Logo image
Logo image

Skleroterapia suonikohjujen hoidossa

4 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, mitä suonikohjujen skleroterapia on ja miten se suoritetaan, sekä mahdolliset riskit ja vasta-aiheet.
Skleroterapia suonikohjujen hoidossa
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 19 maaliskuuta, 2023

Suonikohjujen skleroterapia on toimenpide, joka suoritetaan ruiskuttamalla ärsyttävää vaahtoa sairastuneisiin verisuoniin. Sen tehtävä on auttaa parantamaan ja häivyttämään niitä.

Tätä pidetään yksinkertaisena, tehokkaana ja nopeana hoitona, josta potilas toipuu nopeasti. Tulokset voidaan havaita muutamassa viikossa, vaikka joskus se kestää kauemmin tai tarvitaan useita käsittelykertoja. Joitakin sivuvaikutuksia voi myös esiintyä. Mitä ne ovat? Tässä artikkelissa kerromme kaikki yksityiskohdat.

Mikä on suonikohjujen skleroterapia ja miksi se tehdään?

Suonikohjut ovat pullistuneita laskimoita, jotka sijaitsevat pääasiassa jaloissa. Niitä voi kuitenkin esiintyä myös muilla alueilla. Niiden syyt liittyvät verenkierto-ongelmiin.

Sen lisäksi, että ne ovat esteettinen ongelma, ne aiheuttavat oireita, kuten:

 • Kutina
 • Kipu
 • Polttelu
 • Raskas tunne ja turvotus
 • Kun ne ovat erittäin pahoja, ne voivat aiheuttaa flebiittiä, hyytymiä, verenvuotoja ja haavaumia

Niiden hoidolle on kuitenkin olemassa erilaisia vaihtoehtoja, kuten kompressiosukkien käyttö ja liikunta, ruokavalion muutokset, laserhoidot ja radiotaajuusablaatio.

Nykyään laajalti käytetty menetelmä on suonikohjujen skleroterapia. Tässä toimenpiteessä suoniin ruiskutetaan vaahtoa, joka edistää verisuonten paranemista niin, että ne sulkeutuvat.

Tätä tekniikkaa voidaan käyttää erityisesti pienten suonikohjujen tai hämähäkkisuonien hoitoon, jotka eivät aiheuta suuria ongelmia. Sitä voidaan soveltaa jopa niihin, jotka ilmaantuvat uudelleen suonikohjujen poistoleikkauksen jälkeen tai tällaisen kirurgisen toimenpiteen lisänä.

Vaikka se tehdään yleensä kosmeettisiin tarkoituksiin, se voi myös auttaa parantamaan joitakin siihen liittyviä oireita, kuten turvotusta, polttelua, kipua ja kouristelua.

Some figure
Skleroterapialla pyritään stimuloimaan verisuonten paranemista niin, että ne sulkeutuvat.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: Endolaserleikkaus suonikohjujen hoidossa

Miten suonikohjujen skleroterapia suoritetaan?

Vaikka tämä on suhteellisen yksinkertainen hoito, joka ei vaadi sairaalahoitoa, suonikohjujen skleroterapiaan on valmistauduttava etukäteen ja siihen liittyy jonkin verran jälkihoitoa. Katsotaanpa.

Valmistelu

Ennen toimenpidettä lääkärin on suoritettava fyysinen tutkimus tarkastellakseen erityisesti hoidettavia laskimoita. On myös tiedettävä, onko taustalla verisuonten patologiaa, aiemmin tehtyjä suonikohjuhoitoja sekä niiden tulokset.

Lääkehistoriassa huomioidaan seuraavat asiat:

 • Sydänsairauksien historia
 • Allergiat
 • Lääkehoidot (erityisesti antikoagulanttien käyttö)
 • Lisäravinteiden (erityisesti raudan) käyttö

Ultraääni saatetaan tehdä suonien tilan selvittämiseksi.

