ne olisivatkin houkutteleva vaihtoehto. Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa sitä, ettei keho pysty käsittelemään maitotuotteita, mikä johtaa inhottaviin vatsavaivoihin, kuten turvotukseen, kramppeihin ja ripuliin.

Suositeltua lukemista: Mantelimaidon hyödyt

8. Pavut

 

Some figure

Pavut ovat yleinen osa nykyihmisen ruokavaliota, mutta ne ovat samalla yksi hankalimmin sulavista ruoka-aineista. Pavut sisältävät paljon polysakkarideja ja muita yhdisteitä, jotka tekevät ruuan sulamisesta ja hajoamisesta vatsassa työlästä. Pavut lisäävät suolikaasujen määrää ja aiheuttavat turvotusta ja kipua.

Vaikka papuja ei kannata poistaa ruokavaliosta kokonaan, etenkään jos olet kasvissyöjä, kannattaa niiden nauttimista rajoittaa, jos huomaat vatsasi reagoivan niihin. Muista kypsentää pavut huolellisesti ennen nauttimista.

Pavut voi korvata kalalla, kanalla ja soijatuotteilla.

Kaikki edellämainitut ruoka-aineet aiheuttavat turvotusta, joten niiden liiallista nauttimista kannattaa välttää. Jos vatsavaivat jatkuvat ruokavaliomuutoksista huolimatta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agrawal A, Whorwell PJ. Review article: abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders–epidemiology and exploration of possible mechanisms. Aliment Pharmacol Ther 2008; 27: 2-10.
  • Azpiroz F, Malagelada JR. Abdominal bloating. Gastroenterology 2005; 129: 1060-78.
  • Manichanh C, Eck A, Varela E, Roca J, Clemente JC, González A, et al. Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: effect of diet. Gut 2014; 63: 401-8.
  • Salvioli B, Serra J, Azpiroz F, Lorenzo C, Aguade S, Castell J, et al. Origin of gas retention and symptoms in patients with bloating. Gastroenterology 2005; 128: 574-9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.