Logo image
Logo image

Epidermaalikystat: aiheuttajat ja mahdolliset hoidot

3 minuuttia
Epidermaalikystat ovat ihossa olevia kohoumia. Niitä saattaa ilmaantua useinkin mutta ne eivät ole terveysriski eivätkä juuri oireile. Mikä niitä aiheuttaa? Lue alta lisää.
Epidermaalikystat: aiheuttajat ja mahdolliset hoidot
Viimeisin päivitys: 28 joulukuuta, 2020

Epidermaalikystat eli sarveisontelot ovat pieniä, hyvänlaatuisia kohoumia ihossa. Niiden sijainti vaihtelee, mutta pääosin niitä esiintyy kasvoilla, kaulalla ja ylävartalossa.

Tällaiset kystat kasvavat hitaasti ja ovat harvoin kivuliaita. Ne aiheuttavat harvoin mitään haittaa ja tällöin ne eivät myöskään vaadi hoitoa. Lue alta lisää näiden epäesteettisten ihokasvaimien pääasiallisista aiheuttajista ja käytettävissä olevista hoitomuodoista.

Mistä epidermaalikystat johtuvat?

Epidermis eli orvaskesi, ihon uloin kerros, koostuu ohuesta pinnasta, joka suojelee jatkuvasti muuttuvia soluja. Useimmiten epidermaalikystia syntyy silloin, kun epidermiksen solut eivät irtoa asiaankuuluvalla tavalla vaan jatkavat lisääntymistä.

Ne voivat sijaita myös syvemmällä ihossa. Yksi niiden mahdollinen aiheuttaja on ihovaurio tai karvatupen kaikkein uloimman osan ärsytys.

Tällaisten kystien seinämät muodostuvat epidermiksen soluista, ja sitten keratiinia erittyy kystan sisään. Näin ollen mikä tahansa karvatupen tai talirauhasen vaurio ihossa voi käynnistää epidermiksen solujen epänormaalin kasvun.

Epidermaalikystat: oireet

Epidermaalikystiin ei liity kovinkaan paljon oireita, mutta niillä on joitakin piirteitä, kuten seuraavat:

  • Nähtävissä oleva pieni ja pyöreähkö kyhmy kasvojen, kaulan tai ylävartalon ihon alla
  • Kystan keskellä olevan aukon tukkii mustapää
  • Ihoalue voi punoittaa jos kysta on tulehtunut, ja alue on normaalia arempi
  • Siitä voi vuotaa paksua, kellertävää ja pahanhajuista nestettä
Some figure
Jos ihosolut eivät irtoa normaaliin tapaan, voi syntyä epidermaalikysta.

Tuleeko hakeutua lääkäriin?

Useimmat epidermaalikystat eivät johda muihin terveysongelmiin eivätkä vaadi hoitoa. Hakeudu hoitoon kuitenkin nopeasti, jos huomaat seuraavia piirteitä:

  • Nopea kasvu
  • Repeämä, joka johtaa kipuun tai muihin infektiosta kertoviin merkkeihin
  • Epidermaalikysta syntyy alueelle, jossa on aina ärsytystä
  • Se aiheuttaa haittaa esteettisistä syistä
  • Se sijaitsee epänormaalilla kehonalueella, kuten sormissa
  • Se aiheuttaa kuumetta

Lue myös: Rengasgranulooma: oireet ja hoito

Epidermaalikystien riskitekijät

Kuka tahansa voi saada yhden tai useamman epidermaalikystan, mutta erityisesti murrosikä voi vaikuttaa niiden syntyyn. Niille ovat alttiimpia miehet sekä sellaiset ihmiset, joilla on Gardnerin oireyhtymä, basaalisoluneevus-oireyhtymä tai tyypin II synnynnäinen pakyonykia.

Mahdolliset komplikaatiot

Komplikaatioita ilmenee harvakseltaan, ja niitä ovat muun muassa:

  • Tulehdus
  • Kivulias infektio ja märkäpaiseet
  • Repeämä, joka johtuu fyysisestä traumasta tai Staphylococcus aureuksen, Escherichia colin ja A-ryhmän streptokokin aiheuttamasta bakteeri-infektiosta
  • Ihosyöpä (tutkimus paljastaa, että 1 prosenttiin kystista liittyy tyvisolusyöpään tai levyepiteelisyöpään liittyviä pahanlaatuisia muutoksia)

Kuinka epidermaalikystat diagnosoidaan?