Muita suosituksia ovat välttää karvanajoa edellisenä päivänä, välttää voiteiden tai muiden tuotteiden levittämistä ja käyttää väljiä vaatteita. Hoitopäivänä on hyvä käyttää vaatteita, jotka eivät hankaa aluetta, johon hoito tehdään.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Liikuntamuotoja suonikohjujen hoitoon

Millainen menettely on?

Suonikohjujen skleroterapia voidaan tehdä avohoidossa lääkärin vastaanotolla tai klinikalla, mutta se ei vaadi sairaalahoitoa.

Se ei tee kovin kipeää. Anestesiaa ei tarvita, ellei potilaalla ole erityistä arkuutta. On kuitenkin olemassa joitain sklerosoivia liuoksia, jotka sisältävät lidokaiinia.

Menettely tapahtuu seuraavasti:

 • Henkilön on pysyttävä makuulla.
 • Hoidettava jalka on koholla.
 • Alue on desinfioitava alkoholilla.
 • Sklerosoiva liuos ruiskutetaan suonikohjuun ohuella neulalla.
 • Sitten käytetään painetta estämään veren virtaaminen takaisin, kun henkilö nousee seisomaan. Tätä tarkoitusta varten voidaan asettaa myös tyyny.

Injektioiden määrä ja kokonaiskesto riippuvat suonten lukumäärästä ja koosta. Toimenpide kestää keskimäärin alle tunnin.

Jälkihoito

Kun ruiskeet on annettu, potilaan tulee nousta ylös ja kävellä vähän ympäriinsä estääkseen hyytymien muodostumisen. Sitten voidaan palata normaaleihin toimintoihin samana päivänä (joskin mielellään autoa ajamatta).

Muita ehdotuksia ovat seuraavat:

 • Älä levitä mitään voidetta jalkoihin, varsinkaan jos se sisältää alkoholia.
 • Käytä kompressiosukkia muutaman päivän ajan, joissakin tapauksissa jopa 2 viikon ajan.
 • Vältä liikuntaa muutaman ensimmäisen viikon ajan toimenpiteen jälkeen. Sitten voit taas aloittaa, mutta kohtuudella.
 • Älä altista jalkojasi auringolle toipumisjakson aikana, jotta vältyt laikuilta.

On suositeltavaa käydä lääkärissä kuukauden kuluttua toimenpiteestä tulosten arvioimiseksi ja sen määrittämiseksi, tarvitaanko lisää istuntoja.

Tulokset ja hyödyt

Injektoitu liuos estää veren virtauksen, jolloin hoidetut suonet muuttuvat arpikudokseksi ja katoavat sitten. Lopulliset tulokset voivat kestää kolmesta kuuteen viikkoa, vaikkakin suuremmat suonet voivat kadota vasta neljässä kuukaudessa. Joissakin tapauksissa tarvitaan enemmän istuntoja.

Yleensä hoidetut suonet reagoivat yleensä hoitoon eivätkä palaa, vaikka on mahdollista, että voi kehittyä muita suonikohjuja, joita ei ollut aiemmin, riippuen henkilön elämäntapaan ja taipumuksiin liittyvistä tekijöistä.

Yksi tämän hoidon eduista on, että se on minimaalisesti invasiivinen. Lisäksi, koska se ei vaadi sairaalahoitoa, toipuminen on nopeampaa, samoin kuin paluu päivittäisiin toimintoihin. Lisäksi se on halvempi kuin leikkaus.

Mitä tulee tehokkuuteen, meta-analyysi osoittaa, että positiivisia tuloksia havaitaan noin 78 prosentissa tapauksista. Se voi jopa auttaa vähentämään joitakin oireita ja parantamaan ympäröivän ihon ulkonäköä. Yli 20 % ihmisistä ei kuitenkaan välttämättä huomaa paranemista.

Tutkimuskatsaus osoittaa, että skleroterapiaa ei ole verrattu riittävästi muihin suonikohjujen toimenpiteisiin tai hoitoihin. Siksi sen turvallisuudesta ja tehokkuudesta ei ole täydellistä varmuutta. Lisätutkimuksia tarvitaan.

