Ruokavalio perinnölliseen fruktoosi-intoleranssiin ja fruktoosin imeytymishäiriöön

Oikean ruokavalion määrittämiseksi on tärkeää erottaa toisistaan perinnöllinen fruktoosi-intoleranssi ja fruktoosin imeytymishäiriö.
Ruokavalio perinnölliseen fruktoosi-intoleranssiin ja fruktoosin imeytymishäiriöön
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet fruktoosi-intoleranssista kärsivät ihmiset eivät ole varmoja siitä, mitä heidän tulisi ja ei tulisi syödä. On ensinnäkin tärkeää tietää enemmän tästä intoleranssia aiheuttavasta ainesosasta, missä ruoissa sitä on ja mistä fruktoosi-intoleranssissa on kyse. Tässä artikkelissa kerromme, millainen on hyvä ruokavalio perinnölliseen fruktoosi-intoleranssiin ja fruktoosin imeytymishäiriöön.

Fruktoosi-intoleranssista kärsiville ihmisille on monia erilaisia ruokavalioita. Kun yllä mainitut seikat ovat selvillä, on helppo noudattaa oikeanlaista ruokavaliota.

Mitä on fruktoosi?

Perinnölliseen fruktoosi-intoleranssiin tarkoitettu ruokavalio ei sisällä teollisia tuotteita

Fruktoosi eli hedelmäsokeri on yksinkertainen sokeri, jota esiintyy luontaisesti hedelmissä. Normaalisti sitä nautitaan sukroosina, joka ei ole mitään muuta kuin kaikkien rakastamaa sakkaroosia eli tavallista sokeria. Kun nautit sukroosia, se hajoaa suolistossa eri ainesosiksi vapauttaen glukoosia ja fruktoosia.

Sorbitoli on toinen fruktoosin lähde. Sorbitoli on makeutusaine, jonka aineenvaihdunnassa voi muodostua fruktoosia.

Fruktoosin täytyisi normaalisti imeytyä suoliston soluihin ja metaboloitua elimistössä, jotta elimistö voisi hyödyntää sen ominaisuudet. Fruktoosi-intoleranssista on kyse silloin, kun elimistöllä on ongelmia tämän yksinkertaisen sokerin imeytymisessä ja aineenvaihdunnassa.

Jotta ymmärtäisit millainen on oikeanlainen ruokavalio fruktoosi-intoleranssiin, on tärkeää erottaa toisistaan perinnöllinen fruktoosi-intoleranssi ja fruktoosin imeytymishäiriö.

Perinnöllinen fruktoosi-intoleranssi

Tämän sairauden syy on geenimutaatio, joka vaikuttaa fruktoosiaineenvaihduntaan. Sitä esiintyy yhdellä 20 000 ihmisestä. Tämän geenimutaation vuoksi ihmisellä ei ole elimistön biokemiallisissa reaktioissa vaadittavaa entsyymiä: fruktoosi-bisfosfaattialdolaasi B:tä eli aldolaasi-B:tä.

Kun ihmiseltä puuttuu tämä entsyymi, joka vastaa siis fruktoosiaineenvaihdunnasta, tämä sokeri kertyy elimistöön fruktoosin muuntamisen välituotteena, joka on myrkyllinen.

Fruktoosin imeytymishäiriö

Fruktoosin imeytymishäiriöstä kärsivällä ihmisellä fruktoosi ei imeydy kunnolla suolistosta

Tämä on ruoansulatushäiriö, joka heikentää fruktoosin imeytymistä elimistöön. Siitä kärsii noin 30 % väestöstä. Näillä potilailla on suolistossaan soluja, jotka eivät kykene imemään fruktoosia, jolloin syntyy suolisto-oireita.

Noudatettava ruokavalio riippuu siitä, minkä tyyppisestä fruktoosin imeytymishäiriöstä ihminen kärsii.

