Logo image
Logo image

Rengasgranulooma: oireet ja hoito

2 minuuttia
Rengasgranulooma ei tavallisesti aiheuta kipua, mutta se voi kutista ja olla kosmeettisesti häiritsevä. Se on harvinainen ihosairaus, jonka syy on tuntematon.
Rengasgranulooma: oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 11 lokakuuta, 2020

Rengasgranulooma (granuloma annulare) on tulehduksellinen ihotauti. Se saa nimensä siitä, että se aiheuttaa iholle rengasmaisia, ihosta koholla olevia ja punertavia kyhmyjä, jotka normaalisti katoavat itsestään.

Rengasgranulooma ei ole kovinkaan yleinen tauti. Sen voi saada kuka tahansa, mutta tavallisesti sitä esiintyy noin 10-vuotiailla lapsilla. Sen syytä ei tunneta, mutta tilastojen mukaan sitä potevat enemmän naiset kuin miehet.

Vaiva ei tavallisesti aiheuta haittaa, mutta se on hyvin näkyvä, mistä syystä se on usein esteettinen ongelma. Toisaalta joillakin ihmisillä kyhmyt kutisevat voimakkaasti.

Tautia tutkitaan edelleen, mutta se näyttäisi liittyvän joihinkin infektioihin ja jopa kasvaimiin. Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarpeellisen rengasgranuloomasta sen tunnistamiseksi.

Mikä on rengasgranulooma?

Kuten jo mainittiin, kyseessä on krooninen ja tulehduksellinen ihosairaus, jossa iholle muodostuu koholla olevia, punaisia kyhmyjä rengasmaisesti. Tavallisesti sitä esiintyy kämmenselissä ja jalkaterissä.

Vaikka sen tiedetään koskettavan enemmän naisia ja lapsia, sen tarkkaa syytä ei tiedetä. Tästäkin huolimatta joitakin laukaisevia tekijöitä tunnetaan. Se voi esimerkiksi olla joidenkin lääkkeiden sivuvaikutus.

Toinen mahdollinen syy on joidenkin hyönteisten purema tai pisto, ja se voi olla jopa reaktio tiettyihin rokotteisiin. Rengasgranulooma liittyy myös infektioihin, kuten hepatiittiin. Tästä huolimatta on tärkeää huomauttaa, että se ei ole tarttuva tauti.

Vaikka rengasgranulooma yleensä katoaakin itsestään parin vuoden kuluessa ilman hoitoa, sitä on tärkeää tutkia perusteellisesti. Tutkijat yrittävät selvittää, liittyykö se muihin, koko elimistön sairauksiin.

Rengasgranulooma näyttäisi liittyvän tiettyihin kilpirauhassairauksiin ja diabetekseen. Myös jotkut karsinogeeniset prosessit voivat aiheuttaa sitä. Näissä tapauksissa kyhmyjä on tavallisesti enemmän ympäri kehoa, eivätkä ne reagoi hyvin hoitoon.

Some figure
Rengasgranulooma ilmenee useimmiten kämmenselissä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mistä ihon hyperpigmentaatio johtuu?

Mitä oireita rengasgranulooma aiheuttaa?

Rengasgranulooma ei aiheuta kyhmyjen lisäksi muita oireita. Nämä kyhmyt voivat olla erivärisiä, sinertävästä ihonväriseen ja punaiseen. Ne kaikki ovat rengasmaisia ja laajenevat ulospäin, ja niiden keskus on reunoihin nähden hieman upoksissa.

Kyhmyt ovat kosketukselle herkkiä, mutta ne eivät aiheuta kipua. Ne voivat kuitenkin olla esteettisesti häiritseviä tai aiheuttaa kutinaa, erityisesti kun niitä on kehossa paljon kaikkialla.

Rengasgranulooma luokitellaan eri ryhmiin:

  • Ensimmäisessä ryhmässä on paikallinen rengasgranulooma, joka on kaikkein yleisin muoto. Normaalisti sitä esiintyy kämmenselissä ja jalkaterissä, ja ihomuutokset voivat olla läpimitaltaan jopa 5 senttimetriä.
  • On olemassa myös yleistynyt rengasgranulooma, joka leviää kaikkialle kehoon.
  • Sitten on vielä ihonalainen granulooma, jossa kyhmyt ovat pieniä ja kovia eivätkä yleensä punoita.
Some figure
Paikallinen rengasgranulooma on kaikkein yleisin muoto.

Saatat pitää myös: Atooppinen ja seborrooinen ihottuma: mitä eroa niillä on?

Kuinka rengasgranuloomaa hoidetaan?

Rengasgranulooma aiheuttaa helposti tunnistettavissa olevia ihomuutoksia, eli se on tavallisesti helppo diagnosoida. Jos diagnoosissa on yhtään epäselvyyttä, dermatologi voi joskus vaatia ihobiopsiaa. Kuten aiemmin mainitsimme, kyhmyt katoavat normaalisti itsestään tietyn ajan kuluessa.

Tästä syystä vaiva kestää normaalisti enintään kaksi vuotta, eikä sitä siis välttämättä tarvitse hoitaa. Se voi kuitenkin olla häiritsevä esteettisesti tai kutinan takia.

Näihin ongelmiin löytyy hoitovaihtoehtoja. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää kortikosteroidivoiteita, jotka auttavat ihomuutoksia katoamaan nopeammin. Myös kortikosteroidi-injektiot ovat mahdollisia, jos tauti ei reagoi voiteisiin.

Joissakin tapauksissa rengasgranulooman hoidossa käytetään valoterapiaa. Jos kyhmyt leviävät runsaasti ja niitä on joka puolella, voidaan määrätä suun kautta otettavia lääkkeitä. Tärkeintä on kuitenkin hakeutua lääkäriin ja antaa asiantuntijan päättää parhaasta hoitomuodosta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Granuloma anular – Trastornos de la piel – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved February 13, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-la-piel/hipersensibilidad-y-trastornos-cutáneos-inflamatorios/granuloma-anular
  • Fernandez-Anton-Martinez, M. D. C., Avilés Izquierdo, J. A., Baniandrés, O., & Suárez Fernández, R. (2012). Granuloma anular generalizado: Un reto terapéutico. Nuestra experiencia en 12 pacientes. Piel, 27(10), 543–548. https://doi.org/10.1016/j.piel.2012.07.016
  • Navarro-Hernández, Cipactli Ariel, et al. “Granuloma annulare: A dermatological challenge.” Dermatología Revista Mexicana 62.3 (2018): 221-232.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.