Mistä ihon hyperpigmentaatio johtuu?

Vaikka ihon hyperpigmentaatio ei ole terveydelle haitallinen tai vaarallinen ilmiö, voi se aiheuttaa epämukavuutta, koska suurin osa läiskistä nousee auringolle altistuville eli näkyville alueille, kuten kasvoihin, käsiin ja käsivarsiin.
Mistä ihon hyperpigmentaatio johtuu?

Viimeisin päivitys: 09 syyskuuta, 2020

Ihon hyperpigmentaatio keskittyy alueille, jonne melaniinina tunnettu pigmentti pakkautuu. Tämä saa kyseisen alueen ottamaan normaalia tummemman sävyn, mikä voi ilmetä läiskinä, pisamia tai täplinä. Miksi näin tapahtuu? Ja kuinka voimme välttää sitä?

Ensinnäkin on selvennettävä, että ihomme väri muodostuu luonnollisten pigmenttien, kuten hemoglobiinin, melaniinin ja karotenoidien ansiosta. Erityisesti melaniini vastaa silmien, ihon ja hiusten “värittämisestä”. Se valmistuu tyrosiinista ja tyrosinaasista ja muodostuu ihon orvaskedessä sijaitsevissa melanosyytti-nimisissä pigmenttisoluissa.

Melaniinin pääasiallisena tehtävänä on suojata DNA:ta ultraviolettisäteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Jos se kuitenkin syystä tai toisesta aktivoituu liikaa, se johtaa pigmentin liikatuotantoon eli ihon hyperpigmentaatioon.

Mistä ihon hyperpigmentaatio johtuu?

Kuten aiheeseen perehtyneen tieteisjulkaisun Pigment Cell & Melanoma Researchin artikkelissa selitetään, yksi ihon hyperpigmentaation yleisimmistä syistä on altistuminen auringonvalolle. Auringonvalo stimuloi ihoa melaniinin muodostumista ja suojaa näin auringon haitallisilta UV-säteiltä.

Itse asiassa juuri tämän takia monet ihmiset altistavat itsensä auringolle, sillä melaniinin tuotanto saa ihossa aikaan rusketuksen. Altistuksen pidentyessä tämä prosessi kuitenkin muuttuu, jolloin ihossa tapahtuu vaurioita, jotka ilmenevät myöhemmin ihon hyperpigmentaationa. Joitakin ihon hyperpigmentaatioon liittyvistä riskitekijöistä ovat seuraavat:

  • Geneettinen taipumus.
  • Ikääntyminen: Joskus iholle syntyy läiskiä, jotka johtuvat ikääntymisen, mutta toisinaan myös auringonvalon vaikutuksesta.
  • Tulehduksen jälkeen: Ihon hyperpigmentaatiota voi tapahtua myös ihohaavan, kuten palovamman, leikkauksen, psoriaasin tai ekseeman jälkeisen parantumisprosessin vuoksi. Tämä on yleensä havaittavissa aikaisemmin vaurioituneella ihoalueella normaalina pinnanmuotona, mutta taas normaalia tummempana ihonvärinä.
  • Hormonit: Tästä ovat vastuussa melasma- tai kloasma-nimiset hormonit. Epäsäännöllisen muotoisia tummia alueita ilmestyy iholle silloin, kun naissukupuolihormonit stimuloivat melaniinin tuotantoa ihon altistuessa auringolle joko raskauden aikana tai ehkäisypillerikuurin yhteydessä.
  • Auringon altistumisen vuoksi: Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, auringolle altistuminen on pääasiallinen ihon hyperpigmentaation syy. Kaikki ihon läiskät ja täplät – olivatpa ne sitten ikääntymisen merkkejä, pisamia, melasmaa tai tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota – muuttavat sävyään auringonvalon tuottaman säteilyn vuoksi.
  • Lääkkeet: Joillakin lääkkeillä, kuten hormonaalihoidoilla, kemoterapialääkkeillä, malarialääkkeillä, antibiooteilla ja veren hyytymistä ehkäisevillä antikoagulanteilla, voi olla sivuvaikutuksia, jotka aiheuttavat ihon epänormaalia pigmentoitumista.
  • Sairaudet: Ihon hyperpigmentaatio voi olla merkki muista patologioista, kuten vitamiinin puutostiloista, immuunijärjestelmään liittyvästä häiriöstä, maha-suolikanavan sairauksista sekä aineenvaihdunnallisista häiriöistä.
Liiallinen auringolle altistuminen aiheuttaa ihossa vaurioita, jotka ilmenevät myöhemmin ihon hyperpigmentaationa
Auringolle altistuminen on pääasiallinen ihon hyperpigmentaation syy. Itse asiassa lähes kaikki ihon läiskät, pisamat ja täplät liittyvät tähän tekijään.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Neljä kotikonstia maksaläiskien ehkäisemiseen

Miten ihon hyperpigmentaatiota voidaan ehkäistä?

Yleisellä tasolla ihon hyperpigmentaation syntyä voidaan muutamilla keinoilla välttää. Tässä vaiheessa on kuitenkin selvennettävä, että niitä tulisi soveltaa iholle mahdollisuuksien mukaan joka ikinen päivä.

