Logo image
Logo image

Hauskoja faktoja syötävästä planktonista

2 minuuttia
Plankton sisältää runsaasti välttämättömiä aminohappoja sisältävää proteiinia, joka ei vastaa tutkijoiden aiempia uskomuksia kasviperäisestä proteiinista.
Hauskoja faktoja syötävästä planktonista
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Yksi nykypäivän suurista mullistuksista ruoanlaitossa hyönteisten ohella on syötävä plankton. Tämä mikro-organismien ryhmä elää vedessä noin 200 metrin syvyydessä.

Yleensä se on ravinnon lähde erityyppisille meressä eläville lajeille, kuten valaille. Siitä on tulossa kuitenkin yhä yleisempi tuote keittiössä, sillä siinä on ravintoaineita, jotka voivat hyödyttää ihmisten terveyttä.

Syötävä plankton: vitamiinien lähde

Planktonissa on paljon C- ja E-vitamiinia. Erään vuoden 2016 tutkimuksen mukaan ensimmäinen liittyy läheisesti vastustuskykyyn. Lisäksi se osallistuu raudan aineenvaihduntaan parantaen sen imeytymistä. Se on myös antioksidanttien lähde ja auttaa kollageenin muodostumisessa.

E-vitamiini taas on tehokas antioksidantti. Sen saanti voi auttaa ehkäisemään ja hoitamaan hermorappeumaprosesseja, esimerkiksi Alzheimerin taudissa, kuten todetaan International Journal of Molecular Sciences -lehden artikkelissa. Lisäksi se antaa suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan, sillä se vähentää LDL-lipoproteiinin hapettumista.

Some figure

Erinomaiset aistinvaraiset ominaisuudet

Syötävällä planktonilla on erinomaiset aistinvaraiset ominaisuudet, mikä tekee siitä hyvin hyödyllisen tuotteen keittiössä. Siinä on voimakas meren maku, minkä vuoksi moni haluaa käyttää sitä eri ruokalajien aromin parantamiseen.

Tämä on yksi syy sen korkeaan hintaan, joka saattaa olla lähemmäs 2 000 euroa kiloa kohden. Onneksi jo muutama teelusikallinen planktonia riittää rikastuttamaan ateriaa kuin ateriaa.

Syötävä plankton: proteiinin ja rasvahappojen lähde

Syötävässä planktonissa on välttämättömiä aminohappoja sisältävää proteiinia, joka eroaa perinteisestä kasviproteiinin käsitteestä. Se on kuitenkin pääosin vettä, joten siinä ei ole yhtä paljon proteiinia kuin eläinperäisissä tuotteissa.

Lisäksi siinä on paljon Omega-3:a. Näiden rasvahappojen sekä E-vitamiinin ansiosta plankton on sydänystävällistä ravintoa.

Planktonin syönti pystyy vaikuttamaan hieman lipidiprofiiliin ja ehkäisemään hapettumista. Tämä suojaa tietyiltä sydän- ja verisuonitaudeilta. Ruoassa käytetyn planktonin määrä ei kuitenkaan ole riittävän suuri niin, että näistä ravintoaineista hyötyisi. Tämä merten kasvis ei siis loppujen lopuksi tarjoa kovinkaan runsaasti terveyshyötyjä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Mitä eroja katkarapulajikkeiden välillä on?

Some figure

Superruokaa ei ole olemassakaan

Vaikka jotkut ihmiset pitävät syötävää planktonia superruokana, tuoreimmat tieteelliset tutkimukset eivät usko sellaisen olemassaoloon.

Mikään tuote ei pysty ehkäisemään tai hoitamaan sairauksia itsessään. Niiden vaikutus riippuu ruokavaliosta kokonaisuudessaan. Hyödyllisten vaikutusten saamiseksi mistä tahansa ruoka-aineesta niiden tuleekin olla osa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 6 vinkkiä kasvispohjaisen ruokavalion aloittamiseen

Syötävä plankton, harvinaista herkkua

Aistinvaraisista ominaisuuksistaan, antioksidanteistaan ja vitamiineistaan huolimatta syötävä plankton on nykyään harvinainen elintarvike.

Sitä käytetään haute cuisine -ruoanlaitossa antamaan makua ja jopa väriä tiettyihin ruokalajeihin. Planktonin korkean hinnan vuoksi suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan saa sitä kovin helposti käsiinsä.

Syötävässä planktonissa on kaikesta huolimatta paljon ravintoaineita ja hyvä antioksidanttinen kyky. Sen E-vitamiini ja Omega-3 tekevät siitä erinomaisen avun verenkiertojärjestelmälle. Näitä ravintoaineita saa kuitenkin monista muistakin tuotteista, joten niiden saanti ei edellytä planktonin syömistä.

Muista, että superruokia ei ole olemassakaan, ja ollakseen terve täytyy noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Esimerkiksi tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio antaa riittävästi energiaa.

Tuoreiden ruoka-aineiden suosiminen prosessoitujen elintarvikkeiden sijaan auttaa pienentämään monitekijäisten sairauksien riskiä. Yhdistä tämä säännölliseen liikuntaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kim H., Jan M., Kim Y., Choi J., et al., Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol, 2016. 68 (3): 406-20.
  • Lloret A., Esteve D., Monllor P., Cervera Ferri A., Lloret A., The effectiveness of Vitamin E treatment in alzheimer’s disease. Int J Mol Sci, 2019.
  • Castells, P. (2019). El plancton comestible. Investigación y ciencia, (513), 57-57.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.