Syyt kovaan kyhmyyn ihon alla

Kun ihon alle ilmestyy kova kyhmy, ei kannata hermostua. On monia syitä, miksi näin tapahtuu, ja useimmissa tapauksissa ne eivät liity syöpään.
Syyt kovaan kyhmyyn ihon alla
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 27 huhtikuuta, 2023

Kova kyhmy ihon alla voi pelästyttää kenet tahansa. Yleinen pelko on, että kyseessä on pahanlaatuinen kasvain, mutta näin ei juuri koskaan ole. Syitä on monia, eikä useimpien niistä pitäisi aiheuttaa huolta.

On totta, että kova kyhmy ihon alla voi olla merkki syövästä. Se johtuu kuitenkin lähes aina muista syistä. Jos se ilmaantuu äkillisesti, 24-48 tunnin kuluessa, ja aiheuttaa kipua, kyseessä on todennäköisesti tulehdus tai vamma.

Kun kyseessä on pehmeä, sileä kyhmy, jota voi liikuttaa sormilla, kyseessä on yleensä hyvänlaatuinen kysta. Ennen kuin teet hätäisiä johtopäätöksiä, on parasta arvioida, onko kyhmy ihon alla huolestuttava vai ei.

Mistä kova kyhmy ihon alla voi johtua?

A hard lump under the skin.
Kova kyhmy ihon alla voi johtua monesta eri syystä.

Kova kyhmy ihon alla voi johtua monista tekijöistä. Seuraavassa tarkastellaan, mitkä ovat yleisimmät aiheuttajat ja mitkä ominaisuudet voivat auttaa erottamaan jotkut kyhmyt toisista.

Turvonnut imusolmuke

Imusolmukkeet ovat pieniä rauhasia, jotka ovat osa immuunijärjestelmää. Niiden tehtävänä on suodattaa imunesteessä olevat haitalliset aineet. Imusolmukkeisiin varastoituu myös valkosoluja, jotka torjuvat infektioita.

Imusolmukkeissa esiintyy usein tulehdusta virus- tai bakteeri-infektion yhteydessä. Tällaista turvotusta esiintyy yleensä esimerkiksi pään, kaulan, kainaloiden tai nivusten alueella.

Ne tuntuvat yleensä kovilta ja kivuliailta kosketettaessa. Kun kovuus on tuntuvaa ja ne vaikuttavat kimmoisilta tai liikkumattomilta, se voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta. Sairaudet, kuten lymfooma, leukemia ja rintasyöpä, voivat vaikuttaa solmukkeisiin.

Kysta

Kysta muodostaa myös kovan kyhmyn ihon alle. Koostumus riippuu kyhmyn sisälle jääneestä materiaalista. Kun se on kovaa, se sisältää sinne juuttuneita proteiineja tai kuolleita ihosoluja.

Jos kysta on lähellä ihon pintaa, se tuntuu todennäköisesti pehmeiltä. Jos se sijaitsee syvemmällä, se on kova. Niitä esiintyy yleensä käsissä ja ranteissa, selkärangassa, päänahassa, jaloissa, varpaissa tai suussa.

Useimmiten ne häviävät itsestään jonkin ajan kuluttua. Joskus niiden keskellä on musta piste, ja silloin ne yleensä avautuvat, jolloin niistä vapautuu keltaista ainetta. Jos ne ovat punaisia, turvonneita tai kivuliaita, lääketieteellinen toimenpide voi olla tarpeen.

Lipooma

Rasvaa sisältävää kasvainta kutsutaan lipoomaksi. Se voi olla kova kyhmy ihon alla, mutta useimmiten se tuntuu pehmeältä ja liikkuvalta. Se näyttää vaalealta tai värittömältä eikä yleensä aiheuta muita oireita.

Lipoomien tarkkaa syytä ei tunneta. Ne aiheuttavat harvoin ongelmia, elleivät ne kosketa hermoja tai verisuonia. Näissä tapauksissa ne voivat aiheuttaa kipua. Ne eivät yleensä vaadi lääketieteellistä hoitoa, elleivät ne aiheuta epämukavuutta.

Dermatofibrooma

Dermatofibrooma on kova ruskea tai punainen kyhmy ihon alla. Sitä esiintyy tavallisimmin jaloissa, käsivarsissa tai selässä. Se ei yleensä aiheuta oireita, mutta joissakin tapauksissa voi esiintyä kutinaa, ärsytystä ja kipua.

Nämä kyhmyjä syntyy, kun ylimääräisiä soluja kertyy dermikseen, joka on ihon paksuin kerros. Ei tiedetä, mikä aiheuttaa nämä muodostumat, mutta ne eivät koskaan ole syöpäkasvaimia. Ne jäävät kuitenkin iholle loppuelämäksi. Niiden poistamiseksi on olemassa kirurgisia vaihtoehtoja.

