Sorbitoli-intoleranssista kärsivän ruokavalio

Jos kärsit sorbitoli-intoleranssista, tulee sinun poistaa joitakin ruokia ruokavaliosta, kuten tiettyjä hedelmiä, prosessoituja tuotteita sekä purukumi. Lue lisää tästä artikkelista.
Sorbitoli-intoleranssista kärsivän ruokavalio

Viimeisin päivitys: 16 heinäkuuta, 2020

Oletko koskaan tuntenut epämukavaa tunnetta vatsassa, ilmavaivoja tai ripulia joidenkin hedelmien tai kevyttuotteiden syömisen tai purukumin jauhamisen jälkeen? Jos näin on, saatat kärsiä sorbitoli-intoleranssista. Jatka lukemista oppiaksesi kuinka voit noudattaa ruokavaliota, joka sisältää vain vähän sorbitolia.

Mitä sorbitoli on?

Sorbitoli on sokerialkoholi, jota on luonnostaan punalevässä ja rosaceae-kasviperheeseen kuuluvien kasvien hedelmissä ja lehdissä, kuten esimerkiksi:

 • Päärynöissä
 • Omenoissa
 • Luumuissa
 • Kvitteneissä
 • Persikoissa ja aprikooseissa

Sitä käytetään laajalti elintarviketeollisuudessa makeutusaineena, sakeutusaineena ja kosteudensäilyttäjänä, koska sillä on kyky makeuttaa ruokia pitämällä kuitenkin kaloripitoisuuden alhaisena.

Mitä sorbitoli-intoleranssi tarkoittaa?

Sorbitoli-intoleranssista kärsivä nainen ei halua syödä donitsia.
Sorbitoli-intoleranssista kärsivät ihmiset saattavat kokea ruoansulatusvaivoja, kuten kipua, turvotusta ja ilmavaivoja.

Sorbitoli-intoleranssi johtuu tiettyjen suoliston kuljettaja-aineiden puutteesta. Terveetkin ihmiset, joilla ei ole tätä puutetta, voivat nauttia vain rajallisen määrän (noin 20-25 g) kyseistä sokeria. Jos siis ylität tämän määrän, saatat kärsiä sen aiheuttamista oireista vaikket olisikaan intolerantti.

Sorbitoli-intoleranssia on kahdentyyppistä:

 • Ensisijainen intoleranssi: Tämä johtuu sorbitolin kuljettajaentsyymin (GLUT5) puutteesta. Asiantuntijat uskovat, että siihen liittyvät perintötekijät, jotka voivat kehittyä ihmisen koko elämän ajan.
 • Toissijainen intoleranssi: Vaikka siihen vaikuttavatkin perinnölliset tekijät, näyttää siltä, että se voi syntyä myös suolistosairaudesta (suolistotulehdus, ärtyvän suolen oireyhtymä, keliakia ja niin edelleen), joka vahingoittaa suoliston limakalvon reunaa ohimenevästi tai pysyvästi.

Oireet

Tästä sairaudesta kärsivillä potilailla saattaa olla eri oireita, jotka vaihtelevat kevyistä vakaviin. Yleisimpiin oireisiin kuuluvat:

 • Vatsakipu tai krampit
 • Turvotus
 • Pullistuminen tai vatsan paisuminen
 • Ilmavaivat
 • Suoliston ääntelyt
 • Ripuli ja ilmavaivat

Sorbitolia sisältävät ruoat

Jos kärsit sorbitoli-intoleranssista, tulee sinun noudattaa vähän sorbitolia sisältävää ruokavaliota. Tässä näet listattuna ruokia, jotka sisältävät eniten sorbitolia:

Luonnollisesti (korkeimmasta pitoisuudesta alhaisimpaan)

 • Tuoreet hedelmät. Päärynät, luumut, persikat, aprikoosit, omenat, viinirypäleet, mansikat, vadelmat ja mustikat.
 • Säilykehedelmät. Omenamehu, punaherukkamehu, seljankukkamehu, mustaherukkamehu.
 • Kuivatut hedelmät. Kuivatut luumut, persikat, aprikoosit, omenat, taatelit ja rusinat.

Keinotekoisesti

Purukumi, kevyttuotteet sekä leipomotuotteet sisältävät sorbitolia.

Sitä löytyy ruoka-, kosmetiikka- ja apteekkituotteista lisäaineena. Sorbitoli voi näkyä merkintänä “sorbitoli” (E420i) tai “sorbitolisiirappi” (E420ii).

Sitä on ruokatuotteissa, kuten hilloissa, hyytelöissä, leivonnaisissa, makeisissa, pakasteissa, purukumissa, kevyttuotteissa ja “sokerittomissa” tuotteissa. Kevyttuotteiden kanssa tulee olla varovainen, sillä niiden runsas käyttö voi aiheuttaa tämän intoleranssin syntymisen.

Kosmetiikassa sitä käytetään hammastahnassa, sillä se luo paremman muovailtavuuden, makean maun sekä hyvän liukoisuuden. Apteekkituotteissa sitä käytetään ulkoisesti levitettäviin voiteisiin. Sitä voi olla myös nestemäisissä lääkkeissä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 8 allergiaa aiheuttavaa vihannesta

Sorbitoli-intoleranssin diagnosointi

H2-hengitystesti on tällä hetkellä paras diagnosointikeino. Kehon kyvyttömyys imeä sorbitolia saa sen fermentoitumaan suoliston bakteereista, mikä puolestaan synnyttää suuren määrän vapaata vetyä. Tätä vetyä mitataan uloshengitettävästä ilmasta.

Ennen testin tekemistä potilaan tulee paastota kahdeksan tunnin ajan. Potilas ei saa syödä hedelmiä, vihanneksia tai palkokasveja 24 tuntia ennen testiä, sillä ne hidastavat suoliston toimintaa. On myös tärkeää välttää laksatiivien ja antibioottien ottamista testiä edeltävinä päivinä.

Jos testin tulos on positiivinen, arvioidaan ilmenevät oireet ja niiden aste, jotta potilaalle voidaan määritellä noudatettava ruokavalio.

Sorbitoli-intoleranssista kärsivien ravitsemussuositukset

 • Jos epäilet kärsiväsi intoleranssista, tulee sinun hakeutua ensin testeihin. Älä tee itse muutoksia ruokavalioon.
 • Tarkista aina elintarvikkeiden ainesosaluettelosta, että ne eivät sisällä sorbitolia.
 • Jos kärsit vakavasta sorbitoli-intoleranssista, keskustele asiantuntijan kanssa kosmetiikkatuotteiden ainesosista ennen niiden käyttämistä.
 • Rajoita runsaasti sorbitolia sisältävien hedelmien syömistä.
 • Ole varovainen, jos käytät yleensä kevyttuotteita tai purukumia, joka sisältää sorbitolia.

Oletko huolissasi siitä, että saatat ehkä kärsiä sorbitoli-intoleranssista? Jos sinulla on sen aiheuttamia oireita, keskustele lääkärin kanssa oikean diagnoosin määrittelemiseksi. Jos sinun diagnosoidaan kärsivän tästä intoleranssista, varmista, että noudatat näitä ravitsemussuosituksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Intolerancia a la fructosa-sorbitol. “Infogastrum” Asociación Española de Gastroenterología y las Sociedades Latinoamericanas de Gastroenterología.
 • Intolerancia a la lactosa y fructosa-sorbitol. “GEMD” Grupo español de motilidad digestiva.
 • Influencia del consumo de sorbitol en la microbiota intestinal de un modelo animal. Tesis Doctoral. Universidad Politécnia de Valencia. 2008

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.