  • Ensinnäkin aurinkosuojaa suositellaan sekä kesällä että talvella. Suojakertoimen tulisi olla ainakin 50.
  • Rajoita auringolle altistumista. Auringolle altistumista tulisi välttää erityisesti kesäaikaan klo 11-16 välisenä aikana, jolloin auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan.
  • Käytä ulkona liikkuessasi auringolta suojaavia vaatteita.

Ihon hyperpigmentaatiota hoitavat menetelmät

Ihon hyperpigmentaation hoito on haaste myös alan ammattilaisille. Vaikka hoitomenetelmät ovat ajan myötä edistyneet, hyperpigmentaation vähentämisessä on edelleen vaikeuksia. Kuten Indian Journal of Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on yksityiskohtaisesti todettu – jopa kaikkein uusimmatkin hoidot ovat osoittautuneet monille potilaille tehottomiksi. Mitä vaihtoehtoja meillä sitten on?

  • Kemiallinen kuorinta: Tämä menetelmä minimoi hyperpigmentaatiota jättämällä uuden ihon homogeeniselle sävylle.
  • Laser: Tämän hoitomenetelmän vaikutus on samanlainen kuin hapolla suoritettu hoito, mutta ihotautilääkäri voi soveltaa sitä tietyille alueille happohoitoa tarkemmin. Laserhoidossa keskitytään voimakkaan laservalon avulla vahingoittamaan sellaisia alueita, jotka ovat kärsineet eniten hyperpigmentaatiosta. Mitä voimakkaampi laservalo on, sitä tehokkaammin se pääsee myös ihon syvempiin kerroksiin.
  • Paikalliset voiteet: Hydrokinoni-nimisen aineen käyttö pieninä pitoisuuksina on osoittautunut hyödylliseksi menetelmäksi monissa hyperpigmentaation tapauksissa. Tämä hoito on kuitenkin suoritettava varoen, ettei se aiheuta iholla ärsytystä tai tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota. Toisaalta myös C-vitamiini on osoittautunut tehokkaaksi apuriksi ihovaurioita vastaan ​​ja sitä käytetään yhdessä muiden aktiivisten ainesosien kanssa. Viime aikoina sellaiset aineosat kuten kojiinihappo, arbutiini, retinoidit ja atselaiinihappo, ovat saaneet ihon hyperpigmentaation hoidossa myös suuren merkityksen.
Vaikka hoitomenetelmät ovat ajan myötä edistyneet, ihon hyperpigmentaatio on edelleen suuri haaste monille alan ammattilaisille
Paikallisista hyperpigmentaation hoitomenetelmistä saatavien tuloksien tehokkuus on edelleen rajallinen. Nämä hoidot näyttävät kuitenkin olevan hyödyllisiä silloin, kun niitä lisätään potilaan iholle useassa eri otteessa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 7 luontaishoitoa auringon aiheuttamaan hyperpigmentaatioon

Ihon hyperpigmentaatio: mitä sinun tulee ottaa huomioon?

Jos iholle ilmestyy uusia läiskiä tai hyperpigmentaatioon liittyviä epäsäännöllisyyksiä, on parasta, että käännyt ihotautilääkärin puoleen. Alan ammattilainen pystyy selvittämään, ovatko ihon muutokset normaaleja vai ovatko ne peräisin jostakin ihoon liittyvästä patologiasta. Lisäksi hän voi tarjota sinulle tarkempaa lisätietoa parhaista hoitomenetelmistä omien yksilöllisten tarpeidesi mukaisesti.

On tärkeää selventää, että hyperpigmentaatioon liittyvien hoitojen tuloksia ei nähdä yhdessä yössä, sillä näiden ihovaurioiden hoito vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Lisäksi paikallisia hoitomuotoja on muistettava täydentää muilla menetelmillä, erityisesti käyttämällä riittävän vahvaa aurinkosuojaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tran TT, Schulman J, Fisher DE. UV and pigmentation: molecular mechanisms and social controversies. Pigment Cell Melanoma Res. 2008;21(5):509‐516. doi:10.1111/j.1755-148X.2008.00498.x
  • Handel AC, Miot LD, Miot HA. Melasma: a clinical and epidemiological review. An Bras Dermatol. 2014;89(5):771‐782. doi:10.1590/abd1806-4841.20143063
  • Hassan S, Zhou X. Drug Induced Pigmentation. [Updated 2019 Jun 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542253/
  • Fatima S, Braunberger T, Mohammad TF, Kohli I, Hamzavi IH. The Role of Sunscreen in Melasma and Postinflammatory Hyperpigmentation. Indian J Dermatol. 2020;65(1):5‐10. doi:10.4103/ijd.IJD_295_18
  • Bandyopadhyay D. Topical treatment of melasma. Indian J Dermatol. 2009;54(4):303‐309. doi:10.4103/0019-5154.57602
  • Soleymani T, Lanoue J, Rahman Z. A Practical Approach to Chemical Peels: A Review of Fundamentals and Step-by-step Algorithmic Protocol for Treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(8):21‐28.
  • Avci P, Gupta A, Sadasivam M, et al. Low-level laser (light) therapy (LLLT) in skin: stimulating, healing, restoring. Semin Cutan Med Surg. 2013;32(1):41‐52.
  • Davis EC, Callender VD. Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. J Clin Aesthet Dermatol. 2010;3(7):20‐31.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.