Fibroadenooma

Fibroadenooma on hyvänlaatuinen rintakasvain. Se koostuu kuitu- ja rauhaskudoksesta. Se kehittyy, kun estrogeenitaso on korkea, ja se voi kasvaa, kun hormonitaso nousee raskauden aikana. Vaihdevuosina se yleensä pienenee.

Tämäntyyppiset kyhmyt ovat yleisimpiä 20- ja 30-vuotiailla naisilla. Niitä voi kuitenkin esiintyä missä iässä tahansa. Fibroadenooma tuntuu kovalta, mutta on liikkuva.

Jos se aiheuttaa kipua, jos siihen liittyy muutoksia rinnan ulkonäössä tai henkilön suvussa esiintyy rintasyöpää, on suositeltavaa käydä lääkärissä. Itse asiassa aina, kun tämäntyyppinen kyhmy ilmaantuu, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Muuntyyppiset kovat kyhmyt ihon alla

Joskus kova kyhmy ihon alla on paise. Kyseessä on punainen, kivulias kyhmy, johon liittyy yleensä yksi tai useampi tulehtunut karvatuppi. Kyseessä voi olla myös luomi.

Myös syylä voi muodostaa ihon alle kovan kyhmyn. Siinä on mustia pisteitä, ja se esiintyy yleensä kädessä tai jalassa. Myös kovettumat paksuuntuvat ihoon ja muodostavat kovia kyhmyjä.

Paiseet taas ovat pehmeitä kyhmyjä, koska ne sisältävät tulehtunutta nestettä. Jos kuopassa on pigmentoitunut tai värillinen täplä, joka muuttaa muotoaan tai kokoaan, vuotaa helposti verta, kuoriutuu eikä parane, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen mahdollisimman pian.

Milloin on tarpeen mennä lääkäriin?

Jos kehosta löytyy kyhmy, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lääkärin puoleen on käännyttävä aina, kun ihon alle ilmaantuu kova, epäilyjä tai huolta herättävä kyhmy . Kovuus tai jäykkyys voi olla merkki terveysongelmasta, jota ei voi havaita paljain silmin. Tätä suositusta tulisi harkita vahvasti, jos muitakin merkkejä, kuten seuraavia, esiintyy:

  • Muutokset kyhmyn koossa tai ulkonäössä
  • Kyhmy on jäykkä ja aiheuttaa kipua tai arkuutta
  • Kyhmy näyttää punaiselta tai turvonneelta
  • Tahaton painon putoaminen

Diagnoosi

Jotta lääkäri voi tehdä diagnoosin ihon alla olevasta kovasta kyhmystä, hän tekee todennäköisesti alkuhaastattelun henkilökohtaisesta ja perheen terveyshistoriasta. Hän tiedustelee, kuinka kauan kyhmy on ollut olemassa ja onko se muuttunut.

Tämän jälkeen hän tekee yleensä fyysisen tutkimuksen, jossa kyhmy nipistetään tai poistetaan. Tämän jälkeen hän voi määrätä joitakin testejä, kuten seuraavat:

  • Kuvantaminen. Nämä voivat olla magneettikuvaus, ultraäänitutkimus tai röntgentutkimus.
  • Verikokeet. Valkosolujen määrä ja hormonitasot arvioidaan.
  • Neulabiopsia. Kudosnäyte otetaan analysoitavaksi mikroskoopilla.

Muistettavaa:

Kova kyhmy ihon alla ei sinänsä  ole merkki syövästä. Kuten olet huomannut, on monia syitä, miksi näitä kyhmyjä voi esiintyä, ja useimmiten ne eivät liity syöpään.

Tästä huolimatta on myös tärkeää huomata, ettei näitä kyhmyjä kannata jättää huomiotta. Jos olet huolissasi, ja varsinkin jos niissä näkyy muutoksia tai niihin liittyy muita oireita, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Luna, M. L., Viedma, A. J., Fuentes, A. M., Ruiz, A. B., Flores, P. B., & Santos, J. C. (2013). Dermatofibroma gigante, una variante infrecuente de dermatofibroma. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 41(6), 267-270.
  • Aliaga, M. N., Ibarra, V. A., Neira, V. P., & Contreras, M. L. (2010). Fibroadenoma en mama axilar supernumeraria; reporte de un caso. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(2), 329-333.
  • Faytong, M. S., Chávez, I. A. T., & Urrea, H. E. R. (2020). FACTORES DE RIESGO QUE PREDISPONEN A LA APARICIÓN DEL CANCER DE PIEL UN ESTUDIO DE REVISIÓN. Más Vita, 2(3 Extraord), 97-103.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.