Some figure
Skleroterapian on osoitettu vähentävän merkittävästi suonikohjuja 78 %:ssa tapauksista.

Mahdolliset riskit ja sivuvaikutukset

Sklerosoivan liuoksen ruiskuttaminen voi olla tuskallista joillekin ihmisille ja se voi aiheuttaa pistelyn tai kouristuksen tunteen. On myös muita väliaikaisia sivuvaikutuksia, kuten:

 • Punoitus ja mustelmat alueella
 • Pieniä haavaumia
 • Tummempi iho tai täplät
 • Kyhmyjä tai turvotusta
 • Punainen alue
 • Verihyytymät
 • Allerginen reaktio

Tällaisten vaikutusten pitäisi hävitä lyhyen ajan kuluttua, mutta jos ne jatkuvat, lääkärikäynti on tarpeen hoidon määrittämiseksi, joka voi sisältää kipulääkkeitä, tulehduskipulääkkeitä, antihistamiineja ja nesteenpoistoa.

Mitä tulee komplikaatioihin, infektioriski ei ole poissuljettu. Saattaa myös olla, että hyytymä kulkeutuu laskimoon. Jos näin käy, on olemassa syvän laskimotromboosin riski. Joka tapauksessa se on harvinaista.

Muita mahdollisia komplikaatioita ovat haavaumien ilmaantuminen tai ympäröivän kudoksen kuolema (ihonekroosi). Jälkimmäinen voi tapahtua, jos sklerosoivaa nestettä vuotaa ulos suonesta väärin tehdyn hoidon vuoksi tai kun suonen seinämä on heikentynyt.

Milloin skleroterapia on vasta-aiheista?

Suonikohjujen skleroterapia on hoito, jota ei tietyissä tapauksissa pidä tehdä, kuten jos nainen on raskaana tai hän imettää. Tämä johtuu siitä, että ei tiedetä, aiheuttaako se poikkeavuuksia sikiössä tai vaurioita imettävälle vauvalle.

Sitä ei myöskään suositella ihmisille, jotka ovat allergisia sklerosanteille, kärsivät hyytymistä tai joilla on ollut tromboosi. Joka tapauksessa siitä tulee keskustella lääkärin kanssa muiden hoitovaihtoehtojen arvioimiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Van den Bos R, et al. Endovenous therapies of lower extremity varicosities: A meta-analysis. Journal of Vascular Surgery. 2009; 49(1): 230–239.
 • De Ávila Oliveira R, Riera R, Vasconcelos V, Baptista-Silva JC. Injection sclerotherapy for varicose veins. Cochrane Database Syst Rev. 2021;12(12): doi 10.1002/14651858.CD001732.pub3.
 • Álvez M, Cabillón J. Ablación endovenosa por radiofrecuencia para el tratamiento de las várices. Salud Mil. 2020; 39(2): 38-7. Disponible en: https://revistasaludmilitar.uy/ojs/index.php/Rsm/article/view/108
 • Vaquero Puerta C, Del Río L, de Marino P. Tratamiento quirúrgico de las varices. Anales de la Real Academia de Medicina y Cirugía de Valladolid. 2015; 52: 33-46.
 • Ahumada M, Vioque J. Prevalencia de varices en adultos y factores asociados. Medicina Clínica. 2004; 123(17): 647-651
 • Weinmann E, Salzman E. Trombosis venosa profunda. Rev cubana med. 1996;  35(2): 118-135.
 • E. Rabe, Et al., (2020). Sclerotherapy in the treatment of varicose veins. S2k guideline of the Deutsche Gesellschaft für Phlebologie (DGP)… Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s00105-020-04705-0
 • Oliveria A, Et al., (2021). Tratamiento con escleroterapia para las varices. Disponible en: https://www.cochrane.org/es/CD001732/PVD_tratamiento-con-escleroterapia-para-las-varices

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.