Ruokavalio perinnölliseen fruktoosi-intoleranssiin

Tämän tyyppistä fruktoosi-intoleranssia sairastavien ihmisten on noudatettava tarkkaa ruokavaliota. He eivät saa nauttia yli 12 grammaa tätä sokeria.

Henkilön on siis luettava huolellisesti elintarvikkeiden etiketit, jotta niissä ei varmasti ole fruktoosia. Valitettavasti tästä häiriöstä kärsivät eivät voi syödä useimpia teollisia tuotteita.

Saadaksesi jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä fruktoosi-intoleranssista kärsivät ihmiset voivat tai eivät voi syödä, lue läpi seuraava lista.

Sallitut ruoat

  • Makeutusaineet. Glukoosisiirappi, sakkariini, syklamaatti.
  • Hedelmät (vain silloin tällöin). Avokado, kypsät oliivit.
  • Vihannekset. Lehtimangoldi, parsakaali, pinaatti, perunat, sienet, endiivit.
  • Kasvikset, joita saa syödä vain rajoitetusti: Selleri, vesikrassi, keräkaali, kurkku, lehtisalaatti, kukkakaali.
  • Liha ja kala. Vain tuoreena.
  • Viljat ja niiden oheistuotteet. Vehnäjauho, kaura, maissi, ruis, vaalea leipä, riisi.

Tästä häiriöstä kärsivät ihmiset eivät saa syödä fruktoosia, sukroosia tai sorbitolia sisältäviä prosessoituja lihoja tai kaloja. He eivät myöskään saa nauttia muiden muassa soijajuomia, maitotiivistettä, hedelmäjogurttia tai tomaatteja.

Ruokavalio fruktoosin imeytymishäiriöön

Fruktoosi-intoleranssi aiheuttaa vatsaoireita

Vatsaoireiden ehkäisemiseksi fruktoosin imeytymishäiriöstä kärsivien potilaiden tulisi vähentää fruktoosin nauttimista, joko kokonaan tai osittain.

Fruktoosin imeytymishäiriöstä kärsivien ihmisten tulisi noudattaa ruokavaliota, jossa fruktoosia on rajoitetusti. Sallittu fruktoosimäärä vaihtelee riippuen siitä, onko kyse fruktoosin täydellisestä vai osittaisesta imeytymishäiriöstä ja intoleranssin vakavuusasteesta.

Jos potilaalla on täydellinen imeytymishäiriö, ruokavalion tulisi olla samankaltainen kuin perinnöllisestä fruktoosi-intoleranssista kärsivillä. Toisin sanoen heidän tulisi välttää ruokia, joissa on fruktoosia tai sukroosia.

Sen sijaan ne ihmiset, joilla on osittainen imeytymishäiriö (tämä on yleisempi häiriö), voivat syödä vähäsokerisia tuotteita. He voivat nauttia kohtuudella jopa runsaasti fruktoosia sisältäviä tuotteita.

Tässä joitakin runsaasti fruktoosia sisältäviä tuotteita:

  • Kuivatut aprikoosit, persimonit ja kirsikat.
  • Kuivatut luumut ja sokeriannoonat.
  • Omenat, päärynät ja viinirypäleet.

Tässä puolestaan joitakin vähän fruktoosia sisältäviä ruokia:

  • Papaija, avokado, kookos ja maapähkinät.
  • Hasselpähkinät ja kastanjat.
  • Artisokat, munakoisot, lehtimangoldi ja sienet.
  • Maito, juusto ja kananmunat.
  • Tuore liha ja kala.

Vaikka annoimmekin tässä artikkelissa vinkkejä fruktoosi-intoleranssista kärsivien ruokavalioon, on tärkeää hakeutua lääkäriin mikäli kärsit jonkinlaisesta fruktoosi-intoleranssista. Lääkäri voi auttaa räätälöimään ruokavalion juuri omiin henkilökohtaisiin tarpeisiisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Baker P., Ayres L., Gaughan S., Weisfeld Adams J., et al., Hereditary fructose intolerance, 2015.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.