Lääkärit pystyvät yleensä diagnosoimaan epidermaalikystan vain sitä tarkastelemalla. Se näyttää samalta kuin talirauhaskysta, mutta ne eivät johdu samasta patologiasta. Epidermaalikysta johtuu vauriosta karvatupissa tai ihon uloimmassa kerroksessa. Lääkäri vaatii epäselvissä tapauksissa biopsian sulkeakseen pois muut sairaudet.

Erotusdiagnoosi

  • Dermoidikystat
  • Lipoomat
  • Aknen pseudokystat
  • Myksoidi pseudokysta

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mistä ihon reaktiivisuus johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Epidermaalikystien hoito

Epidermaalikystat eivät yleensä vaadi hoitoa paitsi aiheuttaessaan haittaa sijaintinsa, esteettisten syiden tai toistuvien tulehdusten takia. Alta voit lukea siitä, mitkä ovat epidermaalikystien pääasialliset hoitomuodot.

Avaus ja tyhjentäminen

Tässä hoitomuodossa kystaan tehdään viilto ja sitä painetaan kevyesti sormin nesteen puristamiseksi ulos. Toimenpide on helppo ja nopea, mutta kysta voi ilmestyä uudestaan myöhemmin, jos sitä ei tehdä oikein.

Toisin sanoen kasvaimen sisällön lisäksi tulee poistaa myös itse kapseli, jossa neste on – muutoin kysta muodostuu uudelleen ajan myötä.

Some figure
Epidermaalikystien ensisijainen hoitomuoto on avaus ja tyhjentäminen.

Pieni leikkaus

Tämä hoitomuoto vaatii erikoisasiantuntijaa, joka osaa poistaa koko kystan, mukaan lukien sen sisemmän kapselin. Medical Sciences -lehdessä julkaistu tutkimuksessa kuvaillaan, mikä merkitys on koko kasvaimen sisäpinnan poistamisella sen uusiutumisen välttämiseksi.

Tämän toimenpiteen läpikäyvä potilas joutuu todennäköisesti tulemaan parin päivän päästä takaisin ompeleiden poistoon. Leikkaus on pieni, mutta se estää kystan kasvamista takaisin samalle alueelle. Jos kystaan liittyy kuitenkin tulehdusta tai infektio, lääkärin on ensin määrättävä asiaankuuluva hoito ja vasta sitten varattava leikkausaika.

Infiltraatio

Toinen hoitomuoto koostuu kortikosteroidilääkkeen injektoimisesta kystan alueelle, jos siihen liittyy turvotusta ja tulehdusta. Tämän voi kuitenkin määrittää vain asiantuntija.

Antibioottihoito

Joissakin tapauksissa infektio on ilmeinen, jolloin lääkäri määrää ihan ensimmäiseksi suun kautta otettavia antibiootteja. Kun infektio on taltutettu, hän arvioi muut hoitovaihtoehdot.

Kasvain ei ole välttämättä pahanlaatuinen

Epidermaalikystat ovat hyvänlaatuisia ihokasvaimia. Ne ovat itse asiassa hyvinkin yleisiä eivätkä vaadi hoitoa, ellei niihin liity haitallisia oireita. Vältä näpräämästä niitä, jotta et aiheuttaisi infektioita tai lisäongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zito PM, Scharf R. Cyst, Epidermoid (Sebaceous Cyst) [Updated 2020 Apr 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499974/
  • Habif TP. Benign skin tumors. In: Habif TP, ed. Clinical Dermatology: A Color Guide to Diagnosis and Therapy. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016
  • Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. [Updated 2020 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532310/
  • Wollina U, Langner D, Tchernev G, França K, Lotti T. Epidermoid Cysts – A Wide Spectrum of Clinical Presentation and Successful Treatment by Surgery: A Retrospective 10-Year Analysis and Literature Review. Open Access Maced J Med Sci. 2018;6(1):28-30. Published 2018 Jan 10. doi:10.3889/oamjms.2018.027
  • Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003
  • Weir CB, St.Hilaire NJ. Epidermal Inclusion Cyst. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020.
  • Zuber TJ. Minimal excision technique for epidermoid (sebaceous) cysts. Am Fam Physician. 2002;65(7):1409-1420.
  • Hoang VT, Trinh CT, Nguyen CH, Chansomphou V, Chansomphou V, Tran TTT. Overview of epidermoid cyst. Eur J Radiol Open. 2019;6:291-301. Published 2019 Sep 5. doi:10.1016/j.ejro.2019.08.003

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.